Literary creators

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (Marokko/ Nederland) debuteerde op 21-jarige leeftijd. Zijn eerste roman, Bruiloft aan zee, was meteen een schot in de roos: naast een nominatie voor de Libris Literatuurprijs, werd het boek bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor Beste Debuut. De felbegeerde Libris Literatuurprijs liet niet lang op zich wachten: met zijn tweede roman, De langverwachte (2002), verzilverde Benali de nominatie. Behalve romans, toneelstukken en gedichten, schrijft Benali journalistiek werk voor oa. Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Vrij Nederland. U kan hem natuurlijk ook van TV kennen: in de serie ‘Benali boekt’ interviewde hij de crème de la crème van de Nederlandse literatuur.

Alain Delmotte

Foto Alara

Alara Adilow

Alara Adilow(1988) debuteerde in 2022 met de dichtbundel 'Mythen en stoplichten' die verscheen bij Uitgeverij Prometheus. De bundel werd lovend ontvangen en werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023 en de C. Buddingh'-prijs 2023. Ook werd de bundel genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2023.

Alice Boudry

Foto Amarylis 2

Amarylis De Gryse

Amarylis De Gryse (1989) schrijft fictie. Met haar debuutroman Varkensribben haalde ze de shortlist van de Bronzen Uil. Ze groeide op in West- Vlaanderen en woont nu in Antwerpen, waar ze zich omschoolde tot boer.
Amjad Nasser 4

Amjad Nasser

Amjad Nasser (Jordanië) is een van de meest gevierde Arabische dichters en werd meermaals getipt voor de Nobelprijs. Zijn gedichten vieren en bewieroken het dagdagelijkse, maar het opmerkelijkst zijn zijn prozagedichten, waarmee hij de Arabische poëzie een nieuwe weg deed inslaan. Na optredens op literaire festivals over de hele wereld (Medellín, Caïro, Rotterdam e.a.) deed hij dankzij Fatena’s Poëziesalon voor het eerst Vlaanderen aan
And they spoke in anthems

And They Spoke In Anthems

Met And They Spoke in Anthems neemt singer-songwriter Arne Leurentop nog steeds de tijd om muziek te schrijven en uit te brengen. Met telkens een pauze van vijf jaar tussen elke plaats − sneller hoeft niet −, brengt hij na ‘JUNE’ (2014) en ‘MONEY TIME’ (2019) nu ook ‘STILL’ (2024). Verdieping, verstilling en vernuft staan centraal. Het resultaat klinkt alsof Andy Shauf een plaat van Neil Finn heeft geproduceerd nadat ze naar ‘Sky Blue Sky’ van Wilco en ‘Darling Arithmetic’ van Villagers hebben geluisterd.
Andy the Androids

Andy & the Androids

Een concert van Andy & the Androids is ‘een explosie van poëzie en muziek’ (dixit Gazet van Antwerpen). De band combineert spoken word met pompende grooves en snedige ritmes, gedrenkt in een vette saus van punk en blues. Verwacht je aan een bruisend en broeierig optreden, waarbij teksten gedeclameerd worden op het ritme van een repeteergeweer en waar surrealisme, lef en lol hand in hand gaan. Andy & the Androids bestaan uit dichter Andy Fierens, multi-insrumentalist Michaël Brijs (The Valerie Solanas) en contrabassist Filip Vandebril (Black Flower, Lady Linn, Antwerp Gipsy-Ska Orchestra).

Andy Fierens

Anke Senden door Tim Schelstraete

Anke Senden

Anke Senden is voltijds liefhebber van wat mooi en betekenisvol is. Ze debuteerde in 2024 bij het Poëziecentrum met de dichtbundel 'Gezwommen worden'.

Anke Verschueren

Anke Verschueren neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe, van papier naar podium naar podcast. Ze groeide op tussen de maïsvelden in de Kempen en probeert nu iedere dag in het geraas van de auto’s op de Ring rond Antwerpen het ruisen van de zee te herkennen. Ze heeft een Master Nederlands en een Master Woordkunst, ze ging met Das Mag op zomerkamp en met deBuren naar Parijs en resideerde al schrijvend in Rotterdam en in Leeuwarden. Anke is ongeveer altijd aan het praten, schrijven, zingen, luisteren, lezen, presenteren, modereren, monteren of theater maken en amuseert zich daar mateloos mee. Haar eerste solovoorstelling, de poëtische DJ-performance I’M NOT GONNA WRITE YOU A LOVE SONG ging in juni 2022 in première.
Anna Borodikhina 6

Anna Borodikhina

Anna Borodikhina aka Anna Khina is een podiumdichter, rapper en theatermaker. Ze is lid van het schrijverscollectief ‘Hyster-X’. Anna is een Masterstudente Seksuologie, met reeds een Bachelor in de Psychologie in haar pocket.

Anneleen Van Offel

Annmarie Sauer

Arno Van Vlierberghe

Asmaa Azaizeh

Asmaa Azaizeh

Asmaa Azaizeh is dichter, essayist en cultureel manager, gebaseerd in Haifa. Ze bracht reeds drie dichtbundels uit en werd vertaald in meer dan 8 talen waaronder het Engels, Perzisch, Zweeds en Nederlands. In 2012 werd ze benoemd als de eerste directeur voor het Mahmoud Darwish Museum in Ramallah. Daarnaast schreef ze als cultureel redacteur voor verschillende kranten en is ze ook artistiek hoofd van de Fattoush galerij in Haifa.

Astrid Haerens

Aurélien Dony

Axin Welat

Welat is een Syrische schrijfster die in Zweden woont en die in het Koerdisch, haar moedertaal, en in het Arabisch schrijft. Ze studeerde Arabische Literatuur aan de Universiteit van Aleppo en legt zich ook toe op het vertalen tussen deze twee talen. Een groot deel van haar werk werd reeds vertaald naar het Zweeds.
B O X

B.O.X.

B.O.X (Baroque Orchestration X), opgericht in 2010 door luit- en theorbespeler Pieter Theuns, verzamelt enkele van de beste spelers van barokinstrumenten van vandaag, zoals klavecimbel, barokharp, viola da gamba, cornetto, sackbut etc. Hun doel is om genre-overstijgende nieuwe geluiden te creëren en bruggen tussen het publiek te bouwen. Ook werkten ze al vaak samen met diverse artiesten uit de indierockscene.

Babette Wagenvoort

Babette Wagenvoort is een ervaren en veelzijdig tekenaar. Ze maakt illustraties voor theatervoorstellingen en boeken, maar ook voor de VPRO-gids. Ze werkt samen met de Klimaatdichters in hun multidisciplinaire voorstellingen.
2016 schater droog

Bart FM Droog

Bart FM Droog (1966) is dichter en onderzoeker. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met het ontmaskeren van vervalste Hitlerkunstwerken. Hij is de samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie en geestelijke vader van ‘De Eenzame Uitvaart’.

Bart Stouten

Benzokarim

Benzokarim

Benzokarim (1996) is dichter, spoken word artiest en schrijver. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Karim heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Schrijven is voor hem een activistische en poëtische daad.

Bernard Dewulf

Billie Vos2

Billie Vos

Billie Vos schrijft, zingt en producet muziek. Doorheen haar muzikale reis is poëzie een vorm geweest waarmee zij haar innerlijke wereld steeds het best kon vertalen. In Oktober 2023 bracht zij hij eerst dichtbundel 'door het bos de liefde zien' uit, waarin zij het evenwicht bewandelt tussen universele herkenbaarheid en persoonlijke kwetsbaarheid.
Schermafbeelding 2023 09 22 om 18 45 18

Brik Tu-Tok

Iets wat ooit begon als dadaïstische proza leidt nu een eigen leven in zowel het theater- als muziekcircuit. Dit duo kneedt het theatrale met het muzikale tot een nieuw absurd universum, waar excentrieke personages hun zielsroerselen bezingen. Een Brik Tu-Tok Live Concert is een kleurrijke catwalk van weird synthesizerpop, Do-It-Yourself Avant-Garde, Kitsch & Clumsy second hand Fashion en uit de hand gelopen nonsensicale intermezzo’s.

Carine Lampens

Carl Norac Reservaat van de Traagheid foto door Paul Bogaert

Carl Norac

Carmien Michels

Charles Ducal

Schermafbeelding 2023 06 16 om 14 50 49

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, België, 1991) debuteerde in 2015 met de dichtbundel ‘Kameleon’, bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. In 2017 verscheen ‘Nachtroer’, waarvoor ze de Paul Snoekprijs voor de beste Nederlandstalige bundel kreeg. Haar poëzie werd vertaald naar het Duits, Frans, Engels, Spaans, Afrikaans en Servisch. Op het podium zoekt ze naar een performatieve benadering van poëzie, waarin de ‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid centraal staat. Als jongste gastlandspreker mocht ze, samen met Arnon Grunberg, in 2016 de openingsrede van de Frankfurter Buchmesse houden. Ze gaf optredens op verschillende podia en festivals o.m. Saint Amour, Poesiefestival Berlin, Woordfees Stellenbosch en Ledbury Poetry Festival. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut ‘Waagstukken’, een essayistisch onderzoek naar dertien tragische architecten die uit het leven stapten na een fatale fout in een van hun ontwerpen.
Danielle Zawadi c Marianne Hommersom 8699

Danielle Zawadi

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word, waarbij ze haar bi-culturele achtergrond als tweede generatie Nederlander met Congolese roots belicht. Haar werk gaat over vriendschap en de belevingswereld van GenZ, in het Nederlands, Frans en Engels. Ze initieerde Het Zwarte Schaap (platform voor woordkunst) en won verschillende prijzen, waaronder de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Inmiddels heeft ze met twee voorstellingen door het land getourd en staat haar werk gepubliceerd in verschillende literaire bladen. Momenteel is ze coach bij Poetry Circle en programmamaker bij Poetry International.

De Scheldezonen

Concertband De Scheldezonen uit Hoboken
72634266 1347791075383844 1572865604170285056 n

Dean Bowen

Delphine Lecompte

Didi de Paris

Dieter De Schutter

Dimitri 1

Dimitri Bontenakel

Dries Notelteirs portret

Dries Notelteirs

Dries Notelteirs studeerde in 2018 af als speler aan de toneelschool RITCS in Brussel. Hij speelde onder andere mee in de jeugdvoorstellingen SHOW van BRONKS theater voor jong publiek, WOESTZOEKER van Antigone & Theater Artemis en Do You Wanna Play van KVS en Mars. Ook zette Dries in 2021 zijn eerste stappen als schrijver en theatermaker met de jeugdvoorstelling 5 KILO PASCAL, een coproductie tussen BRONKS theater voor jong publiek en SPINRAG festival Kortrijk. Naast zijn werk als maker en speler is Dries ook een gepassioneerd close-up goochelaar.
Eli Elise 1

Eli Elise Hoopman

Els Dejonghe

Els Moors

Schermafbeelding 2023 09 15 om 15 14 49

Emy Koopman

Emy Koopman (1985) is schrijver, onderzoeker en journalist. In 2023 is ze te gast bij de Watlab salon: aantrekkingskracht van het gruwelijke.
Erhan Demirci 10 kopieren

