Literaire makers

Hier vind je een overzicht van literaire makers met wie we nu aan projecten werken, of hebben gewerkt. Je leest er hun korte biografie en vindt er hun websites. Mis je iemand of je biografie bijwerken? Laat het ons even weten via e-mail!
Foto Alain Delmotte jpg

Alain Delmotte

Alain Delmotte is dichter en debuteerde in 1983 met de bundel ‘Sociaal realisme’ (Uitgeverij Yang). Naast het schrijven van verschillende poëziebundels, recenseert hij ook poëzie en schreef een aantal essays. Samen met zijn partner Herlinda Vekemans vormt hij een dichterspaar voor wie de poëzie als een levensvoorwaarde is.
Foto Alara

Alara Adilow

Alara Adilow(1988) debuteerde in 2022 met de dichtbundel 'Mythen en stoplichten' die verscheen bij Uitgeverij Prometheus. De bundel werd lovend ontvangen en werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023 en de C. Buddingh'-prijs 2023. Ook werd de bundel genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2023.
Foto Amarylis 2

Amarylis De Gryse

Amarylis De Gryse (1989) schrijft fictie. Met haar debuutroman Varkensribben haalde ze de shortlist van de Bronzen Uil. Ze groeide op in West- Vlaanderen en woont nu in Antwerpen, waar ze zich omschoolde tot boer.
Amjad Nasser 4

Amjad Nasser

Amjad Nasser (Jordanië) is een van de meest gevierde Arabische dichters en werd meermaals getipt voor de Nobelprijs. Zijn gedichten vieren en bewieroken het dagdagelijkse, maar het opmerkelijkst zijn zijn prozagedichten, waarmee hij de Arabische poëzie een nieuwe weg deed inslaan. Na optredens op literaire festivals over de hele wereld (Medellín, Caïro, Rotterdam e.a.) deed hij dankzij Fatena’s Poëziesalon voor het eerst Vlaanderen aan
And they spoke in anthems

And They Spoke In Anthems

Met And They Spoke in Anthems neemt singer-songwriter Arne Leurentop nog steeds de tijd om muziek te schrijven en uit te brengen. Met telkens een pauze van vijf jaar tussen elke plaats − sneller hoeft niet −, brengt hij na ‘JUNE’ (2014) en ‘MONEY TIME’ (2019) nu ook ‘STILL’ (2024). Verdieping, verstilling en vernuft staan centraal. Het resultaat klinkt alsof Andy Shauf een plaat van Neil Finn heeft geproduceerd nadat ze naar ‘Sky Blue Sky’ van Wilco en ‘Darling Arithmetic’ van Villagers hebben geluisterd.
Andy the Androids

Andy & the Androids

Een concert van Andy & the Androids is ‘een explosie van poëzie en muziek’ (dixit Gazet van Antwerpen). De band combineert spoken word met pompende grooves en snedige ritmes, gedrenkt in een vette saus van punk en blues. Verwacht je aan een bruisend en broeierig optreden, waarbij teksten gedeclameerd worden op het ritme van een repeteergeweer en waar surrealisme, lef en lol hand in hand gaan. Andy & the Androids bestaan uit dichter Andy Fierens, multi-insrumentalist Michaël Brijs (The Valerie Solanas) en contrabassist Filip Vandebril (Black Flower, Lady Linn, Antwerp Gipsy-Ska Orchestra).
Fier009 p01

Andy Fierens

Andy Fierens (1976) is een van de vaakst optredende dichters van de Lage Landen. Zijn bundel Grote Smerige Vlinder (2009) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Verder publiceerde Fierens de dichtbundel Wonderbra's & Pepperspray (2014) en de roman Astronaut van Oranje (2013). Fierens is tevens frontman van de literaire punkband Andy & The Androids en een van de drijvende krachten achter het koor De Bronstige Bazooka's, waarvoor hij ook de libretto's schrijft. In 2022 verscheen zijn recentste bundel: De Trompetten van Toetanchamon .
Anke Senden door Tim Schelstraete

Anke Senden

Anke Senden is voltijds liefhebber van wat mooi en betekenisvol is. Ze debuteerde in 2024 bij het Poëziecentrum met de dichtbundel 'Gezwommen worden'.
Anke door Jurgen Delnaet

Anke Verschueren

Anke Verschueren neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe, van papier naar podium naar podcast. Ze groeide op tussen de maïsvelden in de Kempen en probeert nu iedere dag in het geraas van de auto’s op de Ring rond Antwerpen het ruisen van de zee te herkennen. Ze heeft een Master Nederlands en een Master Woordkunst, ze ging met Das Mag op zomerkamp en met deBuren naar Parijs en resideerde al schrijvend in Rotterdam en in Leeuwarden. Anke is ongeveer altijd aan het praten, schrijven, zingen, luisteren, lezen, presenteren, modereren, monteren of theater maken en amuseert zich daar mateloos mee. Haar eerste solovoorstelling, de poëtische DJ-performance I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG ging in juni 2022 in première.
Anna Borodikhina 6

Anna Borodikhina

Anna Borodikhina aka Anna Khina is een podiumdichter, rapper en theatermaker. Ze is lid van het schrijverscollectief ‘Hyster-X’. Anna is een Masterstudente Seksuologie, met reeds een Bachelor in de Psychologie in haar pocket.
Anne Provoost Mathias D Haen

Anne Provoost

Anne Provoost schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen. Ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Zij won met haar werk de Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, twee keer een Zilveren Griffel, twee keer de Gouden Zoen,.... Haar roman Vallen werd verfilmd. Voor In de zon kijken kreeg ze driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, dat is de voormalige Staatsprijs voor Literatuur. In 2022 debuteerde ze als dichter met de bundel Krop en in 2024 verschijnt haar dichtbundel Decem, ongelegenheidsgedichten voor asielverstrekkers. Haar werk is in twintig talen vertaald.
Annmarie SAUER

Annmarie Sauer

Annemarie Sauer is auteur, bekend van Gedichten (1998).
Arno van Vlierberghe

Arno Van Vlierberghe

Arno Van Vlierberghe (°1990) is dichter, performer en boekhandelaar. Hij leeft, woont en werkt in Gent. Zijn werk verscheen onder andere in nY, Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, Extra Extra, Dietsche Warande & Belfort en op hard//hoofd en Samplekanon. Bij het balanseer verscheen zijn fel bejubelde debuutbundel Vloekschrift (2017) en Ex Daemon (2022).
Asmaa Azaizeh

Asmaa Azaizeh

Asmaa Azaizeh is dichter, essayist en cultureel manager, gebaseerd in Haifa. Ze bracht reeds drie dichtbundels uit en werd vertaald in meer dan 8 talen waaronder het Engels, Perzisch, Zweeds en Nederlands. In 2012 werd ze benoemd als de eerste directeur voor het Mahmoud Darwish Museum in Ramallah. Daarnaast schreef ze als cultureel redacteur voor verschillende kranten en is ze ook artistiek hoofd van de Fattoush galerij in Haifa.
Astrid Haerens Damonde Backer

Astrid Haerens

Astrid Haerens is auteur van proza en poëzie. Ze schreef de roman Stadspanters en de poëziebundel Oerhert, die in 2023 de Poëziedebuutprijs won. Momenteel tourt ze met de poëzieplaat Anger's Family Tree met Maris x Haerens x Lootens. Daarnaast is ze Letterzetter van Kortrijk.
B O X

B.O.X

B.O.X (Baroque Orchestration X), opgericht in 2010 door luit- en theorbespeler Pieter Theuns, verzamelt enkele van de beste spelers van barokinstrumenten van vandaag, zoals klavecimbel, barokharp, viola da gamba, cornetto, sackbut etc. Hun doel is om genre-overstijgende nieuwe geluiden te creëren en bruggen tussen het publiek te bouwen. Ook werkten ze al vaak samen met diverse artiesten uit de indierockscene.
Babette Wagenvoort

Babette Wagenvoort

Babette Wagenvoort is een ervaren en veelzijdig tekenaar. Ze maakt illustraties voor theatervoorstellingen en boeken, maar ook voor de VPRO-gids. Ze werkt samen met de Klimaatdichters in hun multidisciplinaire voorstellingen.
2016 schater droog

Bart FM Droog

Bart FM Droog (1966) is dichter en onderzoeker. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met het ontmaskeren van vervalste Hitlerkunstwerken. Hij is de samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie en geestelijke vader van ‘De Eenzame Uitvaart’.
Https static hbvl be Assets Images Upload 2021 04 02 eab20aa1 b3ba 4d3b b90f 56458a48c4e1

Bart Stouten

Bart Stouten is een Belgisch-Vlaamse licentiaat-vertaler en dichter en was tot eind september 2021 radioproducent-presentator bij Klara.
Benzokarim

Benzokarim

Benzokarim (1996) is dichter, spoken word artiest en schrijver. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Karim heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Schrijven is voor hem een activistische en poëtische daad. In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij coach bij Poetry Circle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. Naast optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border, Read My World, Poetry International, Opera Forward Festival en het Boekenbal is hij op 18 november 2022 gedebuteerd met zijn dichtbundel El Ghorba, een bundel waarin gesprekken met zijn vader - en het herdenken van zijn moeder - centraal staan.
Billie Vos2

Billie Vos

Billie Vos schrijft, zingt en producet muziek. Doorheen haar muzikale reis is poëzie een vorm geweest waarmee zij haar innerlijke wereld steeds het best kon vertalen. In Oktober 2023 bracht zij hij eerst dichtbundel 'door het bos de liefde zien' uit, waarin zij het evenwicht bewandelt tussen universele herkenbaarheid en persoonlijke kwetsbaarheid.
Schermafbeelding 2023 09 22 om 18 45 18

Brik Tu-Tok

Iets wat ooit begon als dadaïstische proza leidt nu een eigen leven in zowel het theater- als muziekcircuit. Dit duo kneedt het theatrale met het muzikale tot een nieuw absurd universum, waar excentrieke personages hun zielsroerselen bezingen. Een Brik Tu-Tok Live Concert is een kleurrijke catwalk van weird synthesizerpop, Do-It-Yourself Avant-Garde, Kitsch & Clumsy second hand Fashion en uit de hand gelopen nonsensicale intermezzo’s.
Carl Norac Reservaat van de Traagheid foto door Paul Bogaert

Carl Norac

Carl Norac werd geboren in België, maar woont nu in Parijs. Hij schreef vele succesvolle prentenboeken en boeken voor volwassenen. Zijn werk werd in meer dan vijftien talen vertaald. Hij was Dichter des Vaderlands tussen 2020 en 2022.
41 Carmien

Carmien Michels

Carmien Michels (1990) is een schrijver en performer. Ze is de oprichter en creatief inspirator van het Watlab. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk. In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sindsdien toert ze de wereld rond en werkt ze samen met tal van artiesten. Van 2017 tot 2019 was ze een van de jonge auteurs in het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists. Fragmenten van haar romans, kortverhalen en gedichten verschenen in 10 talen. Haar verhalenbundel Vaders die rouwen verscheen in november 2021 bij Uitgeverij Querido. Het boek won de BNG Bank Literatuurprijs en staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs
Charles Ducal portret KL

Charles Ducal

Charles Ducal (1952) is het pseudoniem van Frans Dumortier. Charles groeide op in een boerengezin in Leuven. Hij studeerde Germaanse Filologie aan de KU Leuven en werkte als leraar Nederlands tot zijn pensionering. Charles publiceerde tussen 1987 en 2023 negen dichtbundels, een verhalenbundel, een roman en een politiek essay. Van 2014 tot 2016 was hij de eerste Belgische Dichter des Vaderlands.
Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, België, 1991) debuteerde in 2015 met de dichtbundel ‘Kameleon’, bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. In 2017 verscheen ‘Nachtroer’, waarvoor ze de Paul Snoekprijs voor de beste Nederlandstalige bundel kreeg. Haar poëzie werd vertaald naar het Duits, Frans, Engels, Spaans, Afrikaans en Servisch. Op het podium zoekt ze naar een performatieve benadering van poëzie, waarin de ‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid centraal staat. Als jongste gastlandspreker mocht ze, samen met Arnon Grunberg, in 2016 de openingsrede van de Frankfurter Buchmesse houden. Ze gaf optredens op verschillende podia en festivals o.m. Saint Amour, Poesiefestival Berlin, Woordfees Stellenbosch en Ledbury Poetry Festival. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut ‘Waagstukken’, een essayistisch onderzoek naar dertien tragische architecten die uit het leven stapten na een fatale fout in een van hun ontwerpen.
Danielle Zawadi c Marianne Hommersom 8699

Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word, waarbij ze haar bi-culturele achtergrond als tweede generatie Nederlander met Congolese roots belicht. Haar werk gaat over vriendschap en de belevingswereld van GenZ, in het Nederlands, Frans en Engels. Ze initieerde Het Zwarte Schaap (platform voor woordkunst) en won verschillende prijzen, waaronder de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Inmiddels heeft ze met twee voorstellingen door het land getourd en staat haar werk gepubliceerd in verschillende literaire bladen. Momenteel is ze coach bij Poetry Circle en programmamaker bij Poetry International.
Scheldezonen c Regi Serluppens Schermafbeelding 2023 09 18 om 15 44 12

De Scheldezonen

Concertband de Scheldezonen speelt op vers vuur 2023. De Concertband kende vele hoogtepunten in haar meer dan 150 jarig bestaan. Zo werd ze in 2013 gevraagd door het experimenteel ensemble Champ d’Action om mee te werken aan hun ‘Grand Opéra de Trash in 27 bedrijven - Hold your Horses’, met optredens in deSingel en in het Concertgebouw Brugge. Bij andere gelegenheden speelde de Concertband samen met bekende solisten zoals Jan Guns (klarinet), Robert Groslot (piano), Walter Boeykens (klarinet), Roland Broux (gitaar), Benny Wiame (trompet), Hideaki Iwai (klarinet) en Mutsuko Taneya (marimba).Een jaarlijks hoogtepunt is het Promenadeconcert op 11 november in deSingel. Het gevarieerd programma omvat vele genres waaronder klassiek, musicals, evergreens, filmmuziek, en hedendaagse werken van de beste Vlaamse componisten.In het lichtere genre organiseert de Concertband jaarlijks een Primaveraconcert. Wie vorige jaren de edities “Songs of Sanctuary”, “Les Miserables & Evita” of “Kleinkunst@The Movies” of eerdere edities met Barabara Dex, Tom Dice, Silke, Stijn Meuris, Paul Michiels, Sofie of Günther Neefs heeft meegemaakt weet dat dit concerten zijn waar de ambiance van afspat.De Concertband treedt ook naar buiten. Tijdens een familieweekend in Friesland werd een zeer gesmaakt matineeconcert gegeven dat zelfs de plaatselijke tv-zender haalde. In 2016 bezocht de Concertband de Musikverein Gevenich in Duitsland. Er werd samen gemusiceerd en de Concertband gaf een heerlijk concert in Bad Bertrich.In 2014 werd een geslaagde concertreis gemaakt naar Engeland met optredens in Blenheim Palace (Oxford), Eastbourne Bandstand en Londen.In 2011 werd tevens een concertreis ondernomen naar Tsjechië met door het publiek zeer gesmaakte concerten in het kasteel van Slavkov (Austerlitz) en het Conservatorium in Praag.Andere hoogtepunten uit het verleden zijn o.a. een prestigieuze integrale uitvoering in 2004 van de Carmina Burana van Carl Orff samen met het Antwerpse koor Arti Vocali in de Koningin Elisabethzaal. Ook luisterde de Concertband de 11-juliviering op in het Europees Parlement in Straatsburg en muziekliefhebbers herinneren zich ongetwijfeld nog de begintune van het radioprogramma Rondom de kiosk, een opname van De Scheldezonen.
72634266 1347791075383844 1572865604170285056 n

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter en performer en stadsdichter van Rotterdam voor 2019 en 2020. Hij volgt Derek Otte op. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel Bokman en dat leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddinghprijs. Eerder publiceerde hij al in diverse literaire tijdschriften, zowel online als offline, en gaf hij performances in binnen- en buitenland. Door zijn bevlogen voordrachten won hij in 2015 de SPOKEN Award, categorie poëzie.
Foto Delphine met hond

Delphine Lecompte

Delphine Lecompte is dichter, columnist, pyromaan, punker en misfit. Ze houdt van alpaca's, van mismaakte rottweilers, van Francis Bacon, van ijsjes, van Thin Lizzy en van Griekse black metal.
Dieter De Schutter door Jeyda Yagiz voor VONK Zonen

Dieter De Schutter

Dieter De Schutter (1992) is illustrator. Hij hanteert voor zijn illustraties een heldere en dynamische beeldtaal. Zijn werk won meerdere prijzen waaronder de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX ‘Purple Island’ van Nami Concour 2021 in Zuid-Korea. In 2019 ging hij op schrijfresidentie in Parijs met Vlaams-Nederlands huis deBuren. Dieter illustreerde o.a. het kinderboek ‘Het Wispelturig Windorkest’ en de dichtbundel ‘Pluimgewicht’.
Dimitri 1

Dimitri Bontenakel

Dimitri Bontenakel (1971) is schrijver – een genrevermenger die grondig research pleegt voor zijn werk en een voorliefde heeft voor Schotse landschappen. Op zijn palmares staan romans, verhalen, columns en een toneelstuk. Zijn meest recente roman De berenrug verscheen in 2020. In het Watlab schrijft hij aan zijn zesde roman.
Dries Notelteirs portret

Dries Notelteirs

Dries Notelteirs studeerde in 2018 af als speler aan de toneelschool RITCS in Brussel. Hij speelde onder andere mee in de jeugdvoorstellingen SHOW van BRONKS theater voor jong publiek, WOESTZOEKER van Antigone & Theater Artemis en Do You Wanna Play van KVS en Mars. Ook zette Dries in 2021 zijn eerste stappen als schrijver en theatermaker met de jeugdvoorstelling 5 KILO PASCAL, een coproductie tussen BRONKS theater voor jong publiek en SPINRAG festival Kortrijk. Naast zijn werk als maker en speler is Dries ook een gepassioneerd close-up goochelaar.
Eli Elise 1

Eli Elise Hoopman

Eli Elise Hoopman houdt zich bezig met schrijven en performance. Aan het conservatorium in Antwerpen heeft ze een master Woordkunst behaald, momenteel doet ze een master klassiek Hebreeuws en klassiek Grieks aan de KU Leuven. Als auteur is ze verbonden aan literair agentschap Sebes & Bisseling, uitgeverij Nijgh & van Ditmar en het atelier Watlab, waar ze aan haar debuut werkt, een fictieroman over een vrouw die haar beste vriendin vermoordt. Ze is geïnteresseerd in de wisselwerking tussen taal en verbeelding, de mogelijkheden binnen de mislukking, en de schoonheid van het gruwelijke.
Els Moors

Els Moors

Els Moors is een Vlaams dichteres en prozaschrijfster. Moors studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde de nieuwe opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze debuteerde in 2006 met er hangt een hoge lucht boven ons. Ze was Dichter des Vaderlands tussen 2018 en 2020.
portret Emy Koopman

Emy Koopman

Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeker en journalist. In 2023 is ze te gast bij de Watlab salon: aantrekkingskracht van het gruwelijke.
Erhan Demirci 10 kopieren

Erhan Demirci

Erhan Demirci werd geboren in het shtijle Beringen. Samen met zijn broer en zussen groeide hij op in het nog shtijlere Limburgse Ham. Erhan wandelt, op zijn gekende manier, door zijn schooljaren en gaat studeren in Brussel. Hij krijgt de smaak te pakken en volgt verdere opleidingen in Gent en Washington DC. Hierna gaat hij aan de slag als marketing- en communicatiespecialist. Tijdens zijn studentenjaren begint hij al te experimenteren met comedy. Zijn finaleplaats op de Culture Comedy Award 2010 én de juryprijs van de 123 Comedy Award 2011 maakte van hem een meteen de grootste belofte binnen het Vlaamse comedyland. “Van deze man gaan we nog horen” opperde “De Standaard” met 4 sterren en Erhan loste die verwachting meteen in.
Esmevanden Boom c Marianne Hommersom highres2

