2 watlab salon III Jeyda Yagiz

Dit waren de Watlab salons

November is afgerond en dus komt er ook een einde aan onze reeks Watlab salons.
Iedere zaterdagavond gaven de literaire makers uit ons Watlab, omringd door gasten, muziek en publiek, een inkijkje in hun verbeeldingswereld.

Het leverde drie compleet verschillende salons op met gesprekken over toekomstverbeelding, horror vacui, geloofwaardigheid, klimaatemotie, taalverwerving, fictie vs. werkelijkheid & intergalactische verbazing.

Veel dank aan Bibliotheek Permeke en aan Jeyda Yagiz voor de foto's.

Watlab salon I Jeyda Yagiz 3
Watlab salon I Jeyda Yagiz 23
Watlab salon I Jeyda Yagiz 14

Watlab salon I: de kat uit de boom

In de eerste Watlab salon zagen we dakherders, schimmeltorens en regendruppelraces. Er werd gesproken over doemdenken en kinderlijke verwondering. Een AI maakte beelden bij poëtische beeldomschrijvingen van Jonathan. Dieter tekende live een stad zonder lichtvervuiling terwijl Teletext over de ster Nobuya zong. Een avond vol speculatieve fictie, een onstuimig wolkendek & beeldreferenties terwijl de poreuze stad werd uitgekleed.

Van/met: Jonathan van der Horst & Dieter De Schutter
Gast:
futuroloog Edwin Gardner
Muziek:
Teletext
Moderatie:
Carmien Michels

Watlab salon I Jeyda Yagiz 6
Watlab salon I Jeyda Yagiz 5
Watlab salon I Jeyda Yagiz 9
Salon 2 website


Watlab salon II: met handen en voeten


De tweede Watlab salon zou in het teken staan van Gebarentaal. Deze hebben we helaas door omstandigheden moeten annuleren. We hopen dit komend jaar een vervolg te kunnen geven.

Van/met: Tülin Erkan, Moya De Feyter & Johanna Pas
Gasten:
Myriam Vermeerbergen, professor Vlaamse Gebarentaal en vertaler Carolien Doggen
In samenwerking met:
Taalgroep Vlaamse Gebarentaal, KU Leuven - Antwerpen

Watlab salon III: uit de lucht vallen

Deze Watlab salon bracht ons op een vulkaan in Hawaii/Mars, Google Maps/Charon. We ervoeren Aurora Borealis, luikjes werden geopend en op de maan werd gedicht. We zoomden in op kraters, hoorden zwarte gaten, terwijl het ISS over Vlaanderen vloog.


Van/met: Dimitri Bontenakel & Lotte Lola Vermeer
Gast:
kunstenaar en wetenschapper Angelo Vermeulen
Zwarte gaten muziek:
Valery Vermeulen
Moderatie:
Carmien Michels

1 watlab salon III Jeyda Yagiz 3
2 watlab salon III Jeyda Yagiz
2 watlab salon III Jeyda Yagiz 8
6 watlab salon III Jeyda Yagiz 9
3 watlab salon III Jeyda Yagiz 17

Watlab salon IV: op water en brood

Het was een bijzondere ontmoeting tussen waarheid en inspiratie. Een gesprek over waarachtige woorden en waanbeelden. Over welke vormen je als auteur kiest om je verhaal in te verwoorden. Hoe je recht doet aan de realiteit en wat fictie daaraan kan toevoegen.

Van/met: Hans Depelchin & Carmien Michels
Gast:
Israel van Dorsten
Moderatie:
Lotte Lola Vermeer

Watlab salon 4 door Jeyda Yagiz IMG 8673
Watlab salon 4 door Jeyda Yagiz IMG 8332
Watlab salon 4 door Jeyda Yagiz IMG 8600
Watlab salon 4 door Jeyda Yagiz IMG 8508
Watlab salon 4 door Jeyda Yagiz IMG 8416

In samenwerking met

Bibliotheek Permeke in het kader van November Boekenmaand

75c94bb6 f1c8 4b73 8ee3 5095b6a35983

Watlab

Het Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium in de Blikfabriek in Hoboken waar de residenten dag en nacht terecht kunnen om elk aan hun eigen projecten te werken, en samen in gesprek gaan over het creatieproces.

Meer over dit project

de makers

Dimitri 1

Dimitri Bontenakel

Dimitri Bontenakel (1971) is schrijver – een genrevermenger die grondig research pleegt voor zijn werk en een voorliefde heeft voor Schotse landschappen. Op zijn palmares staan romans, verhalen, columns en een toneelstuk. Zijn meest recente roman De berenrug verscheen in 2020. In het Watlab schrijft hij aan zijn zesde roman.
Hans Depelchin door Eva Donckers 77280008

Hans Depelchin

Hans Depelchin (1991) is schrijver, performer, verbeelder, verzinner en verzinnebeelder. Hij studeerde vergelijkende moderne letterkunde (UGent) en drama-woordkunst (Koninklijk Conservatorium Antwerpen). Na tal van publicaties in literaire tijdschriften verscheen in 2020 bij Uitgeverij De Geus de woelige stadsroman Weekdier. Het is een boek over de oneindige zoektocht naar bevrijding, in een straat die dreigt te verdwijnen. In 2022 publiceerde dezelfde uitgeverij zijn eerste poëziebundel Spanriem, waarin hij de rekbaarheid van de liefde onderzoekt.
Tulin 1

Tülin Erkan

Tülin Erkan (1988) is auteur van 'Honingeter'. Ze groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Als klein meisje werd haar toekomst vaak voorspeld aan de hand van het lezen van koffiedrab, een bekend en alledaags ritueel in de Turkse cultuur.
Moya De Feyter

Moya De Feyter

Moya De Feyter (1993) is schrijver van poëzie, proza en theater. Ze treedt vaak en graag op en is de oprichter van de Klimaatdichters, een dichterscollectief dat zich inzet voor onze planeet. Ze publiceerde de dichtbundels Tot iemand eindelijk en Massastrandingen. Eind maart 2022 verscheen haar derde boek, Een heel dun laagje, waarin ze op zoek gaat naar licht.
Jonathan 1

Jonathan van der Horst

Jonathan van der Horst (1993) is theatermaker en schrijver. Hij bivakkeert graag tussen uitersten: theatraliteit en werkelijkheid, privaat en universeel, anarchist en prediker. Hoe maatschappelijke thema’s invoelbaar maken? vraagt hij zich geregeld af. Terugkerende thema’s in zowel zijn essays, theaterwerk als roman zijn kwetsbaarheid en mannelijkheid.
41 Carmien

Carmien Michels

Carmien Michels (1990) is een schrijver en performer. Ze is de oprichter en creatief inspirator van het Watlab. Ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Met scherpe observaties schept ze een vaak duistere wereld, ritmisch, krachtig en diep persoonlijk. In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sindsdien toert ze de wereld rond en werkt ze samen met tal van artiesten. Van 2017 tot 2019 was ze een van de jonge auteurs in het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists. Fragmenten van haar romans, kortverhalen en gedichten verschenen in 10 talen. Haar verhalenbundel Vaders die rouwen verscheen in november 2021 bij Uitgeverij Querido. Het boek won de BNG Bank Literatuurprijs en staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs
Johanna 1

Johanna Pas

Johanna Pas (1969) is schrijver en vertaler van proza en poëzie. Het merendeel van haar oeuvre bestaat uit dichtbundels. Ze publiceerde onder meer in Deus Ex Machina en Gierik. Ze vertaalde diverse romans en poëzie van Kae Tempest en Dorothy Porter. Ze is bezieler van boekhandel en uitgeverij Kartonnen Dozen, de oudste zaak in België met een focus op lgbtqai+ literatuur.
Dieter De Schutter door Jeyda Yagiz voor VONK Zonen

Dieter De Schutter

Dieter De Schutter (1992) is illustrator. Hij hanteert voor zijn illustraties een heldere en dynamische beeldtaal. Zijn werk won meerdere prijzen waaronder de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX ‘Purple Island’ van Nami Concour 2021 in Zuid-Korea. In 2019 ging hij op schrijfresidentie in Parijs met Vlaams-Nederlands huis deBuren. Dieter illustreerde o.a. het kinderboek ‘Het Wispelturig Windorkest’ en de dichtbundel ‘Pluimgewicht’.
Lotte Lola 1

Lotte Lola Vermeer

Lotte Lola Vermeer(1992) is schrijver, theatermaker en scenarist. Ze studeerde Writing For Performance aan de HKU in Utrecht en behaalde de master Audiovisuele kunsten-Schrijven aan het RITCS in Brussel. Lotte Lola is artistiek leider van Radicale Gezelligheid waarmee ze theater schrijft, maakt en brengt. Daarnaast bezint ze zich op performances, podcasts, digitale interventies en ander soort poëzie. Lotte Lola is werkzaam in België en Nederland. Ze dwaalt digitaal rond en bezoekt de uiteinden van Google Streetview. Ze vertaalt haar ervaring in de fysieke en digitale werkelijkheid in audio en reviewpoëzie.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by