Erhan Demirci

Erhan Demirci werd geboren in het shtijle Beringen. Samen met zijn broer en zussen groeide hij op in het nog shtijlere Limburgse Ham. Erhan wandelt, op zijn gekende manier, door zijn schooljaren en gaat studeren in Brussel. Hij krijgt de smaak te pakken en volgt verdere opleidingen in Gent en Washington DC. Hierna gaat hij aan de slag als marketing- en communicatiespecialist. Tijdens zijn studentenjaren begint hij al te experimenteren met comedy. Zijn finaleplaats op de Culture Comedy Award 2010 én de juryprijs van de 123 Comedy Award 2011 maakte van hem een meteen de grootste belofte binnen het Vlaamse comedyland. “Van deze man gaan we nog horen” opperde “De Standaard” met 4 sterren en Erhan loste die verwachting meteen in.
Esmevanden Boom c Marianne Hommersom highres2

Esmé van den Boom

Esmé van den Boom (1993) schrijft gedichten, proza, toneel en liedjes. Haar werk draait altijd om fascinatie en ontdekking, een onderzoek naar het vertrouwde. Ze stond op vele podia als Noorderzon, Read My World, Dichters in de Prinsentuin en de Frankfurter Buchmesse. Esmé was Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, finalist van Write Now! en deelnemer aan het Zomerkamp van Das Mag. De gemeente Groningen kende haar het Hendrik de Vriesstipendium toe voor haar bundel Eigen kamers, over de toekomstdromen en -angsten van Groningse vrouwen.
Eva meijer sebastian steveniers

Eva Meijer

Eva Meijer is filosoof, kunstenaar, schrijver, en singer-songwriter. Ze schreef veertien boeken, fictie en non-fictie, haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Terugkerende thema’s zijn taal inclusief stilte, gekte, dieren en politiek. Meijer werkt ook als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (met een Veni-beurs van de NWO)en Wageningen University. Ze schrijft columns en essays voor NRC en is lid van het Meersoortig Collectief, een meersoortig kunstcollectief.
13122924 1064138373658651 7246073750811516581 o

Fatena Al Ghorra

Fatena Al-Ghorra is geboren in de Gazastrook. Ze wordt algemeen beschouwd als één van de meest beloftevolle Palestijnse dichters. Sinds ze in 2009 op de vlucht sloeg voor Hamas, woont en werkt ze in Antwerpen. Ze publiceerde vier dichtbundels sinds 2000, waaronder Ellay dat in het Spaans werd uitgegeven en Gods bedrog, in het Italiaans vertaald en later ook in Libanon gepubliceerd. Ze is een graag geziene gast op internationale literatuurfestivals. In 2012 won ze de El Hizjraprijs voor poëzie.

Fleur De Roeck

Repeating words 4

Francesca Birlogeanu

Francesca Birlogeanu (2002) is student geneeskunde, dichter en amateurtheatermaker. Haar werk is te lezen in o.a. Kluger Hans, Deus ex Machina en Het Liegend Konijn. Ze volgde een talentontwikkelingstraject bij Vuurland en deed mee aan Dans Dichter Dans en het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry. In hun werk zoekt die graag de scherpe kantjes op van vrouwelijkheid, familiale banden en menselijke interacties.
PHOTO Frank Keizerc Merlijn Doomernik

Frank Keizer

Frank Keizer (1987) is dichter en essayist. Hij publiceerde de bundels Onder normale omstandigheden (2016, genomineerd voor de Poëziedebuutprijs), Lief slecht ding (2019, genomineerd voor de KANTL Prijs voor poëzie), beide bij Uitgeverij Polis. Zijn nieuwste bundel, De introductie van het plot, verscheen in 2022 bij Uitgeverij Pluim en werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs. Hij is mede-oprichter van Samplekanon, redacteur van tijdschrift nY en houdt op Substack een schrijf- en werkdagboek bij, De eenmanswerkgroep. Hij woont en werkt in Brussel.

Frank Mathay

Frederik Lucien De Laere

Alain francois

Frederik Van den Stock

Frederik Van den Stock (1986) is een striptekenaar en illustrator met kleurrijk en humoristisch werk dat in o.a. Knack, de Standaard en de New York Times verscheen. Zijn debuutstrip Buck, de eerste man op aarde vertelt over de hopeloze strijd van een oermens tegen god en eenzaamheid. Verder houdt hij van fietsen en van vogelkijken.
Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen

Gemma Venhuizen is fysisch geograaf en wetenschapsjournalist. Voor NRC schrijft ze artikelen over biologie en geologie. Ook heeft ze een wekelijkse column in die krant, en presenteert ze de wetenschapspodcast Onbehaarde Apen. Dit jaar kwam haar botanische boek Hemelsleutel uit. Eerder schreef ze boeken over onder andere ijstijden en de invloed van licht op mens en natuur.

Ghassan Zaqtan

Ghassan Zaqtan woont in Ramallah en geniet in de Arabische wereld veel aanzien. In 2013 brak hij internationaal door met “Like a straw bird it follows me”, een Engelse bloemlezing van zijn werk waarvoor hij de prestigieuze Griffin Prize ontving. Hij stond tot tweemaal toe op de shortlist van de Neustadt International Prize for Literature, de Amerikaanse tegenhanger van de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij was onlangs ook te gast in BOZAR voor een Palestijnse poëzieavond.

