Benieuwd naar de verbeeldingswereld van creatieve maakprocessen?

In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen. De literaire makers van het Watlab stellen elk in duo’s een avond samen rond een thema waarmee ze gevoed willen worden. Ze delen waar ze aan werken, en nodigen een expert uit om mee in gesprek te gaan.

De salons bieden een voedingsbodem voor nieuwe verhalen. In een intieme setting wordt geïnspireerd, gesproken, en een eerste glimp van huidig werk gedeeld. De Watlab salons leveren input voor wat later een weg vindt naar papier, podcast of podium.

Watlab salon: aantrekkingskracht van het gruwelijke

Waarom kijken we zo graag naar iets wat afschuw opwekt? Kan horror mooi zijn?
Mag je zomaar alles tonen? En welke afspraak ga je eigenlijk aan als lezer?

Eli Elise Hoopman & Leen Verheyen nemen je mee in mogelijke antwoorden op deze vragen.


Leen is haar boek over de morele verantwoordelijkheid van de kunstenaar aan het afronden. In dit filosofische werk zal ze aan de hand van kunstwerken de morele grenzen bespreken van wat kunst mag, kan en moet doen.

Eli Elise is bezig aan haar debuutroman over een vrouw die haar beste vriendin vermoordt. Het boek zal in 2024 bij Nijgh & Van Ditmar verschijnen. Als auteur is ze geïnteresseerd in de wisselwerking tussen taal en verbeelding, de mogelijkheden binnen de mislukking en de schoonheid van het gruwelijke.

Ze laten zich bijstaan door onderzoeksjournalist en schrijver Emy Koopman. Emy is een Nederlandse schrijver, journalist en presentatrice. Ze deed uitgebreid onderzoek naar literatuur en empathie.Zij schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, de Correspondent en hard//hoofd. Voor de VPRO presenteerde zij in 2020 de vijfdelige reisserie Paradijs Canada.

Carmien Michels presenteert de avond.

Watlab salon 4 door Jeyda Yagiz IMG 8554


Praktische info:

datum: donderdag 16 november 2023

duur:
19u30-21u00

locatie:
auditorium, Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

toegang:
gratis, reserveren wel noodzakelijk

reserveer hier je plaats

van/met

Eli Elise 1

Eli Elise Hoopman

Dscf6567

Leen Verheyen

Leen Verheyen (1984) is theatermaker, schrijver, denker én lezer. Ze studeerde drama aan het Conservatorium van Gent en schreef verschillende theaterteksten voor Villanella, HETPALEIS en Luxemburg waaronder 'Autoroute du soleil' en 'Smallfilm'. Ook voor het jongere publiek schreef ze theaterteksten zoals 'Meestal regende het' en 'Sarie, mijn vriend Kaspar en ik'. Daarnaast is Verheyen ook gedoctoreerd in de literatuurfilosofie aan de Universiteit Antwerpen. In haar filosofisch boek 'Wat de lezer leert. Filosofen over het nut van literatuur' (2019) onderzoekt ze hoe literaire fictie ons menselijke handelen kan beïnvloeden. Verheyen publiceerde ook kortverhalen en poëzie. In 2020 schreef ze in opdracht voor deBuren 'Drie gesprekken aan een plein in een stad in lockdown' voor het project Besmette Stad. Ze post ook regelmatig nieuwe gedichten op haar Instagrampagina.
41 Carmien

Carmien Michels

Carmien Michels (1990) is een schrijver en performer. Ze is de oprichter en creatief inspirator van het Watlab. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk. In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sindsdien toert ze de wereld rond en werkt ze samen met tal van artiesten. Van 2017 tot 2019 was ze een van de jonge auteurs in het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists. Fragmenten van haar romans, kortverhalen en gedichten verschenen in 10 talen. Haar verhalenbundel Vaders die rouwen verscheen in november 2021 bij Uitgeverij Querido. Het boek won de BNG Bank Literatuurprijs en staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs
portret Emy Koopman

Emy Koopman

Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeker en journalist. In 2023 is ze te gast bij de Watlab salon: aantrekkingskracht van het gruwelijke.
Op de agenda  
zaterdag 5 november 2022
19:30
Bibliotheek Permeke - auditorium
zaterdag 19 november 2022
19:30
Bibliotheek Permeke - auditorium
zaterdag 26 november 2022
19:30
Bibliotheek Permeke - auditorium
donderdag 15 juni 2023
19:30
Bibliotheek Permeke
75c94bb6 f1c8 4b73 8ee3 5095b6a35983

Watlab

Het Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium in de Blikfabriek in Hoboken waar de residenten dag en nacht terecht kunnen om elk aan hun eigen projecten te werken, en samen in gesprek gaan over het creatieproces.

Meer over dit project
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by