Esmé van den Boom

Esmé van den Boom (1993) schrijft gedichten, proza, toneel en liedjes. Haar werk draait altijd om fascinatie en ontdekking, een onderzoek naar het vertrouwde. Ze stond op vele podia als Noorderzon, Read My World, Dichters in de Prinsentuin en de Frankfurter Buchmesse. Esmé was Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, finalist van Write Now! en deelnemer aan het Zomerkamp van Das Mag. De gemeente Groningen kende haar het Hendrik de Vriesstipendium toe voor haar bundel Eigen kamers, over de toekomstdromen en -angsten van Groningse vrouwen.
Eva meijer sebastian steveniers

Eva Meijer

Eva Meijer is filosoof, kunstenaar, schrijver, en singer-songwriter. Ze schreef veertien boeken, fictie en non-fictie, haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Terugkerende thema’s zijn taal inclusief stilte, gekte, dieren en politiek. Meijer werkt ook als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (met een Veni-beurs van de NWO)en Wageningen University. Ze schrijft columns en essays voor NRC en is lid van het Meersoortig Collectief, een meersoortig kunstcollectief.
13122924 1064138373658651 7246073750811516581 o

Fatena Al Ghorra

Fatena Al-Ghorra is geboren in de Gazastrook. Ze wordt algemeen beschouwd als één van de meest beloftevolle Palestijnse dichters. Sinds ze in 2009 op de vlucht sloeg voor Hamas, woont en werkt ze in Antwerpen. Ze publiceerde vier dichtbundels sinds 2000, waaronder Ellay dat in het Spaans werd uitgegeven en Gods bedrog, in het Italiaans vertaald en later ook in Libanon gepubliceerd. Ze is een graag geziene gast op internationale literatuurfestivals. In 2012 won ze de El Hizjraprijs voor poëzie.
Vers vuur Fleur De Roeck copy Annelein Pompe

Fleur De Roeck

Fleur De Roeck studeerde in 2014 af in Grafisch Ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Illustratie bevredigde echter nooit volledig haar creatieve natuur en dus liet ze het na haar formele opleiding links liggen om de vrijheid van andere media te verkennen. De daaropvolgende jaren evolueerde ze van collage naar schilderkunst, installatie en beeldhouwkunst en doorbrak ze alle grenzen die ze aan de academie had geleerd. Vanaf dat moment draaide het proces van De Roeck om voortdurende vernieuwing en ontdekking.
Francesca Birlogeanu / Repeating words 4

Francesca Birlogeanu

Francesca Birlogeanu (2002) is student geneeskunde, dichter en amateurtheatermaker. Haar werk is te lezen in o.a. Kluger Hans, Deus ex Machina en Het Liegend Konijn. Ze volgde een talentontwikkelingstraject bij Vuurland en deed mee aan Dans Dichter Dans en het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry. In hun werk zoekt die graag de scherpe kantjes op van vrouwelijkheid, familiale banden en menselijke interacties.
PHOTO Frank Keizer c Merlijn Doomernik

Frank Keizer

Frank Keizer (1987) is dichter en essayist. Hij publiceerde de bundels Onder normale omstandigheden (2016, genomineerd voor de Poëziedebuutprijs), Lief slecht ding (2019, genomineerd voor de KANTL Prijs voor poëzie), beide bij Uitgeverij Polis. Zijn nieuwste bundel, De introductie van het plot, verscheen in 2022 bij Uitgeverij Pluim en werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs. Hij is mede-oprichter van Samplekanon, redacteur van tijdschrift nY en houdt op Substack een schrijf- en werkdagboek bij, De eenmanswerkgroep. Hij woont en werkt in Brussel.
Delaere frederiklucien stephan vercaemer

Frederik Lucien De Laere

Frederik Lucien De Laere is dichter. Hij publiceerde eerder Paniek in het circus, De martelgang en Secuur. Zijn gedichten verschenen in o.a. Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Deus ex Machina, en in enkele bloemlezingen, zoals Gerrit Komrij’s Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. In 2007 en 2008 was hij stadsdichter van Damme. Hij maakt sinds 1997 deel uit van het eigenzinnige dichterscollectief Het Venijnig Gebroed.
Foto Frederik

Frederik Van den Stock

Frederik Van den Stock (1986) is een striptekenaar en illustrator met kleurrijk en humoristisch werk dat in o.a. Knack, de Standaard en de New York Times verscheen. Zijn debuutstrip Buck, de eerste man op aarde vertelt over de hopeloze strijd van een oermens tegen god en eenzaamheid. Verder houdt hij van fietsen en van vogelkijken.
Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen is fysisch geograaf en wetenschapsjournalist. Voor NRC schrijft ze artikelen over biologie en geologie. Ook heeft ze een wekelijkse column in die krant, en presenteert ze de wetenschapspodcast Onbehaarde Apen. Dit jaar kwam haar botanische boek Hemelsleutel uit. Eerder schreef ze boeken over onder andere ijstijden en de invloed van licht op mens en natuur.
Poetry slam

Gidi Pols

Gidi Pols (1993) onderzoekt als journalist De Zuidas-mens. Soms druppelt er wat van door in zijn gedichten. Vaker gaat zijn poëzie over de vlavoorkeur van daklozen, de vuurtoren aan het Haringvliet of wachten op het ontspruiten van bonenplanten. In de zomer van 2023 liftte hij de ringwegen van Parijs rond, op zoek naar de waarde van ontmoetingen met vreemden. Op vers vuur staat Gidi op het programma via deBuren.
Haas

Haas

Haas is een Gentse drag performer die officieel erkend is als de grootste drag queen van Vlaanderen (in centimeter). Door hun drag wilt die altijd plezier en creativiteit delen, aan de hand van hun kleurrijke looks en conceptuele maar silly performances.
Hans Depelchin door Eva Donckers 77280008

Hans Depelchin

Hans Depelchin (1991) is schrijver, performer, verbeelder, verzinner en verzinnebeelder. Hij studeerde vergelijkende moderne letterkunde (UGent) en drama-woordkunst (Koninklijk Conservatorium Antwerpen). Na tal van publicaties in literaire tijdschriften verscheen in 2020 bij Uitgeverij De Geus de woelige stadsroman Weekdier. Het is een boek over de oneindige zoektocht naar bevrijding, in een straat die dreigt te verdwijnen. In 2022 publiceerde dezelfde uitgeverij zijn eerste poëziebundel Spanriem, waarin hij de rekbaarheid van de liefde onderzoekt.
6a00d8341c6d0253ef00e54f2354e18833 800wi

Herlinda Vekemans

°1961, studeerde Germaanse filologie in Leuven en in Hull, Engeland. Herlinda publiceerde sinds 2005 vijf dichtbundels bij Poëziecentrum. Ze werkt sinds 1984 aan het Interfacultair Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven en geeft er cursussen medisch en academisch Engels aan studenten en biomedische onderzoekers. Herlinda is fan van Artsen zonder grenzen, Artsen zonder vakantie, Mercy Ships.
Herman

Herman Leenders

Herman Leenders werd in 1960 geboren in Brugge. Hij studeerde Germaanse filologie. Hij debuteerde in 1982 met Mijn landschap, een beeldinventaris, een dichtbundel die verscheen in de Yang-poëziereeks. Hij werd bekroond met onder andere de C.Buddingh'-prijs, de Hugues C.Pernath-prijs, de Prijs van de Provincie West-Vlaanderen.en de Prijs van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers (VWS).
Hafenlesung Hamburg 1

Hilde Keteleer

Hilde Keteleer (1955) is auteur en literair vertaalster uit het Duits en het Frans. Ze is schrijfdocente en begeleidt literatuurgroepen. In 2001 verscheen bij De Wereldbibliotheek Al wat winter is en waar, haar poëziedebuut. Ze was gedurende tien jaar redactrice van het Vlaamse literaire tijdschrift Deus ex Machina en tot 2012 bestuurslid van PEN Vlaanderen, verantwoordelijk voor het Writers-in-Prison-Comité.
Idiot the clown

Idiot the Clown

Idiot the Clown (they/them) is the stupidest drag artist from Ghent. Their journey started in a circus atelier in Herentals, where they learned how to balance, juggle, climb, fall and get back up again. At an Idiot show, you can expect comedy, audience interaction and terrible improvised choreo. Come laugh and cry with this clown- and if you get horny, please don't hide your boner!
Iduna Paalman

Iduna Paalman

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar eerste bundel De grom uit de hond halen, die bekroond werd met de Poëziedebuutprijs, genomineerd werd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs, de C. Buddingh’-prijs en de Eline van Haarenprijs, en een eervolle vermelding kreeg van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. In 2022 kwam haar tweede dichtbundel Bewijs van bewaring uit, waarmee ze de J.C. Bloemprijs won en genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Naast poëzie schrijft Iduna proza, toneel, besprekingen en essays, onder meer voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Ook werkt ze als presenator en docent. Ze las voor op podia als De Nacht van de Poëzie, Lowlands, Crossing Border en Read My World. In 2021-2022 werkte Iduna als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en in 2024 was ze gastschrijver in het mare-Künstlerhaus bij Hamburg.
00 IMG 0031

Ignace Cami

De interdisciplinaire praktijk van Ignace Cami vertrekt vanuit zijn fascinatie voor folklore, rituelen en traditie. Aan de hand van objecten, installaties, performances en teksten reanimeert hij deze gebruiken in een nieuwe vorm. Door op speelse wijze te experimenteren met verschillende vormen van cultureel erfgoed, getuigt Cami's praktijk van zijn karakteristieke generositeit, waarbij hij mensen uitnodigt om deel te nemen.
IKRAAAN Nils Van Reusel 3 1

