VONK & Zonen gelooft dat literatuur naast een artistieke waarde ook een maatschappelijke functie heeft van reflectie en inspiratie. Daarom zetten we in op maatschappelijk relevante projecten.
De organisatie wil een vruchtbare en solide voedingsbodem zijn voor professionele literaire auteurs en makers, en hen een arena bieden waarin zij hun werk aan een publiek kunnen presenteren.
De kernopdracht van VONK & Zonen als uniek literair productiehuis is literaire makers aan het roer zetten om samen Nederlandstalige poëzie en literatuur met een publiek in Vlaanderen en Brussel te verbinden met aandacht voor nieuwe stemmen, verhalen en presentatievormen en in verbinding met andere disciplines.
VONK & Zonen verbindt zich met literaire makers door hen artistiek, productioneel en zakelijk te ondersteunen, en creëert samen met hen producties, projecten en interventies die poëzie en literatuur pal in het midden van de samenleving plaatsen.
VONK & Zonen wordt ondersteund door Literatuur Vlaanderen.
VONK & Zonen werd in 2011 opgericht door Andy Fierens, Maarten Inghels, Dave Van Gestel en Michaël Vandebril. Samen waren ze al enige tijd actief als organisatoren, met ruime ervaring in de literaire sector. In de daaropvolgende jaren initieerden en ondersteunden zij tal van projecten, gaande van Fatena's Poëziesalon, Nuff Said, IJZER 2018 tot De Nacht van VONK en De Eenzame Uitvaart.
De doelstelling was altijd om literatuur buiten het boek te promoten en in te zetten op de beleving van de letteren. In die pioniersperiode initieerde VONK & Zonen ook in samenwerking met het Poëziecentrum en La Maison de la Poésie het project Dichter des Vaderlands. Er werden multidisciplinaire nachten georganiseerd in DE Studio en formats ontwikkeld zoals het Poëziebordeel.
VONK & Zonen viel op door haar maatschappelijke betrokkenheid, maar ook door haar branie en plezier, en dit dankzij frisse formats met vernieuwende kruisbestuivingen tussen disciplines en de onverwachte publieken die ze ermee bereikten. VONK & Zonen zocht en vond nieuwe manieren om literatuur ‘buiten het boek’ te programmeren.
De laatste jaren legt VONK & Zonen zich toe op de rol als incubator van literaire initiatieven. Belangrijk hierin is de start van het Watlab, een residentieplek voor literaire makers. De keuze om makers mee aan het roer te zetten, om een 'broedplaats' voor ondernemende literaire makers te creëren, zette VONK & Zonen ertoe aan om op zoek te gaan naar een werkplaats waar plek is voor literatuur in al haar vormen .
Die vond ze in de Blikfabriek in Hoboken, een vrijhaven voor creativiteit, een plek voor ondernemende mensen en nieuwe initiatieven, met een mix van culturele en sociale actoren in een open en toegankelijke structuur.
Pim Cornelussen
artistieke & zakelijke coördinatie
pim.cornelussen@vonkenzonen.be
Lotte Lola Vermeer
communicatie & De Eenzame Uitvaart
lotte.lola.vermeer@vonkenzonen.be
Artistieke cel: Michaël Vandebril, Dave Van Gestel, Lotte Lola Vermeer en Pim Cornelussen
Michaël Vandebril
Poetik Bazar & Dichter des Vaderlands
Carmien Michels
Watlab
Het bestuur van VONK & Zonen bestaat uit penningmeester Nick Matheus, secretaris Katrien De Loose en voorzitter Filip De Schouwer.
Het kantoor van VONK & Zonen bevindt zich midden in het Watlab, de residentieplek voor literaire makers in de Blikfabriek in Hoboken.
Gebruik het formulier op deze pagina om je plan voor te stellen.
We geven altijd een reactie, ook al kan dat een paar weken duren.
VONK & Zonen vzw
t.n.v. Pim Cornelussen
Krugerstraat 232
2660 Hoboken
Ondernemingsnummer 0809.536.660
We volgen de Code Cultural Governance. Onze bestuursleden zijn onbezoldigd. Bij beloning van medewerkers wordt het Paritaire Comité 304 gevolgd. Voor vergoedingen van zelfstandigen hanteren we een minimale vergoeding van €300 per optreden. VONK & Zonen past de principes van fair practice toe.
Leuk! We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Je kan je opgeven door een mail te sturen naar info@vonkenzonen.be met als titel 'vrijwilligen'.
Introduceer jezelf kort en vertel hoe en waarom je graag bij VONK & Zonen wilt vrijwilligen.
We vinden het belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor onze medewerkers, residenten, literaire makers en iedereen daaromheen. Samen met andere partners uit de literaire sector zijn we via OLO in gesprek over een charter grensoverschrijdend gedrag.
Heb je je toch onveilig gevoeld bij een van onze evenementen? Je kunt dit melden bij de Genderkamer. Zij hebben een apart meldpunt voor de culturele sector.
VONK & Zonen engageert zich voor het klimaat en tracht zijn ecologische voetafdruk op vele vlakken te verkleinen. We streven naar een duurzame literaire praktijk. Daarom werken we samen met de Klimaatdichters en vragen we aan onze literaire makers om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen.