zaterdag 19 november 2022

Watlab salon III: uit de lucht vallen

19:30 Bibliotheek Permeke - auditorium
Tickets

Benieuwd naar de verbeeldingswereld van creatieve maakprocessen?

In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen. De literaire makers van het Watlab stellen elk in duo’s een avond samen rond een thema waarmee ze gevoed willen worden. In een muzikale omlijsting delen ze waar ze aan werken, en nodigen een expert uit om mee in gesprek te gaan.

De salons bieden een voedingsbodem voor nieuwe verhalen. In een intieme setting wordt geïnspireerd, gesproken, en een eerste glimp van huidig werk gedeeld. De Watlab salons leveren input voor wat later een weg vindt naar papier, podcast of podium.

Watlab salon III: uit de lucht vallen

Deze avond gaan we mentaal het heelal in.

van/met: Dimitri Bontenakel & Lotte Lola Vermeer

gast: Angelo Vermeulen (kunstenaar, TED-fellow, onderzoeker en NASA artist-in-residence)

intergalactische muziek: Valery Vermeulen

moderator: Carmien Michels

Dimitri Bontenakel & Lotte Lola Vermeer zijn allebei gefascineerd door de ruimte. Door het overweldigende effect van (on)eindigheid als we naar boven kijken, en the overview effect: het gevoel van kwetsbaarheid en verbondenheid dat door astronauten wordt beschreven na het zien van onze planeet vanuit de ruimte.

Om het over dit soort zaken te hebben nodigen ze Angelo Vermeulen uit. Hij is onderzoeker, kunstenaar en artist in residence bij de NASA. In de salon komt hij o.a. vertellen over zijn ervaring als commandant bij de HI-SEAS Mars-simulatie in Hawaii.

De avond wordt omlijst met elektronische muziek van zwarte gaten, die muzikant en wiskundige Valery Vermeulen maakt op basis van verzamelde data.

6 watlab salon III Jeyda Yagiz 9
7 watlab salon III Jeyda Yagiz 13
3 watlab salon III Jeyda Yagiz 17
1 watlab salon III Jeyda Yagiz 3
2 watlab salon III Jeyda Yagiz
2 watlab salon III Jeyda Yagiz 8

Biografieën van de gasten

Angelo Vermeulen (1971) is een onderzoeker, bioloog en kunstenaar in de ruimtevaart. In 2009 was hij medeoprichter van SEADS (Space Ecologies Art and Designs), een internationaal transdisciplinair collectief van kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en activisten. De laatste tien jaar werkt hij samen met het MELiSSA-programma van het Europees Ruimtevaartagentschap over biologische levensondersteuning voor de ruimte. In 2013 was hij bemanningscommandant van NASA’s Mars-missiesimulatie in Hawaii. Momenteel werkt hij aan kunst/wetenschappelijke experimenten voor in het ISS. Zijn werk stelt een bio-geïnspireerde ontwerpbenadering voor om te kunnen omgaan met de onvoorspelbaarheid die inherent is aan interstellaire reizen. Hij is Senior TED Fellow en werd in 2017 geselecteerd als een van de Top 5 Tech Pioniers uit België door de krant De Tijd.

Valery Vermeulen is electronisch muzikant, wiskundige, muziekproducent en werkzaam als (gast)professor aan het KASK en Master ArtScience KABK Den Haag. Als onderzoeker is hij verbonden aan het Departement Wiskunde aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 2003 werkt Vermeulen aan verschillende projecten waar de interactie tussen muziek en wetenschap centraal staat. Vermeulen's laatste album Mikromedas AdS/CFT 001, werd eind 2021 gereleased en werd wereldwijd opgepikt.

van/met

Dimitri 1

Dimitri Bontenakel

Dimitri Bontenakel (1971) is schrijver – een genrevermenger die grondig research pleegt voor zijn werk en een voorliefde heeft voor Schotse landschappen. Op zijn palmares staan romans, verhalen, columns en een toneelstuk. Zijn meest recente roman De berenrug verscheen in 2020. In het Watlab schrijft hij aan zijn zesde roman.
Lotte Lola 1

Lotte Lola Vermeer

Lotte Lola Vermeer(1992) is schrijver, theatermaker en scenarist. Ze studeerde Writing For Performance aan de HKU in Utrecht en behaalde de master Audiovisuele kunsten-Schrijven aan het RITCS in Brussel. Lotte Lola is artistiek leider van Radicale Gezelligheid waarmee ze theater schrijft, maakt en brengt. Daarnaast bezint ze zich op performances, podcasts, digitale interventies en ander soort poëzie. Lotte Lola is werkzaam in België en Nederland. Ze dwaalt digitaal rond en bezoekt de uiteinden van Google Streetview. Ze vertaalt haar ervaring in de fysieke en digitale werkelijkheid in audio en reviewpoëzie.
41 Carmien

Carmien Michels

Carmien Michels (1990) is een schrijver en performer. Ze is de oprichter en creatief inspirator van het Watlab. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk. In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sindsdien toert ze de wereld rond en werkt ze samen met tal van artiesten. Van 2017 tot 2019 was ze een van de jonge auteurs in het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists. Fragmenten van haar romans, kortverhalen en gedichten verschenen in 10 talen. Haar verhalenbundel Vaders die rouwen verscheen in november 2021 bij Uitgeverij Querido. Het boek won de BNG Bank Literatuurprijs en staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs
Op de agenda  
zaterdag 5 november 2022
19:30
Bibliotheek Permeke - auditorium
zaterdag 12 november 2022
19:30
Bibliotheek Permeke - auditorium
zaterdag 26 november 2022
19:30
Bibliotheek Permeke - auditorium
75c94bb6 f1c8 4b73 8ee3 5095b6a35983

Watlab

Het Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium in de Blikfabriek in Hoboken waar de residenten dag en nacht terecht kunnen om elk aan hun eigen projecten te werken, en samen in gesprek gaan over het creatieproces.

Meer over dit project
75c94bb6 f1c8 4b73 8ee3 5095b6a35983

Watlab

Het Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium in de Blikfabriek in Hoboken waar de residenten dag en nacht terecht kunnen om elk aan hun eigen projecten te werken, en samen in gesprek gaan over het creatieproces.

Meer over dit project
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by