Benieuwd naar de verbeeldingswereld van creatieve maakprocessen?
In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen. De literaire makers van het Watlab stellen elk in duo’s een avond samen rond een thema waarmee ze gevoed willen worden. In een muzikale omlijsting delen ze waar ze aan werken, en nodigen een expert uit om mee in gesprek te gaan.
De salons bieden een voedingsbodem voor nieuwe verhalen. In een intieme setting wordt geïnspireerd, gesproken, en een eerste glimp van huidig werk gedeeld. De Watlab salons leveren input voor wat later een weg vindt naar papier, podcast of podium.
Watlab salon III: uit de lucht vallen
Deze avond gaan we mentaal het heelal in.
van/met: Dimitri Bontenakel & Lotte Lola Vermeer
gast: Angelo Vermeulen (kunstenaar, TED-fellow, onderzoeker en NASA artist-in-residence)
intergalactische muziek: Valery Vermeulen
moderator: Carmien Michels
Dimitri Bontenakel & Lotte Lola Vermeer zijn allebei gefascineerd door de ruimte. Door het overweldigende effect van (on)eindigheid als we naar boven kijken, en the overview effect: het gevoel van kwetsbaarheid en verbondenheid dat door astronauten wordt beschreven na het zien van onze planeet vanuit de ruimte.
Om het over dit soort zaken te hebben nodigen ze Angelo Vermeulen uit. Hij is onderzoeker, kunstenaar en artist in residence bij de NASA. In de salon komt hij o.a. vertellen over zijn ervaring als commandant bij de HI-SEAS Mars-simulatie in Hawaii.
De avond wordt omlijst met elektronische muziek van zwarte gaten, die muzikant en wiskundige Valery Vermeulen maakt op basis van verzamelde data.
Biografieën van de gasten
Angelo Vermeulen (1971) is een onderzoeker, bioloog en kunstenaar in de ruimtevaart. In 2009 was hij medeoprichter van SEADS (Space Ecologies Art and Designs), een internationaal transdisciplinair collectief van kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en activisten. De laatste tien jaar werkt hij samen met het MELiSSA-programma van het Europees Ruimtevaartagentschap over biologische levensondersteuning voor de ruimte. In 2013 was hij bemanningscommandant van NASA’s Mars-missiesimulatie in Hawaii. Momenteel werkt hij aan kunst/wetenschappelijke experimenten voor in het ISS. Zijn werk stelt een bio-geïnspireerde ontwerpbenadering voor om te kunnen omgaan met de onvoorspelbaarheid die inherent is aan interstellaire reizen. Hij is Senior TED Fellow en werd in 2017 geselecteerd als een van de Top 5 Tech Pioniers uit België door de krant De Tijd.
Valery Vermeulen is electronisch muzikant, wiskundige, muziekproducent en werkzaam als (gast)professor aan het KASK en Master ArtScience KABK Den Haag. Als onderzoeker is hij verbonden aan het Departement Wiskunde aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 2003 werkt Vermeulen aan verschillende projecten waar de interactie tussen muziek en wetenschap centraal staat. Vermeulen's laatste album Mikromedas AdS/CFT 001, werd eind 2021 gereleased en werd wereldwijd opgepikt.
Het Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium in de Blikfabriek in Hoboken waar de residenten dag en nacht terecht kunnen om elk aan hun eigen projecten te werken, en samen in gesprek gaan over het creatieproces.
Meer over dit projectHet Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium in de Blikfabriek in Hoboken waar de residenten dag en nacht terecht kunnen om elk aan hun eigen projecten te werken, en samen in gesprek gaan over het creatieproces.
Meer over dit project