Ghayath Almadhoun

Ghayath Almadhoun (Syrië) is een dichter in ballingschap. Hij werd geboren in het Palestijns vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus, de stad waar hij een groot deel van zijn leven in doorbracht. Almadhoun studeerde Arabische literatuur en richtte in 2006 een poëziehuis op. In 2008 vluchtte hij naar Stockholm, waar hij tot op heden woont en werkt. Hij publiceerde drie gedichtenbundels in het Arabisch, waarvan enkelen vertaald werden. In Weg van Damascus (2014) beschrijft de dichter zijn stad als een verloren geliefde. In 2017 verscheen de bundel Ik hier jij daar, die hij samen met Dichteres des Vaderlands Anne Vegter schreef.
Poetry slam

Gidi Pols

Gidi Pols (1993) onderzoekt als journalist De Zuidas-mens. Soms druppelt er wat van door in zijn gedichten. Vaker gaat zijn poëzie over de vlavoorkeur van daklozen, de vuurtoren aan het Haringvliet of wachten op het ontspruiten van bonenplanten. In de zomer van 2023 liftte hij de ringwegen van Parijs rond, op zoek naar de waarde van ontmoetingen met vreemden. Op vers vuur staat Gidi op het programma via deBuren.

Guido Lauwaert

Haas

Haas

Haas is een Gentse drag performer die officieel erkend is als de grootste drag queen van Vlaanderen (in centimeter). Door hun drag wilt die altijd plezier en creativiteit delen, aan de hand van hun kleurrijke looks en conceptuele maar silly performances.
Hans Depelchin door Eva Donckers 77280008

Hans Depelchin

Hans Plomp

Herlinda Vekemans

Herman Leenders

Hilde Keteleer

Idiot the clown

Idiot the Clown

Idiot the Clown (they/them) is the stupidest drag artist from Ghent. Their journey started in a circus atelier in Herentals, where they learned how to balance, juggle, climb, fall and get back up again. At an Idiot show, you can expect comedy, audience interaction and terrible improvised choreo. Come laugh and cry with this clown- and if you get horny, please don't hide your boner!

Iduna Paalman

00 IMG 0031

Ignace Cami

De interdisciplinaire praktijk van Ignace Cami vertrekt vanuit zijn fascinatie voor folklore, rituelen en traditie. Aan de hand van objecten, installaties, performances en teksten reanimeert hij deze gebruiken in een nieuwe vorm. Door op speelse wijze te experimenteren met verschillende vormen van cultureel erfgoed, getuigt Cami's praktijk van zijn karakteristieke generositeit, waarbij hij mensen uitnodigt om deel te nemen.
IKRAAAN Nils Van Reusel 3 1

IKRAAAN

IKRAAAN maakt muziek uit heilige noodzaak. In haar dromerige zangstijl zingt ze over obstakels, een hobbelige levensweg en de pijn van het fundamenteel anders zijn. Dat zijn de moeilijke onderwerpen die ze met haar muziek aansnijdt. In haar onderbewustzijn ontstond het alter ego ‘de clown’. De clown belichaamt zowel de pijn, vreugde en emoties in een mens, alsook het goede en slechte in ieder van ons. Het is de verteller van haar onderbewustzijn en deelt de verhalen die niet enkel de hare zijn maar ook van de mensen dicht bij haar.
Ilse

Ilse Cox

lse Cox is Professioneel Verzinner. Ze werkt als audiomaker, voice-over & ceremoniespreker. Met haar productiehuis Huis van Eustachius maakte ze o.a. de audiotours De Stemmen van De Studio en De Bode van Borgerhout.

Jahida Wehbe

De Libanese zangeres Jahida Wehbe studeerde de kunst van het Koran-reciteren, zong soefimuziek en schreef muziek bij Arabische gedichten. Voor haar cd SHAHD interpreteerde ze het werk van een aantal wereldberoemde dichters waaronder Pablo Neruda, Mahmoud Darwish en Adonis. Wehbe zong al op grote festivals en prestigieuze podia in het Midden-Oosten, maar ook in Europa treedt ze regelmatig op. Ze werd in Antwerpen en Gent begeleid door Osama Abdulrasol (qanoen), Marwan Fakir (viool) en Francois Taillefer (percussie).

Jan Aelberts

Jan Ducheyne

Jasmijn Lootens

Jasmijn Lootens is cellist en componist met een voorliefde voor elektronische experimenten. Samen onderzoeken ze het spanningsveld tussen hun verschillende disciplines.

Jean Emile Driessens

Dd186109d2498263900cfd122233a8c5 364x0 c default png

Jens Meijen

Ab6761610000e5ebde32f3319ea8f3f271d44c2c

Joachim Badenhorst

Rietspeler Joachim Badenhorst staat bekend om zijn verhalende en melodische improvisaties en om zijn muzikale ontdekkingsdrang.
Johanna 1

Johanna Pas

Johannes genard 2

Johannes Genard

Johannes Genard is de frontman en bezieler van School is Cool, dat in 2010 Humo’s Rock Rally won, waarna passages volgden op Pukkelpop, Dranouter, Rock Werchter en de grote concertzalen in België. Met de drie albums die Genard met zijn band inmiddels afleverde: Entropology (2011), na een bezettingswissels Nature fear (2014) en Good News (2017), zijn ze inmiddels een vaste waarde in het muzieklandschap. Als soloartiest interpreteerde Genard nummers van anderen in het VTM-programma Liefde voor muziek en produceerde hij muziek voor theatervoorstellingen, waaronder het internationaal toerende £¥€$ (2017) van Ontroerend Goed en De Wereld Redden (2018) van Lazarus, met zijn broer Pieter Genard. Momenteel broedt hij op een 4e School is Cool-album en een soloproject.

Johannes Lievens

JIZN donshaarscherp c Jana Van Brussel

Johannes Verschaeve

Johannes Verschaeve ken je als de prettig gestoorde frontman van The Van Jets, waarmee hij zowat alle grote podia onveilig maakte. Na de break-up van de band doet de Gentse Oostendenaar het helemaal alleen als “Johannes Is Zijn Naam”. Poëtische, Nederlandstalige teksten kronkelen zich tussen sissende ritmeboxen en primitieve synths. Johannes als een eenzame crooner aan de microfoon.

