over ons

VONK & Zonen is een literair productiehuis dat naast eigen producties ook een gastvrij huis is voor plannen van dichters en dromers. Een jonge literaire organisatie die sterk inzet op nieuwe vormen om literatuur te presenteren.

Missie

VONK & Zonen gelooft dat literatuur naast een artistieke waarde ook een maatschappelijke functie heeft van reflectie en inspiratie. Daarom zetten we in op maatschappelijk relevante projecten.

De organisatie wil een vruchtbare en solide voedingsbodem zijn voor professionele literaire auteurs en makers, en hen een arena bieden waarin zij hun werk aan een publiek kunnen presenteren.

De kernopdracht van VONK & Zonen als uniek literair productiehuis is literaire makers aan het roer zetten om samen Nederlandstalige poëzie en literatuur met een publiek in Vlaanderen en Brussel te verbinden met aandacht voor nieuwe stemmen, verhalen en presentatievormen en in verbinding met andere disciplines.

VONK & Zonen verbindt zich met literaire makers door hen artistiek, productioneel en zakelijk te ondersteunen, en creëert samen met hen producties, projecten en interventies die poëzie en literatuur pal in het midden van de samenleving plaatsen.

​VONK & Zonen wordt ondersteund door Literatuur Vlaanderen.

190203 Fatenas poeziesalon vonken en zonen DSC 9527 1
© Hamide Komurcu

Geschiedenis

VONK & Zonen werd in 2011 opgericht door Andy Fierens, Maarten Inghels, Dave Van Gestel en Michaël Vandebril. Samen waren ze al enige tijd actief als organisatoren, met ruime ervaring in de literaire sector. In de daaropvolgende jaren initieerden en ondersteunden zij tal van projecten, gaande van Fatena's Poëziesalon, Nuff Said, IJZER 2018 tot De Nacht van VONK en De Eenzame Uitvaart.

De doelstelling was altijd om literatuur buiten het boek te promoten en in te zetten op de beleving van de letteren. In die pioniersperiode initieerde VONK & Zonen ook in samenwerking met het Poëziecentrum en La Maison de la Poésie het project Dichter des Vaderlands. Er werden multidisciplinaire nachten georganiseerd in DE Studio en formats ontwikkeld zoals het Poëziebordeel.

VONK & Zonen viel op door haar maatschappelijke betrokkenheid, maar ook door haar branie en plezier, en dit dankzij frisse formats met vernieuwende kruisbestuivingen tussen disciplines en de onverwachte publieken die ze ermee bereikten. VONK & Zonen zocht en vond nieuwe manieren om literatuur ‘buiten het boek’ te programmeren.

Focus op literaire makers

De laatste jaren legt VONK & Zonen zich toe op de rol als incubator van literaire initiatieven. Belangrijk hierin is de start van het Watlab, een residentieplek voor literaire makers. De keuze om makers mee aan het roer te zetten, om een 'broedplaats' voor ondernemende literaire makers te creëren, zette VONK & Zonen ertoe aan om op zoek te gaan naar een werkplaats waar plek is voor literatuur in al haar vormen .
Die vond ze in de Blikfabriek in Hoboken, een vrijhaven voor creativiteit, een plek voor ondernemende mensen en nieuwe initiatieven, met een mix van culturele en sociale actoren in een open en toegankelijke structuur.

20220811 Vonk Zonen Babelbuhhne LR Tim Theo Deceuninck 23 kopie

Heb je plannen die je met ons wilt delen?

Medewerkers

Medewerkers

Pim Cornelussen

artistieke & zakelijke coördinatie

pim.cornelussen@vonkenzonen.be

Lotte Lola Vermeer

communicatie & De Eenzame Uitvaart

lotte.lola.vermeer@vonkenzonen.be


Artistieke cel:
Michaël Vandebril, Dave Van Gestel, Lotte Lola Vermeer en Pim Cornelussen

Projectverantwoordelijken

Michaël Vandebril

Poetik Bazar & Dichter des Vaderlands

Carmien Michels

Watlab

Contact

Veelgestelde vragen

 • Wie maakt er deel uit van het bestuur van VONK & Zonen?

  Het bestuur van VONK & Zonen bestaat uit penningmeester Nick Matheus, secretaris Katrien De Loose en voorzitter Filip De Schouwer.

 • Waar is het kantoor van VONK & Zonen?

  Het kantoor van VONK & Zonen bevindt zich midden in het Watlab, de residentieplek voor literaire makers in de Blikfabriek in Hoboken.

 • Ik wil graag een plan voorstellen. Hoe kan ik dat het beste doen?

  Gebruik het formulier op deze pagina om je plan voor te stellen.

  We geven altijd een reactie, ook al kan dat een paar weken duren.

 • Wat zijn de factuurgegevens van VONK & Zonen?

  VONK & Zonen vzw
  t.n.v. Pim Cornelussen

  Krugerstraat 232
  2660 Hoboken

  Ondernemingsnummer 0809.536.660

 • Hoe ziet jullie beloningsbeleid eruit?

  We volgen de Code Cultural Governance. Onze bestuursleden zijn onbezoldigd. Bij beloning van medewerkers wordt het Paritaire Comité 304 gevolgd. Voor vergoedingen van zelfstandigen hanteren we een minimale vergoeding van €300 per optreden. VONK & Zonen past de principes van fair practice toe.

 • Hoe meld ik me als vrijwilliger aan?

  Leuk! We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Je kan je opgeven door een mail te sturen naar info@vonkenzonen.be met als titel 'vrijwilligen'.
  Introduceer jezelf kort en vertel hoe en waarom je graag bij VONK & Zonen wilt vrijwilligen.

 • Hebben jullie een procedure bij grensoverschrijdend gedrag?

  We vinden het belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor onze medewerkers, residenten, literaire makers en iedereen daaromheen. Samen met andere partners uit de literaire sector zijn we via OLO in gesprek over een charter grensoverschrijdend gedrag.
  Heb je je toch onveilig gevoeld bij een van onze evenementen? Je kunt dit melden bij de Genderkamer. Zij hebben een apart meldpunt voor de culturele sector.

 • Hoe zit het met jullie ecologische voetafdruk?

  VONK & Zonen engageert zich voor het klimaat en tracht zijn ecologische voetafdruk op vele vlakken te verkleinen. We streven naar een duurzame literaire praktijk. Daarom werken we samen met de Klimaatdichters en vragen we aan onze literaire makers om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen.

Investeerders