IKRAAAN

IKRAAAN maakt muziek uit heilige noodzaak. In haar dromerige zangstijl zingt ze over obstakels, een hobbelige levensweg en de pijn van het fundamenteel anders zijn. Dat zijn de moeilijke onderwerpen die ze met haar muziek aansnijdt. In haar onderbewustzijn ontstond het alter ego ‘de clown’. De clown belichaamt zowel de pijn, vreugde en emoties in een mens, alsook het goede en slechte in ieder van ons. Het is de verteller van haar onderbewustzijn en deelt de verhalen die niet enkel de hare zijn maar ook van de mensen dicht bij haar.
Ilse

Ilse Cox

lse Cox is Professioneel Verzinner. Ze werkt als audiomaker, voice-over & ceremoniespreker. Met haar productiehuis Huis van Eustachius maakte ze o.a. de audiotours De Stemmen van De Studio en De Bode van Borgerhout.
Jan aelberts

Jan Aelberts

Jan Aelberts (Genk, 22 oktober 1985) is een Belgische fotograaf, schrijver en dichter. Hij won in 2009 de Brandende Pen met het verhaal Misschien bestaan we en publiceerde verhalen en gedichten in Tirade, De Brakke Hond en Lava.
Foto jan ducheyne

Jan Ducheyne

Jan Ducheyene: Ik zou er veel kunnen over schrijven. Over dat dj'en als Monsieur Le Selecteur. Het is echter héél eenvoudig. Als het goed zit, als de vibe juist is, dan ontstaat er iets dat weinig dj's mij nadoen. Het is het lezen van mensen op een dansvloer. Het mooiste compliment kwam ooit van PJ Vervondel die mij nat van het zweet van het dansen toesprak zoals enkel hij dat kan : 'Weet ge waarom dat ge mijn favoriete dj zijt? Omdat ge de hersengolven van de mensen kunt lezen.' In de lente speelde ik op een trouwfeest en toen iemand mijn dj-naam vroeg, en ik 'Monsieur Le Selecteur' zei, was zijn antwoord : 'Waarom niet 'De Man Die Alles Kiest'? Ik vond dat wel grappig, en ergens is het ook een veel te lange naam voor een dj, en daarom nét passend voor mij. Dus bij deze : De Man Die Alles Kiest! Jan Ducheyne Zelve!
44164186 657 C 401 F A030 240 D4 F69 DEAD

Jasmijn Lootens

Jasmijn Lootens is cellist en componist met een voorliefde voor elektronische experimenten. Samen onderzoeken ze het spanningsveld tussen hun verschillende disciplines.
Joachim Badenhorst

Joachim Badenhorst

Rietspeler Joachim Badenhorst staat bekend om zijn verhalende en melodische improvisaties en om zijn muzikale ontdekkingsdrang.
Johanna 1

Johanna Pas

Johanna Pas (1969) is schrijver en vertaler van proza en poëzie. Het merendeel van haar oeuvre bestaat uit dichtbundels. Ze publiceerde onder meer in Deus Ex Machina en Gierik. Ze vertaalde diverse romans en poëzie van Kae Tempest en Dorothy Porter. Ze is bezieler van boekhandel en uitgeverij Kartonnen Dozen, de oudste zaak in België met een focus op lgbtqai+ literatuur.
Johannes genard 2

Johannes Genard

Johannes Genard is de frontman en bezieler van School is Cool, dat in 2010 Humo’s Rock Rally won, waarna passages volgden op Pukkelpop, Dranouter, Rock Werchter en de grote concertzalen in België. Met de drie albums die Genard met zijn band inmiddels afleverde: Entropology (2011), na een bezettingswissels Nature fear (2014) en Good News (2017), zijn ze inmiddels een vaste waarde in het muzieklandschap. Als soloartiest interpreteerde Genard nummers van anderen in het VTM-programma Liefde voor muziek en produceerde hij muziek voor theatervoorstellingen, waaronder het internationaal toerende £¥€$ (2017) van Ontroerend Goed en De Wereld Redden (2018) van Lazarus, met zijn broer Pieter Genard. Momenteel broedt hij op een 4e School is Cool-album en een soloproject.
Johannes Lievens

Johannes Lievens

Johannes Lievens (2001) behaalde in 2021 een Master Woordkunst met een honderd-dagen-lang klimaatprotest en een monoloog over De Baron in de bomen van Italo Calvino. Wijzen naar de wereld is het centrale thema in zijn werk, zowel in het theater, in spel, een interview of een audiowerk.
JIZN donshaarscherp c Jana Van Brussel

Johannes Verschaeve

Johannes Verschaeve ken je als de prettig gestoorde frontman van The Van Jets, waarmee hij zowat alle grote podia onveilig maakte. Na de break-up van de band doet de Gentse Oostendenaar het helemaal alleen als Johannes Is Zijn Naam”. Poëtische, Nederlandstalige teksten kronkelen zich tussen sissende ritmeboxen en primitieve synths. Johannes als een eenzame crooner aan de microfoon.
Jonas Bruyneel door Leni Debacker

Jonas Bruyneel

Jonas Bruyneel (1989) debuteerde in 2015 met de bekroonde verhalenbundel Voorbij het licht. In 2019 volgde de historische roman Vijd. In 2022 kwam zijn debuutbundel broedland uit. Tussen 2017 en 2019 was Bruyneel stadsdichter van Kortrijk. Hij publiceert regelmatig in tijdschriften als Het Liegend Konijn en The Low Countries. Daarnaast maakt hij muziek onder de naam momoyo. In mei 2024 verschijnt zijn nieuwe poëziebundel Mulhacén.
Jonathan 1

Jonathan van der Horst

Jonathan van der Horst (1993) is theatermaker en schrijver. Hij bivakkeert graag tussen uitersten: theatraliteit en werkelijkheid, privaat en universeel, anarchist en prediker. Hoe maatschappelijke thema’s invoelbaar maken? vraagt hij zich geregeld af. Terugkerende thema’s in zowel zijn essays, theaterwerk als roman zijn kwetsbaarheid en mannelijkheid.
Joost Oomen image v7527

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en heel erg grappig. Hij publiceerde meerdere romans en gedichtenbundels. In 2021 verkoos de Volkskrant hem tot literair talent van het jaar én werd hij derde bij de kennisquiz De slimste mens. Sindsdien schrijft hij columns voor de noordelijke dagbladen en treedt hij regelmatig op voor radio, televisie en op festivals zoals Oerol, Lowlands en De Parade. Daarnaast runt hij met zijn twee beste vrienden het Instagramkanaal Poëzie is een daad, waarop elke dag een gedicht verschijnt.
Kamilya jubran

Kamilya Jubran

Kamilya Jubran (Palestina) groeide op in een muzikaal Palestijns gezin. De klassieke Arabische muziek werd haar met de paplepel ingegoten. Met haar muziekgroep Sabreen representeerde ze een stem van verzet, een symbiose tussen muziek en politiek die zorgde voor een frisse wind in de moderne Arabische muziek.
80 A7746 3

Karlijn Sonderen Smit

Karlijn Sonderen Smit (1982) werkt als actrice, theatermaker en schrijfster. Ze houdt van stijlexperimenten, ongemak, grensgebieden, alles wat wankelt en het absurde alledaagse. Karlijn werd geselecteerd als Nieuwe Maker en ontwikkelde zich onder de vleugels van theatergezelschap BonteHond tot een eigenzinnig maker. Haar teksten verschenen o.a. bij deBuren, het Gezeefde Gedicht, in de poëziekrant en op menig podium. Ze werkt daarnaast als kinder- en jongerenfilosoof.
KRT door JANTINA TALSMA

KRT

KRT is de gelegenheidsband van woordkunstenaars Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en drummer Wouter Betten. KRT kwam tot stand tijdens de Verwonderkamer, een ontmoeting tussen Vlaamse en Friese schrijvers gerealiseerd door Explore the North (Leeuwarden) en deBuren (Brussel).
1 Lamia Makaddam

Lamia Makaddam

Tunesische dichteres en journaliste die sinds 20 jaar in Amsterdam woont en werkt als vertaalster. Ze bracht verscheidene dichtbundels uit en won in 2001 won de Al-Hijara literatuurprijs in Nederland.
694

Laurence Vielle

Laurence werd in Brussel geboren als dochter van een Vlaamse moeder en een Zwitserse vader. Ze volgde een toneelopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze speelde in stukken van onder meer Henry Bauchau en Valère Novarina. Ze regisseerde, maakte bewerkingen en schreef zelf toneelteksten. In 1995 debuteerde Vielle in de kortfilm "Une dernière vision de Hugo van der Goes" en speelde dat jaar ook in de langspeelfim "Le nez au vent" van Dominique Guerrier. Ook speelde ze in Flux et reflux (Eb en vloed) van Ursula Meier. Haar rol als Anna in de kortfilm "Des heures sans sommeil" van Ursula Meier uit 1998 leverde haar aandacht, enkele nominaties en een prijs op. In 1998 debuteerde ze met de bundel "L'imparfait". Poëzie en het gesproken woord zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze 'sprokkelt' woorden bij elkaar (zoals ze haar kunstuitingen noemt) en houdt ervan om woorden uit te spreken, te laten klinken, en er een ritme aan te geven. In 2004 vertolkte ze het personage Madame Violaine in "25 Degrés en hiver" van Stéphane Vuillet. Eind 2006 werd Vielle door het Maison de la Poésie te Parijs uitgenodigd om een programma samen te stellen met de door haar 'gesprokkelde woorden'. Het programma kreeg de titel "Récréation du monde" ("Herschepping van de wereld"). In 2014 figureerde ze in de komische film "Brèves de comptoir" van Jean-Michel Ribes. In 2015 schreef ze "Ouf". Haar werk wordt al vijftien jaar uit het Frans in het Nederlands vertaald door Jan H.Mysjkin. Ze was Dichter Des Vaderlands tussen 2016 en 2018.
Dscf6567