Joke van Leeuwen

Jonas Bruyneel

Jonathan 1

Jonathan van der Horst

Joost Oomen image v7527

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en heel erg grappig. Hij publiceerde meerdere romans en gedichtenbundels. In 2021 verkoos de Volkskrant hem tot literair talent van het jaar én werd hij derde bij de kennisquiz De slimste mens. Sindsdien schrijft hij columns voor de noordelijke dagbladen en treedt hij regelmatig op voor radio, televisie en op festivals zoals Oerol, Lowlands en De Parade. Daarnaast runt hij met zijn twee beste vrienden het Instagramkanaal Poëzie is een daad, waarop elke dag een gedicht verschijnt.
Kamilya jubran

Kamilya Jubran

Kamilya Jubran (Palestina) groeide op in een muzikaal Palestijns gezin. De klassieke Arabische muziek werd haar met de paplepel ingegoten. Met haar muziekgroep Sabreen representeerde ze een stem van verzet, een symbiose tussen muziek en politiek die zorgde voor een frisse wind in de moderne Arabische muziek.
80 A7746 3

Karlijn Sonderen Smit

Karlijn Sonderen Smit (1982) werkt als actrice, theatermaker en schrijfster. Ze houdt van stijlexperimenten, ongemak, grensgebieden, alles wat wankelt en het absurde alledaagse. Karlijn werd geselecteerd als Nieuwe Maker en ontwikkelde zich onder de vleugels van theatergezelschap BonteHond tot een eigenzinnig maker. Haar teksten verschenen o.a. bij deBuren, het Gezeefde Gedicht, in de poëziekrant en op menig podium. Ze werkt daarnaast als kinder- en jongerenfilosoof.
KRT door JANTINA TALSMA

KRT

KRT is de gelegenheidsband van woordkunstenaars Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en drummer Wouter Betten. KRT kwam tot stand tijdens de Verwonderkamer, een ontmoeting tussen Vlaamse en Friese schrijvers gerealiseerd door Explore the North (Leeuwarden) en deBuren (Brussel).

Lamia Makaddam

Tunesische dichteres en journaliste die sinds 20 jaar in Amsterdam woont en werkt als vertaalster. Ze bracht verscheidene dichtbundels uit en won in 2001 won de Al-Hijara literatuurprijs in Nederland.

Laurence Vielle

Laurens Ham

Laurens Ham (Nederland) is dichter en essayist. Hij debuteerde in 2017 als dichter met Mijn grote schuld en publiceerde eerder poëzie in DW B en Terras. Daarnaast is hij onder meer kernredacteur van DW B en docent-onderzoeker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Leen Verheyen

Lemony

Lemony

Sour, sweet and oh so juicy. One sip of her and you can't get enough. This bombshell will not only serve you looks but also a fire performance. Your local it-girl, Lemony

Lies Van Gasse

Lieve Desmet

337093289 591308479550338 6294900602762764507 n

Lisette Lombé

Lizzy Laguna

Lizzy Laguna

Lizzy Laguna is een drag artist uit Lokeren die telkens eens andere kant laat zienvan hun: dans, drama en soms wat traantjes! Thrifted & upcycled looks met een tintje clown, het word zeker een HOT optreden vol beweging en SPICE!

Loeke Vanhoutteghem

DSC04119

Lotte Dodion

Lotte Lola 1

Lotte Lola Vermeer

Maarten Inghels

Maria Iskariot c Agathe Danon Small

Maria Iskariot

Maria Iskariot is de patroonheilige van betwistbaar gedrag. Het is half-volwassen vrouwelijke punkrock uit Vlaanderen. Hoopvolle hopeloosheid in lawaaierig strofe, refrein, strofe. Liefde voor de onbeminden, vijgen na Pasen, maar in de eerste plaats een knieval voor de zondaars. De nummers gaan over opgroeien, niet meer in staat zijn om goed en slecht te onderscheiden, verward zijn door jezelf en de condities van deze tijd. Het gaat over het anders willen, maar niet weten hoe – en uiteindelijk beseffen dat ook wijzelf welwillende klootzakken zijn. Debuut-EP EN/EN komt uit in het voorjaar van 2024 bij Burning Fik.

Marieke Broeckmeyer

Mariske Broeckmeyer is zangeres en geluidskunstenaar. Haar werk beweegt tussen avant-pop en geluidscollage.
3

Martin Malibu

Martin Malibu ontstond in 2019 als kunstproject van muzikant/theatermaker Marnix Vinkenborg. Na de Martin Malibu-mockumentary, vertoond op oa. Nederlands Film Festival, volgden solo performances van Martin Malibu tijdens clubavonden, dinnershows, expositie-openingen en festivals. Vinkenborg: "Mijn alter-ego Martin Malibu doet alles wat ik nooit zou kunnen doen in het echte leven. Hij is mijn ode aan popcultuur, cultfilms en experimenteel theater".
JBF 7390 0318

Maud Vanhauwaert

Max Temmerman

Mel Moya

1 Portret Michael

Michaël Vandebril

Mona al assi

Mona Al Assi

Mona Al Assi (Palestina) werd als Palestijnse geboren in Syrië in het vluchtelingenkamp Yarmouk. Ze studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Damascus. In Syrië en Dubai groeide ze uit tot een belangrijk mediafiguur. Sinds 2011 woont ze in Zwitserland. Haar gedichten werden al vertaald naar het Frans en Bulgaars. In Fatena’s Poëziesalon zal een selectie van haar werk voor het eerst in het Nederlands te horen zijn.

Mowaffk Al-Sawad

Mowaffk Al-Sawad (Irak) is schrijver en kunstenaar. Hij ontvluchtte Irak op het einde van de Golfoorlog. Mowaffk publiceerde twee dichtbundels: 'Kort scenario voor een droom' en' Een middag wit als melk'. In 2002 verscheen zijn roman Stemmen onder de zon.
Moya

Moya De Feyter

Moya De Feyter is schrijver van poëzie, proza en theater. Ze treedt vaak op en is de oprichter van de Klimaatdichters, een dichterscollectief dat zich inzet voor onze planeet. Ze heeft al twee dichtbundels uitgebracht, Tot iemand eindelijk en Massastrandingen.

Mustafa Kör

Nasr jamil shaath

Nasr Jamil Shaath

Nasr Jamil Shaath (Palestina) is een Palestijnse dichter die voortdurend pendelt tussen zijn levens in Noorwegen en Marrakech. Hij debuteerde met de bundel The Hat of Dust is Smoke en publiceerde tot hiertoe vier goed onthaalde poëziebundels. Zijn poëzie is tegelijkertijd to the point en beeldrijk. Hij combineert twist met vrede, ik met jij, het leven met de dood en het zichtbare met het onzichtbare.
Nataniel Melo

Nataniel Melo

Nataniel Melo is een veelzijdige muzikant die de afgelopen 30 jaar heeft gespeeld, samengewerkt en geleerd van muziek- en dansculturen in Europa, Latijns-Amerika en Afrika.

Nele Needs A Holiday

Nele Needs A Holiday is een tragikomisch songschrijver op zoek naar de handleiding van het leven. Ze onderneemt voortdurende pogingen om die onbegrijpelijke warboel genaamd menselijke relaties te ontcijferen. Nele krabt waar het jeukt: ze hult haar verlangens, problemen en neuroses in vrolijke melodieën met zomerse akkoorden op een ogenschijnlijk onschuldige ukelele. Inspiratie vindt Nele in baaldagen, gevoelens van wraak, pijnlijke schoenen en zatte botten, verscheidene complexen, gebroken harten, gefnuikte dromen, en dat lege gevoel na een hele avond zappend voor TV te hebben gezeten. Dit levert herkenbare liedjes vol zelfrelativering op. Voelt u zich soms de enige loser op deze planeet? Geen nood, Nele is hier om u te troosten met een rits herkenbare liedjes vol zelfrelativering. Bitterzoet smaakte nooit eerder zo goed.

Nico Boon

Nisrine Mbarki

Nisrine is schrijver, dichter, vertaler en docent. Ze studeerde aan de HKU op de theaterschool en filosofie aan Tilburg University. Ze is medeoprichter en artistiek leider van Theatergroep Landgenoten. Haar poëzie verscheen eerder in diverse literaire tijdschriften en bloemlezingen in Nederland en Vlaanderen.
Oumaima Belkhdar foto

Oumaima Belkhdar

Oumaima Belkhdar(2000) schrijft poëzie, proza en scenario. Haar fantasierijke verhalen gaan vaak over het grijze gebied tussen maatschappelijke posities en identiteit. Binnen dit thema schrijft zij onder andere over mentale gezondheid, postkolonialisme, (on)mogelijke tijdreizen, vage internetgesprekken, ramptoeristen die boodschappen doen en snoepkanonnen. Zij ging in 2023 met deBuren op residentie in Parijs en heeft onder andere werk gedeeld voor Mensen Zeggen Dingen.

Patrick Conrad

Paul Bogaert

MNA 4253 BL

Paul Verrept

Paul Verrept (1963) is auteur, grafisch ontwerper en tekenaar. Tussen 1983 en 1987 regisseerde hij theater. In de jaren ‘90 illustreerde hij gedichten van Paul van Ostaijen: Slaap, Sjimpansee en Marc. Daarnaast schreef hij ook prentenboeken, theaterteksten en verhalen. Verrept won de Provinciale Prijs voor Literatuur in 2004 én de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer in 2005 voor Het meisje, de jongen, de rivier (2004). Zijn boek Mist (2006) ontving een jaar later een White Raven Special Mention in München. Zijn recente novelle 'Brandingen' stond op de shortlist van De Bronzen Uil. Werk van hem is in het Arabisch, Frans, Duits, Deens, Spaans, Catalaans, Koreaans, Japans, Grieks en Chinees vertaald. Bovendien zijn verschillende boeken herwerkt tot theatervoorstellingen. Paul Verrept werkt vaak samen met andere kunstenaars: Clara van den Broek, Ingrid Godon, Bart Meuleman, Marc Vanrunxt, Wouter Van Looy, Sara De Bosschere, Luc Nuyens …
Peter holvoet hanssen

Peter Holvoet-Hanssen

Peter Holvoet-Hanssen (België) is een literaire duizendpoot. Hij noemt zichzelf een “moderne troubadour” omwille van de muzikaliteit in zijn poëzie. Hij heeft heel wat lovenswaardige prijzen op zijn palmares waaronder de Vlaamse debuutprijs, de Dirk Martensprijs voor literatuur en de Arkprijs van het vrije woord. Van 2010 tot 2012 was hij stadsdichter van Antwerpen.