Leen Verheyen

Leen Verheyen (1984) is theatermaker, schrijver, denker én lezer. Ze studeerde drama aan het Conservatorium van Gent en schreef verschillende theaterteksten voor Villanella, HETPALEIS en Luxemburg waaronder 'Autoroute du soleil' en 'Smallfilm'. Ook voor het jongere publiek schreef ze theaterteksten zoals 'Meestal regende het' en 'Sarie, mijn vriend Kaspar en ik'. Daarnaast is Verheyen ook gedoctoreerd in de literatuurfilosofie aan de Universiteit Antwerpen. In haar filosofisch boek 'Wat de lezer leert. Filosofen over het nut van literatuur' (2019) onderzoekt ze hoe literaire fictie ons menselijke handelen kan beïnvloeden. Verheyen publiceerde ook kortverhalen en poëzie. In 2020 schreef ze in opdracht voor deBuren 'Drie gesprekken aan een plein in een stad in lockdown' voor het project Besmette Stad. Ze post ook regelmatig nieuwe gedichten op haar Instagrampagina.
Lemony

Lemony

Sour, sweet and oh so juicy. One sip of her and you can't get enough. This bombshell will not only serve you looks but also a fire performance. Your local it-girl, Lemony
Foto lies van gasse voor stadsdichters

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse (België, 1983) dicht met verf en schildert met woorden. Ze illustreerde gedichten van Guido Gezelle, H.C. Pernath en teksten van Peter Theunynck, maar ook in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld in wat ze toepasselijk beschrijft als ‘graphic poems’. Samen met Vicky Francken ontwierp ze onlangs ook VER+VERS, een webapplicatie om online graphic poems te creëren. Naast haar artistiek werk is Van Gasse als leraar verbonden aan de academie van Deurne (opleiding Beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Ze gaf ook al freelance les als schrijfdocent aan onder andere de Schrijversacademie, WISPER en de Universiteit Utrecht. Van Gasse zette zich in 2008 meteen duidelijk op de kaart als dichter met haar debuut Hetzelfde gedicht steeds weer, wat een groot succes werd bij lezers en critici. Ze won verschillende prijzen, onder andere de Dirk Martens-prijs voor de cross-medialiteit van haar werk. Crossmediaal was onder andere het project Het boek Hauser dat ze samen met Annemarie Estor uitwerkte. Daarnaast maakte ze in 2019 een theatervoorstelling naar haar gelijknamige boek Een Held en bezocht ze woonzorgcentra met de vertelvoorstelling Mijn oma is kwijt (samenwerking met Peter Theunynck). Haar laatste bundel beestjes verscheen in 2021 bij Wereldbibliotheek. In 2023 verschijnen de boeken palganeem, een crossmediaal brievenproject, en Woorden Temmen 3, een educatief boek rond poëzie (samenwerking met Laurens Ham).
0 H Ju0 Ow H276 Rr KMX

Lieve Desmet

Lieve Desmet schrijft poëzie. Ze publiceerde in diverse literaire tijdschriften, debuteerde in Nederland (Lust en Gratie) daarna volgde België (Deus ex Machina, De Brakke Hond..) oktober 2022 en april 2024 in Het Liegend Konijn. In september 2024 verschijnt er een nieuwe bundel.
Lisette Lombé portret

Lisette Lombé

Lisette Lombé is een veelzijdige en grensoverschrijdende kunstenares met een diploma in literatuur en bemiddeling. Ze is dichteres, podiumartieste, beeldend kunstenaar, activiste en pedagoge in één. Haar werk en strijd ontspringen aan haar eigen persoonlijke ervaringen als vrouw van gemengde afkomst, als moeder en lerares. Hieruit destilleert ze collages, performances, voorstellingen, boeken en workshops die opstand, vuur en eros uitdragen. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en kreeg in 2017 de titel Ereburger van de stad Luik voor haar werk als artiviste en ambassadrice voor slam in de Franstalige wereld. Ze was finalist voor de Prix Médicis 2023 met haar roman Eunice (Seuil) en won verschillende prijzen voor haar literaire werk (Grand Prix du roman 2023 van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, Prix Grenades/RTBF, Prix Scam/SACD, Golden Afro Artistic Awards, La Belle Hip Hop Awards). Ze is in 2024 en 2025 Dichteres des Vaderlands van België zijn.
Lizzy Laguna

Lizzy Laguna

Lizzy Laguna is een drag artist uit Lokeren die telkens eens andere kant laat zienvan hun: dans, drama en soms wat traantjes! Thrifted & upcycled looks met een tintje clown, het word zeker een HOT optreden vol beweging en SPICE!
Loeke KWM Francis Vanhee 11 684x1024

Loeke Vanhoutteghem

Loeke Vanhoutteghem (°1996, Kortrijk) is beeldend-performatief woordkunstenaar. Ze schrijft in diverse genres gaande van gedichten over lied- en theaterteksten tot uitdagende slam poetry. In 2020 werd ze West-Vlaamse Kampioen poetry slam in Schouwburg Kortrijk. In 2021 werd ze ook nog eens Gents kampioen poetry slam. In haar beeldend en performatief werk linkt Loeke haar liefde voor taal en symbolen aan andere media zoals textiel en keramiek. Loeke is verbonden aan het Letterzetter-collectief en Hiphop Academy De Stroate (beide in Kortrijk). Ze studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en daarna autonome vormgeving aan KASK Gent.
Lotte dodion 6183 koenbroos

Lotte Dodion

Lotte Dodion (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. Haar missie? Verwondering strooien in de hamsterradertjes van deze krakende tijd. Lotte schrijft in vele vormen, van ingetogen haiku tot absurd audioverhaal. Maar het liefst zet ze poëzieprojecten op waarin ze experimenteert met social design en poëzie als medium voor verbinding inzet. Lotte is gefascineerd door audio en werkt graag samen met muzikanten. Dodion stond op tal van podia en festivals in binnen- en buitenland o.a. Crossing Border, de Nacht van de Poëzie, Poetry International, Ars Poetica, Incubate en Lowlands. Haar gedichten verschenen veelvuldig in (inter)nationale tijdschriften en bloemlezingen. Na haar debuutbundel ‘Kanonnenvlees’, volgde in 2022 haar tweede boek,’STUDIO HAIKU’. Een selectie van haar werk werd vertaald naar het Frans, Engels, Duits, Turks en Arabisch. In 2023-2024 is ze onafhankelijk stadsdichter van Antwerpen.
Lotte Lola 1

Lotte Lola Vermeer

Lotte Lola Vermeer(1992) is schrijver, theatermaker en scenarist. Ze studeerde Writing For Performance aan de HKU in Utrecht en behaalde de master Audiovisuele kunsten-Schrijven aan het RITCS in Brussel. Lotte Lola is artistiek leider van Radicale Gezelligheid waarmee ze theater schrijft, maakt en brengt. Daarnaast bezint ze zich op performances, podcasts, digitale interventies en ander soort poëzie. Lotte Lola is werkzaam in België en Nederland. Ze dwaalt digitaal rond en bezoekt de uiteinden van Google Streetview. Ze vertaalt haar ervaring in de fysieke en digitale werkelijkheid in audio en reviewpoëzie.
F7 Bt Yde5 400x400

Maarten Inghels

Maarten Inghels (1988) is een kunstenaar, dichter en schrijver die zich niet tot papier beperkt. In 2021 verscheen zijn roman ‘Het mirakel van België’ (Das Mag), over zijn ervaringen met de grootste meesteroplichter ter wereld. Met zijn dichtbundel ‘Contact’ (De Bezige Bij, 2018) verbond Inghels de poëzie en het beeldend werk die ontstonden tijdens zijn stadsdichterschap van Antwerpen.
Maria Iskariot c Agathe Danon Small

Maria Iskariot

Maria Iskariot is de patroonheilige van betwistbaar gedrag. Het is half-volwassen vrouwelijke punkrock uit Vlaanderen. Hoopvolle hopeloosheid in lawaaierig strofe, refrein, strofe. Liefde voor de onbeminden, vijgen na Pasen, maar in de eerste plaats een knieval voor de zondaars. De nummers gaan over opgroeien, niet meer in staat zijn om goed en slecht te onderscheiden, verward zijn door jezelf en de condities van deze tijd. Het gaat over het anders willen, maar niet weten hoe – en uiteindelijk beseffen dat ook wijzelf welwillende klootzakken zijn. Debuut-EP EN/EN komt uit in het voorjaar van 2024 bij Burning Fik.
9 ED58 F3 F 6 DC2 4312 A74 D DA076810 CB88 4 5005 c

Mariske Broeckmeyer

Mariske Broeckmeyer is zangeres en geluidskunstenaar. Haar werk beweegt tussen avant-pop en geluidscollage.
3

Martin Malibu

Martin Malibu ontstond in 2019 als kunstproject van muzikant/theatermaker Marnix Vinkenborg. Na de Martin Malibu-mockumentary, vertoond op oa. Nederlands Film Festival, volgden solo performances van Martin Malibu tijdens clubavonden, dinnershows, expositie-openingen en festivals. Vinkenborg: "Mijn alter-ego Martin Malibu doet alles wat ik nooit zou kunnen doen in het echte leven. Hij is mijn ode aan popcultuur, cultfilms en experimenteel theater".
portret Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (uitgeverij Querido) ontving ze de Vrouw Debuut Prijs en voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (Querido) de Hughues C. Pernathprijs. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. Daaruit vloeide het boek Het stad in mij (Das Mag), bekroond met de Jan Campertprijs. Ze schrijft twee keer per week een column voor de krant De Morgen en eind september 2023 verscheen bij Das Mag haar debuutroman 'Tosca'.
D0875a12 f8f6 11ea 83e1 6543e03e97b6

Max Temmerman

Max Temmerman (1975) begon zijn schrijverscarrière als dichter voor De Morgen, Radio 1 en de Eenzame Uitvaart. Zijn werk werd genomineerd voor de C. Budding’-prijs in 2012 en de Jo Peters Poëzieprijs in 2014. In 2011 won hij de Herman de Coninckprijs.
1 Portret Michael

Michaël Vandebril

Michaël Vandebril (1972) debuteerde als dichter in 2012 bij De Bezige Bij met de poëziebundel Het vertrek van Maeterlinck, goed voor meerdere drukken, de Herman de Coninck Debuutprijs en een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs. In 2016 verscheen zijn tweede bundel New Romantics bij uitgeverij Polis. In maart 2021 verscheen zijn derde bundel Op de weg van Appia, waarin hij het spoor van de Romeinse Via Appia vat in 455 verzen, met tekeningen van Bart Pluym. Zijn gedichten werden ondertussen in acht talen vertaald. In 2010 richtte hij samen met enkele collega-dichters het nieuwe literaire productiehuis VONK & Zonen op.
Mona al assi