Peter Mangel Schots

Peter Theunynck

Pieter Delfosse met Taart

Pieter Delfosse

Pieter Vande Walle2

Pieter Van de Walle

Pim Cornelussen

Proza-K

Yves Kibi Puati Nelen & Cleo Klapholz

Radicale Gezelligheid

Ramsey Nasr

Reine De Pelseneer

Rick de leeuw

Rick de Leeuw

Rick de Leeuw is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer. Hij was twintig jaar zanger van de rockband Tröckener Kecks. Daarna schreef hij meerdere romans en gedichtenbundels en werd hij bekend van tv-programma’s als De Laatste Show. Op Radio 1 presenteerde hij het muziekprogramma Het hol van De Leeuw. Hij acteerde met KVS en Union Suspecte, vertaalde middeleeuwse poëzie en schreef voor acteur Gène Bervoets een toneelstuk over pater Phil Bosmans. Met Jan Hautekiet speelde hij meerdere succesvolle theatertournees door Vlaanderen en Nederland. Hij is al tien jaar actief voor Te Gek!?, de organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheidszorg tracht te doorbreken. Sinds 2015 is De Leeuw tevens voorzitter van Het Ventiel, een bloeiende buddywerking rond mensen met jongdementie. Hij schreef het boek Nooit alleen, over waarom zorgen voor een ander zorgen voor jezelf is.
Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (Irak) woont sinds 1998 in Nederland. Naast dichter is hij auteur van verschillende romans, waaronder het nieuwste boek Holland (2020). Dit is het vervolg op de bestseller Hoe ik talent voor het leven kreeg, dat inmiddels ook is verschenen in het Engels. Zijn dichtbundels De herfst van Zorro (2007) en Koelkastlicht (2016) waren genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. De roman De autist en de postduif (2011) won de Literatuurprijs van de Europese Unie. Kort daarna zakte hij voor het inburgeringsexamen.
Roosbeef band 2 Felix Baumsteiger

ROOSBEEF

Ruben portret Ilse Philips

Ruben Mardulier

Ruben Mardulier (1993, Tienen) studeerde in 2015 af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In oktober 2016 vormde Ruben samen met Michiel Deprez het kunstenaarsduo 'Mardulier en Deprez (MenD)' waarmee ze zowel zichzelf als circusartiesten als hun directe omgeving op een absurde manier onderzochten. De zomer van 2022 betekende het einde van 'MenD' en de start van een nieuwe artistieke wending waarbij Ruben zich verder ontplooit als multi-mediaal kunstenaar. Net zoals tijdens de maakprocessen van 'MenD' komen concepten voornamelijk tot stand uit observatie en dialoog. Mardulier's werk uit zich voornamelijk in korte activaties, video, installaties en performances met een absurd en vanzelfsprekend karakter. Ruben Mardulier is huisresident van Circuswerkplaats Miramiro (2020-2025) en focusartiest van 30CC in Leuven (2023-2024).

Runa Svetlikova

Schermafbeelding 2023 01 25 om 17 06 47

Ruth Lasters

Salma Nachi

Sara Eelen

Sara Eelen

Sara Eelen is dichter, essayist, videomaker en sociaal werker. Ze is één van de gezichten achter het burgerinitiatief Hart Boven Hard, en lid van de kerngroep van de Klimaatdichters. Ze schreef onder andere voor de Groene Amsterdammer, Kluger Hans en Het Liegend Konijn.
D6a162 74ec0f17bcd143359911eddfbb111e8a jpg

Saskia Stehouwer

Seckou Ouologuem

SERGEANT

Sergeant

Sergeant is een avant-popband rond componerend cineast Benjamin Cools, zoek-zingend acteur Ferre Marnef en sonic angle Geraldine Lazzaro Vanspauwen. Met scharen en fluiten componeert Sergeant zijn gesamplede zelf rond de afgrond van popmuziek. De nummers op de plaat klinken als een 'date gone wrong' tussen postpunk en krautrock, maar vooral ook als het soort indierock dat Warp in de jaren 2000 heel even cool achtte. Voor Sergeant is muziek maken geluidslagen en texturen in beweging krijgen. Zoals bij de montage van een film knipt Sergeant de sonische scènes tot één geheel.
PORTRET 149 min 1

Sofie Palmers

Sofie Palmers (1983) is actrice, theatermaker, schrijfster en audiokunstenares. In 2009 studeerde ze af aan de Toneelacademie van Maastricht. Ze speelde onder andere bij Skagen, Compagnie De Koe, Het Paleis, BRONKS en Martha!Tentatief, en schrijft ook zelf. In 2016 was ze te zien in L’étude (nu slaat de chaos toe), waarin ze zich samen met Sien Eggers en Jessa Wildemeersch afvraagt of de vrouwenrollen in de stukken van Shakespeare de tand des tijds kunnen doorstaan. In 2018 schrijft en speelt ze in Den beer heeft mij gezien, een voorstelling waarvoor ze twee weken met dezelfde collega’s naar Rusland trok. Haar ervaringen in Rusland verwerkte ze in haar eerste podcast Moscow Mania. Sindsdien maakte ze ook het luisterspel voor kinderen Radio Fiona en een audioguide voor de Leuvense Schouwburg en de Asiat site in Vilvoorde. Afgelopen seizoen ging ze in Arenberg in première met haar muzikale solo In de Coulissen en schreef en regisseerde ze de jongerenvoorstelling Off the Record bij fABULEUS. Op het scherm was Sofie te zien in onder andere De Helaasheid der Dingen, En toen kwam ons ma binnen, Zuidflank, Safety First, Vermist en Callboys.
Sofiev

Sofie Verraest

Sofie Verraest schrijft en treedt op in het Nederlands, Engels en West-Vlaams. Hun poëzie, proza en non-fictie verschenen in tijdschriften in Europa, de VS en Australië. In 2023 won Sofie de VLOED-schrijfwedstrijd, kreeg ze een talentontwikkelingsbeurs van Literatuur Vlaanderen en werd ze door die laatste en Passa Porta geselecteerd voor een schrijfresidentie aan het National Centre for Writing (Norwich). Eerder werd Sofie o.m. gekozen als schrijfresident en -bursaal door Akademie Schloss Sollitude (’22) en de Elizabeth Kostova Foundation for Creative Writing (’18), als talent van het jaar bij Deus ex machina (’22) en als een van de “New Voices in International Writing” van Ninth Letter (VS, ’19). Recente publicaties zijn o.m. de novelle “She Kong” (Failbetter Magazine, ’23) en diens Nederlandse zelfvertaling “Sji Kong” (Deus ex machina, ’22), en de gedichtencyclus “Waking Up Going to Sleep”, opgenomen in Versopolis Poetry Expo ’23. Sofie werkt aan hun debuut, een performance en zichzelf. Die woont in Brussel
Spinvis 1