Mona Al Assi

Mona Al Assi (Palestina) werd als Palestijnse geboren in Syrië in het vluchtelingenkamp Yarmouk. Ze studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Damascus. In Syrië en Dubai groeide ze uit tot een belangrijk mediafiguur. Sinds 2011 woont ze in Zwitserland. Haar gedichten werden al vertaald naar het Frans en Bulgaars. In Fatena’s Poëziesalon zal een selectie van haar werk voor het eerst in het Nederlands te horen zijn.
Mowaffk al sawaad

Mowaffk Al-Sawad

Mowaffk Al-Sawad (Irak) is schrijver en kunstenaar. Hij ontvluchtte Irak op het einde van de Golfoorlog. Mowaffk publiceerde twee dichtbundels: 'Kort scenario voor een droom' en' Een middag wit als melk'. In 2002 verscheen zijn roman Stemmen onder de zon.
Moya De Feyter

Moya De Feyter

Moya De Feyter (1993) is schrijver van poëzie, proza en theater. Ze treedt vaak en graag op en is de oprichter van de Klimaatdichters, een dichterscollectief dat zich inzet voor onze planeet. Ze publiceerde de dichtbundels Tot iemand eindelijk en Massastrandingen. Eind maart 2022 verscheen haar derde boek, Een heel dun laagje, waarin ze op zoek gaat naar licht.
IMG 0739

Mustafa Kör

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Mustafa was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn Poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017. In 2022 volgde hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Het was een parcours dat zich tekende door Mustafa's maatschappelijke betrokkenheid met publieke acties en lyrische rauwe poëzie over thema’s van vandaag.
Nasr jamil shaath

Nasr Jamil Shaath

Nasr Jamil Shaath (Palestina) is een Palestijnse dichter die voortdurend pendelt tussen zijn levens in Noorwegen en Marrakech. Hij debuteerde met de bundel The Hat of Dust is Smoke en publiceerde tot hiertoe vier goed onthaalde poëziebundels. Zijn poëzie is tegelijkertijd to the point en beeldrijk. Hij combineert twist met vrede, ik met jij, het leven met de dood en het zichtbare met het onzichtbare.
Nataniel Melo

Nataniel Melo

Nataniel Melo is een veelzijdige muzikant die de afgelopen 30 jaar heeft gespeeld, samengewerkt en geleerd van muziek- en dansculturen in Europa, Latijns-Amerika en Afrika.
Nele needs a holiday door Kaat Pype

Nele Needs A Holiday

Nele Needs A Holiday is een tragikomisch songschrijver op zoek naar de handleiding van het leven. Ze onderneemt voortdurende pogingen om die onbegrijpelijke warboel genaamd menselijke relaties te ontcijferen. Nele krabt waar het jeukt: ze hult haar verlangens, problemen en neuroses in vrolijke melodieën met zomerse akkoorden op een ogenschijnlijk onschuldige ukelele. Inspiratie vindt Nele in baaldagen, gevoelens van wraak, pijnlijke schoenen en zatte botten, verscheidene complexen, gebroken harten, gefnuikte dromen, en dat lege gevoel na een hele avond zappend voor TV te hebben gezeten. Dit levert herkenbare liedjes vol zelfrelativering op. Voelt u zich soms de enige loser op deze planeet? Geen nood, Nele is hier om u te troosten met een rits herkenbare liedjes vol zelfrelativering. Bitterzoet smaakte nooit eerder zo goed.
Foto nico boon

Nico Boon

Nico Boon (1978) werkt als schrijver, performer, regisseur, coach, docent en dramaturg. Hij schreef de afgelopen jaren zowel teksten voor de grote zaal als voor kleinere producties. De tekst van zijn solo KOMT OP/GAAT AF werd genomineerd voor de Toneelschrijfprijs, werd in het Engels en het Duits vertaald, was te zien op het Dramatikerinnenfestival in Oostenrijk en werd door Eurodram geselecteerd als één van de drie beste Europese stukken in Duitse vertaling, met een lezing tijdens het Kunstfest Weimar tot gevolg. In 2020 schreef hij zijn eerste stuk voor jong publiek, ZWANEN (7+). Het werd meteen opgenomen in het aanbod van de Duitse uitgever Verlag der Autoren. De tekst van zijn voorstelling 21.02.2022 werd door het Shakespeare Is Dead festival geselecteerd als één van de tien noemenswaardige recente teksten uit het Nederlands taalgebied, en werd daardoor deels in het Engels en Frans vertaald. In 2023 schrijft Boon een nieuwe tekst voor jong publiek, RAARHAAR (8+), die Nico’s elfde tekst voor het professionele circuit zal zijn. Het voorbije seizoen was Boon de eindregisseur van de voorstelling = van Sascha Bornkamp en Juicy Ijsselmuiden, dit seizoen is hij de dramaturg van de voorstelling De Puberfluisteraar van Sanderijn Helsen. Daarnaast geeft Boon les aan een nieuwe generatie theatermakers bij LUCA Drama in Leuven, is hij bezig aan een doctoraat in de kunsten over nieuwe toneelschriftuur en is hij oprichter en vast kernlid van De Leesclub.
Nisrine Mbarki portret

Nisrine Mbarki

Nisrine is schrijver, dichter, vertaler en docent. Ze studeerde aan de HKU op de theaterschool en filosofie aan Tilburg University. Ze is medeoprichter en artistiek leider van Theatergroep Landgenoten. Haar poëzie verscheen eerder in diverse literaire tijdschriften en bloemlezingen in Nederland en Vlaanderen.
Oumaima Belkhdar foto

Oumaima Belkhdar

Oumaima Belkhdar(2000) schrijft poëzie, proza en scenario. Haar fantasierijke verhalen gaan vaak over het grijze gebied tussen maatschappelijke posities en identiteit. Binnen dit thema schrijft zij onder andere over mentale gezondheid, postkolonialisme, (on)mogelijke tijdreizen, vage internetgesprekken, ramptoeristen die boodschappen doen en snoepkanonnen. Zij ging in 2023 met deBuren op residentie in Parijs en heeft onder andere werk gedeeld voor Mensen Zeggen Dingen.
Paul Bogaert kleur A5 300dpi c Koen Broos

Paul Bogaert

Paul Bogaert (1968) studeerde taal- en letterkunde en Germaanse filologie aan de universiteiten van Brussel en Leuven. Hij publiceerde tot nu toe zes gedichtenbundels en schreef ook het gedichtendagessay van 2008, getiteld 'Verwondingen'. In oktober 2010 werd Paul genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, de belangrijkste poëzieprijs van de Nederlanden, en in 2011 ontving hij de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs Poëzie voor zijn bundel 'de Slalom soft'; de bundel waarmee hij in 2010 ook de Herman de Coninckprijs won.
MNA 4253 BL

Paul Verrept

Paul Verrept (1963) is auteur, grafisch ontwerper en tekenaar. Tussen 1983 en 1987 regisseerde hij theater. In de jaren ‘90 illustreerde hij gedichten van Paul van Ostaijen: Slaap, Sjimpansee en Marc. Daarnaast schreef hij ook prentenboeken, theaterteksten en verhalen. Verrept won de Provinciale Prijs voor Literatuur in 2004 én de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer in 2005 voor Het meisje, de jongen, de rivier (2004). Zijn boek Mist (2006) ontving een jaar later een White Raven Special Mention in München. Zijn recente novelle 'Brandingen' stond op de shortlist van De Bronzen Uil. Werk van hem is in het Arabisch, Frans, Duits, Deens, Spaans, Catalaans, Koreaans, Japans, Grieks en Chinees vertaald. Bovendien zijn verschillende boeken herwerkt tot theatervoorstellingen. Paul Verrept werkt vaak samen met andere kunstenaars: Clara van den Broek, Ingrid Godon, Bart Meuleman, Marc Vanrunxt, Wouter Van Looy, Sara De Bosschere, Luc Nuyens …
Peter holvoet hanssen

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (België) is een literaire duizendpoot. Hij noemt zichzelf een “moderne troubadour” omwille van de muzikaliteit in zijn poëzie. Hij heeft heel wat lovenswaardige prijzen op zijn palmares waaronder de Vlaamse debuutprijs, de Dirk Martensprijs voor literatuur en de Arkprijs van het vrije woord. Van 2010 tot 2012 was hij stadsdichter van Antwerpen.
970ce2447f4262c081a057f27a966781 Peter Mangelschots01

Peter Mangel Schots

Peter Mangel Schots schrijft poëzie en proza en publiceerde in verschillende tijdschriften. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Poëziecentrum zijn debuutbundel ‘We zijn er nog allemaal’. Hij is coördinator van De Eenzame Uitvaart in Leuven.
Peter Theunynck Machteld Hardy 837 560 c1

Peter Theunynck

Peter Theunynck is dichter, tekstschrijver en vader van drie dochters. Hij publi ceerde eerder de dichtbundels 'Berichten van de Panamerican Airlines & C°' (1997 ), 'De bomen zijn paars en de hemel' (1999) en 'Man in Manhattan' (2003).
Pieter Delfosse

Pieter Delfosse

Pieter Delfosse (°1985) is schrijver, theatermaker en acteur. In 2022 won Pieter De VONK met zijn plan voor ENFIN/SOIT. Hij studeerde af aan de schrijfopleiding van het RITCS (2010) en later aan de Toneelacademie Maastricht (2016) als regisseur-dramadocent. Sindsdien werkte hij als schrijver samen met Laika, Inne Goris, LOD, Julie Pfleiderer + ICTUS, Boris Bezemer en anderen. In 2021 richtte hij de Queer Writing Group op en stichtte hij met enkele theatercollega’s het gezelschap Het Eerste Huwelijk. In zijn schrijfwerk gaat Pieter het liefst op zoek naar vormen, werkwijzen en samenwerkingen die hem uitdagen om alles wat hij over schrijven weet, te vergeten en het opnieuw te mogen uitvinden. De laatste jaren combineert hij theaterschrijven met participatieve schrijfprojecten en gaat hij steeds vaker op zoek naar interactieve manieren om (samen met een publiek) een verhaal te vertellen. Sinds 2019 geeft Pieter ook les op de schrijfopleiding van het RITCS.
portret Pieter Van de Walle2

Pieter Van de Walle

Pieter Van de Walle (1992) is schrijvend bioloog en gebiologeerd schrijver. Zijn verhalen en gedichten verschenen eerder in Het Liegend Konijn, DIG, Hard//Hoofd, De Revisor, De Optimist en Deus Ex Machina. Hij recenseert voor De Reactor en is kernlid van de Klimaatdichters. In 2020 behaalde hij zijn doctoraat aan KU Leuven over de neurobiologie van wormen. Hij schrijft over natuur, technologie en de griezelige vallei daartussenin.
Pim Cornelussen

Pim Cornelussen

Pim Cornelussen (1989) studeerde filosofie aan de Universiteit Gent en theaterregie aan het RITCS. Tot 2019 maakte hij met het collectief dividu voorstellingen waarin bricolage als principe centraal stond. Nu ontwikkelt hij onder eigen naam een hybride praktijk waarin theater en ecologie elkaar wederzijds beïnvloeden. Hij werkt als dramaturg (o.a. met Salomé Mooij) aan projecten waarin de omgang met het object centraal staat. Hij was programmamaker bij Festival Cement en is nu algemeen coördinator van VONK & Zonen.
Proza-K door Koen Broos

Proza-K

Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz
Radicale Gezelligheid in schort aan tafel

Radicale Gezelligheid

Radicale Gezelligheid (bestaande uit Lisanne van Aert & Lotte Lola Vermeer) maakt theater om existentiële en maatschappelijke vraagstukken inzichtelijk te maken. Hiervoor roepen zij de hulp in van allerlei soorten (ervarings)experts, variërend van seniorenpopkoren tot cryptogram-makers en onze moeders. Vaak delen zij ook het podium met hen. Op deze manier creëren ze een gemeenschappelijk platform om met elkaar en de ander in dialoog te gaan. Radicale Gezelligheid druist in tegen de gehaaste en individualistische tijdgeest. Wij streven naar een gezellige sfeer, al kan deze door onze kritische inborst altijd ineens omslaan.
Reine de pelseneer geen copyright

Reine De Pelseneer

Reine De Pelseneer (°1982) schrijft omdat ze het niet kan laten; zonder pen of klavier bij de hand wordt ze al snel onrustig. Sinds 2005 publiceerde ze drie dichtbundels voor volwassenen en een tiental kinderboeken. Reine studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde. Ze woont in Antwerpen en werkt deeltijds als eindredacteur bij Velt vzw.
Rick de leeuw

Rick de Leeuw

Rick de Leeuw is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer. Hij was twintig jaar zanger van de rockband Tröckener Kecks. Daarna schreef hij meerdere romans en gedichtenbundels en werd hij bekend van tv-programma’s als De Laatste Show. Op Radio 1 presenteerde hij het muziekprogramma Het hol van De Leeuw. Hij acteerde met KVS en Union Suspecte, vertaalde middeleeuwse poëzie en schreef voor acteur Gène Bervoets een toneelstuk over pater Phil Bosmans. Met Jan Hautekiet speelde hij meerdere succesvolle theatertournees door Vlaanderen en Nederland. Hij is al tien jaar actief voor Te Gek!?, de organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheidszorg tracht te doorbreken. Sinds 2015 is De Leeuw tevens voorzitter van Het Ventiel, een bloeiende buddywerking rond mensen met jongdementie. Hij schreef het boek Nooit alleen, over waarom zorgen voor een ander zorgen voor jezelf is.
Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (Irak) woont sinds 1998 in Nederland. Naast dichter is hij auteur van verschillende romans, waaronder het nieuwste boek Holland (2020). Dit is het vervolg op de bestseller Hoe ik talent voor het leven kreeg, dat inmiddels ook is verschenen in het Engels. Zijn dichtbundels De herfst van Zorro (2007) en Koelkastlicht (2016) waren genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. De roman De autist en de postduif (2011) won de Literatuurprijs van de Europese Unie. Kort daarna zakte hij voor het inburgeringsexamen.
Roosbeef band 2 Felix Baumsteiger

ROOSBEEF

Roosbeef is een Nederlandse band, oorspronkelijk afkomstig uit Duiven, rondom naamgever, singer-songwriter en toetseniste Roos Rebergen. Verder bestaat de band uit drummer Tim van Oosten, Pascal Deweze op bas en Sjoerd Bruil op gitaar.
Ruben portret

Ruben Mardulier

Ruben Mardulier (1993, Tienen) studeerde in 2015 af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In oktober 2016 vormde Ruben samen met Michiel Deprez het kunstenaarsduo 'Mardulier en Deprez (MenD)' waarmee ze zowel zichzelf als circusartiesten als hun directe omgeving op een absurde manier onderzochten. De zomer van 2022 betekende het einde van 'MenD' en de start van een nieuwe artistieke wending waarbij Ruben zich verder ontplooit als multi-mediaal kunstenaar. Net zoals tijdens de maakprocessen van 'MenD' komen concepten voornamelijk tot stand uit observatie en dialoog. Mardulier's werk uit zich voornamelijk in korte activaties, video, installaties en performances met een absurd en vanzelfsprekend karakter. Ruben Mardulier is huisresident van Circuswerkplaats Miramiro (2020-2025) en focusartiest van 30CC in Leuven (2023-2024).
IMG 20220423 180211318

Runa Svetlikova

Runa Svetlikova (1982) studeerde grafisch ontwerp en taal- en letterkunde. Op de een of andere manier is ze altijd bezig met kijken en het vertalen, eerst in beeld, dan in poëzie, van dat wat ze ziet. In 2014 debuteerde Runa met Deze zachte witte kamer. Die won onverwachts de Herman De Coninck debuutprijs, de Jo Peters poëzieprijs en de Europese Bridges of Struga debuutprijs. In 2018 verscheen Drieëntwintig tips om de hond en je demonen aan de lijn te houden. De hond won helemaal niets, maar dat brengt alles gewoon weer een beetje in evenwicht. Naast het zelf schrijven begeleidt ze ook anderen bij het schrijven van poëzie, proza en non-fictie.
Ruth Lasters

Ruth Lasters

Ruth Lasters (Antwerpen,1979) debuteerde met de roman Poolijs, waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs 2007 kreeg. Daarna volgden de romans Feestelijk Zweet (2011) en Vlaggenbrief (2014). In 2019 verscheen haar vierde roman VIN, een boek over een jonge leerkracht die zich staande probeert te houden in een beroepsschool. Haar poëziedebuut Vouwplannen werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009. In 2015 verscheen haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman De Coninckprijs in ontvangst mocht nemen. De bundel werd ook genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Lichtmeters werd ondertussen vertaald in het Duits (vertaler: Stefan Wieczorek) en het Spaans (vertaler: Micaela van Muylem). In februari 2023 verscheen haar derde poëziebundel Tijgerbrood. Van februari tot eind augustus 2022 was ze een van de vijf Antwerpse stadsdichters. Vlak voor 1 september 2022 trok ze zich terug uit die functie omdat het bestuur het kritische onderwijsgedicht Losgeld weigerde te erkennen als stadsgedicht.
Sara Eelen

Sara Eelen

Sara Eelen is dichter, essayist, videomaker en sociaal werker. Ze is één van de gezichten achter het burgerinitiatief Hart Boven Hard, en lid van de kerngroep van de Klimaatdichters. Ze schreef onder andere voor de Groene Amsterdammer, Kluger Hans en Het Liegend Konijn.
portret Saskia Stehouwer

Saskia Stehouwer

Saskia Stehouwer (Alkmaar, 1975) is een dichter die schrijft aan een mooiere wereld. In oktober 2014 verscheen haar debuutbundel wachtkamers bij uitgeverij Marmer, die bekroond werd met de C. Buddingh'-prijs 2015. Saskia's tweede bundel verscheen in oktober 2016 bij Uitgeverij Marmer onder de titel vrije uitloop., In juni 2019 zag de composteerbare bundel Bindweefsel (uitgeverij Marmer), het licht. Deze bundel is geheel handgeschreven op zelfgeschept papier van plantenresten en fruitafval, en kan na lezing op de composthoop worden gelegd om weer op te gaan in de natuurlijke kringloop. De bundel verscheen in een editie van 35 exemplaren en is uitverkocht. Saskia is een van de kerngroepleden van de klimaatdichters. en co-redacteur van de klimaatbundel Zwemlessen voor later (Vrijdag, 2020).
SERGEANT

Sergeant

Sergeant is een avant-popband rond componerend cineast Benjamin Cools, zoek-zingend acteur Ferre Marnef en sonic angle Geraldine Lazzaro Vanspauwen. Met scharen en fluiten componeert Sergeant zijn gesamplede zelf rond de afgrond van popmuziek. De nummers op de plaat klinken als een 'date gone wrong' tussen postpunk en krautrock, maar vooral ook als het soort indierock dat Warp in de jaren 2000 heel even cool achtte. Voor Sergeant is muziek maken geluidslagen en texturen in beweging krijgen. Zoals bij de montage van een film knipt Sergeant de sonische scènes tot één geheel.
PORTRET 149 min 1