Spinvis

Erik de Jong alias Spinvis is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap. Zijn succesvolle debuutalbum uit 2002 leek moeilijk op te volgen, maar toch wist hij die kwaliteit te evenaren met wondermooi-weemoedige platen als Dagen Van Gras, Dagen Van Stro (2005), Tot Ziens, Justine Keller (2011) en Trein Vuur Dageraad (2017). Ook zijn nummer 1-album 7.6.9.6. uit 2020 haalde alle jaarlijstjes.

Spinvis

Stijn Vrancken

Portretfoto

Tania Verhelst

Telosqa

Telosqa

Telosqa is het avant-garde soloproject van Charlotte Schoeters. Ondanks haar voornamelijk klassieke zangopleiding heeft ze altijd over de grenzen van muziekgenres heen gekeken en is ze haar eigen muziek blijven schrijven. Tijdens haar operastudie aan de Royal Academy of Music in Londen kreeg ze de kans om enkele van haar eerste liedjes op te nemen in de legendarische Abbey Road Studios. Met haar muziek probeert ze haar levendige innerlijke wereld te vertalen.
180282 10150929514983353 1540041681 n

ten adem

Terre portret

Terre Mulier

Terre Mulier (1994) is schrijver. Hen studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Samen met hun broer Bram maakte die de radiodocumentaire 'Geduld, Californië', die de jubileumeditie van de NTR Radioprijs won. Deze documentaire maakte bovendien deel uit van de tentoonstelling 'Ongehoord' die van 2 april 2021 - 6 juli 2021 te zien was in het Museum Dr. Guislain.

Thomas Möhlmann

Thomas Möhlmann publiceerde vijf dichtbundels, dertien bloemlezingen en − samen met collega-dichters Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze − de bundeling gedichten en columns Game of Poems. Gedichten van IJs en Vuur. In 2021 verscheen zijn meest recente bundel: Dankbaar lichaam. Een liefdesverhaal in gedichten. Zijn werk werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs, de Jo Peters Poëzieprijs, de Poëziester secundair onderwijs en De Grote Poëzieprijs, en bekroond met de Dunya Poëzieprijs en de Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs. Hij is redacteur van poëzietijdschrift Awater en poëzieredacteur bij de uitgeverijen Querido en De Arbeiderspers.

Tijl Nuyts

Tineke de meyer door Stine Sampers

Tineke De Meyer

Als maker/schrijver is Tineke geïnteresseerd in de intimiteit en nabijheid van gesproken woord in audio, gedreven door de beperkingen van taal en geboeid door vormen van aandacht. Dat leidt tot hybride projecten waarin het analoge met het digitale samenkomt, vaker met een uitnodiging voor de luisteraar om iets te ervaren in eigen lichaam dan met een eenduidige, lineaire verhaallijn. Haar tekst is associatief en bevindt zich tussen poëzie, memoire en kortverhaal. Met toewijding aan mysterie en misverstand, en vragen over hoe we (de wereld, de ander) lezen, over ervaring en subjectiviteit, over hoe we dingen weten.

Tone Pauwels

Tristan Marquardt

Tristan Marquardt werd in 1987 in Göttingen geboren en woont in München. Hij is dichter en literatuurbemiddelaar. Zijn debuut das amortisiert sich nicht verscheen in 2013 bij kookbooks. In 2017 gaf hij met Jan Wagner de bloemlezing Unmögliche Liebe. Die Kunst des Minnesangs in neuen Übertragungen uit bij uitgeverij Hanser. Hij is lid van het Berlijnse dichterscollectief G13. Sinds 2012 is hij curator van de leesreeks meine drei lyrischen ichs in München, en sinds 2017 leidt hij samen met Tim Holland en Hannes Munzinger het uitgeverscollectief hochroth München. Verder is hij mede-initiatiefnemer van de Großer Tag der jungen Münchner Literatur en van het initiatief Unabhängige Lesereihen.

Tülin Erkan

Veerle De Caestecker

Press foto Vieze Meisje solo Fleur De Roeck 1

Vieze Meisje

Vieze Meisje is pop, performance, humor en rave in één act. Het duo bestaat uit performer-zangeres Maya Mertens en componist Alan van Rompuy (a z e r t y Klavierwerke), die instaat voor de meest acrobatische beats. Samen zorgen ze voor spetterende liveshows die je sneller zullen boosten dan een energy drink. “Life is a vieze cirkel!”

Wim Helsen

Yaser Alzayat

Yaser Alzayat

Yaser Alzayat (° 1966) werd geboren in Sohag en woont in Den Haag. Hij studeerde Engelse Literatuur aan de Assiut Universiteit. Hij werkt als journalist, docent en consultant in verschillende Arabische landen. Zijn werk verscheen in de anthologieën 'I envy the dead' (Caïro, 2008) en 'My blood is polluted with love' (Beirut, 2011). Een nieuwe anthologie "The fear of creatures' verscheen in 2018 bij uitgeverij Al-Mutawasset in Milaan, een jaar later volgde ‘Mijn korte Jeugd’ (Caïro, 2019).

Yella Arnouts

Wouter le Duc Yousra Benfquih 2 online

Yousra Benfquih

Zero Years Kid

Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Stay up to date about our projects and events

Subscribe to our newsletter
Supported by:
made by