Sofie Palmers

Sofie Palmers (1983) is actrice, theatermaker, schrijfster en audiokunstenares. In 2009 studeerde ze af aan de Toneelacademie van Maastricht. Ze speelde onder andere bij Skagen, Compagnie De Koe, Het Paleis, BRONKS en Martha!Tentatief, en schrijft ook zelf. In 2016 was ze te zien in L’étude (nu slaat de chaos toe), waarin ze zich samen met Sien Eggers en Jessa Wildemeersch afvraagt of de vrouwenrollen in de stukken van Shakespeare de tand des tijds kunnen doorstaan. In 2018 schrijft en speelt ze in Den beer heeft mij gezien, een voorstelling waarvoor ze twee weken met dezelfde collega’s naar Rusland trok. Haar ervaringen in Rusland verwerkte ze in haar eerste podcast Moscow Mania. Sindsdien maakte ze ook het luisterspel voor kinderen Radio Fiona en een audioguide voor de Leuvense Schouwburg en de Asiat site in Vilvoorde. Afgelopen seizoen ging ze in Arenberg in première met haar muzikale solo In de Coulissen en schreef en regisseerde ze de jongerenvoorstelling Off the Record bij fABULEUS. Op het scherm was Sofie te zien in onder andere De Helaasheid der Dingen, En toen kwam ons ma binnen, Zuidflank, Safety First, Vermist en Callboys.
Sofie Verraest profielfoto

Sofie Verraest

Sofie Verraest schrijft en treedt op in het Nederlands, Engels en West-Vlaams. Hun poëzie, proza en non-fictie verschenen in tijdschriften in Europa, de VS en Australië. In 2023 won Sofie de VLOED-schrijfwedstrijd, kreeg ze een talentontwikkelingsbeurs van Literatuur Vlaanderen en werd ze door die laatste en Passa Porta geselecteerd voor een schrijfresidentie aan het National Centre for Writing (Norwich). Eerder werd Sofie o.m. gekozen als schrijfresident en -bursaal door Akademie Schloss Sollitude (’22) en de Elizabeth Kostova Foundation for Creative Writing (’18), als talent van het jaar bij Deus ex machina (’22) en als een van de “New Voices in International Writing” van Ninth Letter (VS, ’19). Recente publicaties zijn o.m. de novelle “She Kong” (Failbetter Magazine, ’23) en diens Nederlandse zelfvertaling “Sji Kong” (Deus ex machina, ’22), en de gedichtencyclus “Waking Up Going to Sleep”, opgenomen in Versopolis Poetry Expo ’23. Sofie werkt aan hun debuut, een performance en zichzelf. Die woont in Brussel
Spinvis

SPINVIS

Erik de Jong alias Spinvis is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap. Zijn succesvolle debuutalbum uit 2002 leek moeilijk op te volgen, maar toch wist hij die kwaliteit te evenaren met wondermooi-weemoedige platen als Dagen Van Gras, Dagen Van Stro (2005), Tot Ziens, Justine Keller (2011) en Trein Vuur Dageraad (2017). Ook zijn nummer 1-album 7.6.9.6. uit 2020 haalde alle jaarlijstjes.
414ffefe f5d1 11e9 bc0b 5c42fde67eb0

Stijn Vranken

Stijn Vranken (Leuven, 1 februari 1974) is dichter en poëzieperformer. In 2008 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Vlees mij!’ bij Meulenhoff/Manteau. Samen met illustratrice Sabien Clement bracht hij in 2010 het boek Aaron Holsters, Restauratie van een droom uit. Daarna volgden ‘Wees gerust, maar niet hier’ (2011), Maak plaats van mij (2014) en ‘Fiat Lux – Stadsgedichten’ (2016), uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen. Een aantal van zijn gedichten werden vertaald naar het Frans, Engels en Russisch. Van 2014 tot 2016 was hij stadsdichter van Antwerpen.
Portretfoto Tania Verhelst

Tania Verhelst

Tania werkt sinds 2020 bij Living by Being. Daarvóór werkte ze in een ziekenhuis en bekwaamde zich in diagnostiek, individuele- en groepstherapie. Ze is gefascineerd door wat mensen drijft en heeft een sterk geloof in eenieders creatieve krachten om met nieuwe uitdagingen om te gaan. Ze gelooft niet in passe-partout oplossingen; elke therapie is maatwerk, zoeken naar een taal die bevrijdt.
Telosqa

Telosqa

Telosqa is het avant-garde soloproject van Charlotte Schoeters. Ondanks haar voornamelijk klassieke zangopleiding heeft ze altijd over de grenzen van muziekgenres heen gekeken en is ze haar eigen muziek blijven schrijven. Tijdens haar operastudie aan de Royal Academy of Music in Londen kreeg ze de kans om enkele van haar eerste liedjes op te nemen in de legendarische Abbey Road Studios. Met haar muziek probeert ze haar levendige innerlijke wereld te vertalen.
69628610 901019853592407 1021117904709484544 n

ten adem

ten adem maakt uitgesproken woordkunst en bestaat vandaag uit drie mannen met drie instrumenten: bas, woord en piano.
Terre portret

Terre Mulier

Terre Mulier (1994) is schrijver. Hen studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Samen met hun broer Bram maakte die de radiodocumentaire 'Geduld, Californië', die de jubileumeditie van de NTR Radioprijs won. Deze documentaire maakte bovendien deel uit van de tentoonstelling 'Ongehoord' die van 2 april 2021 - 6 juli 2021 te zien was in het Museum Dr. Guislain.
Thomas Mohlmann North Sea Poetry c Martin Waalboer foto 1 1

Thomas Möhlmann

Thomas Möhlmann publiceerde vijf dichtbundels, dertien bloemlezingen en − samen met collega-dichters Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze − de bundeling gedichten en columns Game of Poems. Gedichten van IJs en Vuur. In 2021 verscheen zijn meest recente bundel: Dankbaar lichaam. Een liefdesverhaal in gedichten. Zijn werk werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs, de Jo Peters Poëzieprijs, de Poëziester secundair onderwijs en De Grote Poëzieprijs, en bekroond met de Dunya Poëzieprijs en de Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs. Hij is redacteur van poëzietijdschrift Awater en poëzieredacteur bij de uitgeverijen Querido en De Arbeiderspers.
Auteursfoto Tijl Nuyts

Tijl Nuyts

Tijl Nuyts (1993) is dichter, essayist, verhalenverteller en eindredacteur poëzie van het literaire tijdschrift Kluger Hans. In 2017 werd zijn poëziedebuut Anagrammen van een blote keizer (Uitgeverij Polis, 2017) genomineerd voor de C. Buddingh’prijs. Zijn tweede bundel, Vervoersbewijzen (2021) werd genomineerd voor de shortlist van De Grote Poëzie Prijs 2022 en werd bovendien bekroond met de Herman de Coninckprijs 2022. Tijl publiceerde zijn gedichten en kortverhalen onder andere in Tirade, De Gids, Deus Ex Machina, DW B en Het Liegend Konijn. Zijn essays over beeldende kunst, muziek en televisie verschenen onder meer in REKTO:VERSO, De Nederlandse Boekengids, De Lage Landen en Awater.
Tineke de meyer door

Tineke De Meyer

Als maker/schrijver is Tineke geïnteresseerd in de intimiteit en nabijheid van gesproken woord in audio, gedreven door de beperkingen van taal en geboeid door vormen van aandacht. Dat leidt tot hybride projecten waarin het analoge met het digitale samenkomt, vaker met een uitnodiging voor de luisteraar om iets te ervaren in eigen lichaam dan met een eenduidige, lineaire verhaallijn. Haar tekst is associatief en bevindt zich tussen poëzie, memoire en kortverhaal. Met toewijding aan mysterie en misverstand, en vragen over hoe we (de wereld, de ander) lezen, over ervaring en subjectiviteit, over hoe we dingen weten.
Tulin 1

Tülin Erkan

Tülin Erkan (1988) is auteur van 'Honingeter'. Ze groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Als klein meisje werd haar toekomst vaak voorspeld aan de hand van het lezen van koffiedrab, een bekend en alledaags ritueel in de Turkse cultuur.
Portret Veerle De Caestecker

Veerle De Caestecker

Veerle is schrijver, denker en zelfverklaarde geveltuinverzorger. In het Slow Writing Lab 2024 werkt ze aan een polyfoon verhaal over ecologische rouw. Verder wordt ze warm van theater, woorden die ze op straat van de grond raapt en poëzie. Een terugkomende vraag die ze zich doorheen haar werk stelt, is hoe we kunnen leren luisteren naar mensen, dieren en dingen waarnaar vandaag doorgaans minder goed geluisterd wordt.
Press foto Vieze Meisje solo Fleur De Roeck 1

Vieze Meisje

Vieze Meisje is pop, performance, humor en rave in één act. Het duo bestaat uit performer-zangeres Maya Mertens en componist Alan van Rompuy (a z e r t y Klavierwerke), die instaat voor de meest acrobatische beats. Samen zorgen ze voor spetterende liveshows die je sneller zullen boosten dan een energy drink. “Life is a vieze cirkel!”
Yaser Alzayat

Yaser Alzayat

Yaser Alzayat (° 1966) werd geboren in Sohag en woont in Den Haag. Hij studeerde Engelse Literatuur aan de Assiut Universiteit. Hij werkt als journalist, docent en consultant in verschillende Arabische landen. Zijn werk verscheen in de anthologieën 'I envy the dead' (Caïro, 2008) en 'My blood is polluted with love' (Beirut, 2011). Een nieuwe anthologie "The fear of creatures' verscheen in 2018 bij uitgeverij Al-Mutawasset in Milaan, een jaar later volgde ‘Mijn korte Jeugd’ (Caïro, 2019).
Dsc 6776 jpg

Yella Arnouts

Dat Yella Arnouts (Antwerpen, 1959) thuishoort in de literaire wereld staat buiten kijf. Ze is docente Literaire Analyse aan de Artemis Hogeschool en verdiende haar strepen als kenner. Zij publiceerde gedichten, essays en recensies in o.a. Het Liegend Konijn, Deus ex Machina, De Leeswolf, Vlaanderen, Poëzierapport en Ons Erfdeel. Een buitengewoon inzicht in literaire vaardigheden, een diepe kennis van taal en haar mogelijkheden zijn de vruchtbare bodem voor haar prachtige dichtbundels. Haar opgemerkt debuut Men schort wat op verscheen in 2011.
Wouter le Duc Yousra Benfquih 2 online

Yousra Benfquih

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. Haar werk lees je o.a. in Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant, De Revisor en De Gids. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van Rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Writing for Performance van LUCA School of Arts.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by