zondag 29 oktober 2023

De Eenzame Uitvaart op het Schoonselhof: wandeling & koffietafel

DEU met grafzerken
© Kato Clarysse
14:00 Begraafplaats Schoonselhof
Tickets

Op vraag van cc De Kern en cc Gravenhof stellen we een middag samen rondom De Eenzame Uitvaart op Begraafplaats Schoonselhof. De plek waar intussen sinds 2009 al zeker honderd eenzame uitvaarten hebben plaatsgevonden.

De Eenzame Uitvaart vindt altijd in geslotenheid en soberheid plaats. Op zondag 29 oktober gedenken we hen met een wandeling over het Schoonselhof, begeleid door stadscoördinator van Antwerpen Yella Arnouts & nationaal coördinator Lotte Lola Vermeer.

Aansluitend kan u aanschuiven bij een Koffietafel. Tussen de pistolets en koffiekoeken delen drie dichters uit de Antwerpse Poule des Doods hun ervaringen. De dichters van dienst Maarten Inghels, Lies Van Gasse en Stijn Vranken, zijn al jaren betrokken bij De Eenzame Uitvaart. Ze zullen er gedichten voordragen waarmee ze eenzaam gestorvenen naar hun laatste rustplaats hebben geleid.

De middag is een speciaal eerbetoon aan de eenzaamheid, de al te vaak over het hoofd geziene stille dood.

van/met

Dsc 6776 jpg

Yella Arnouts

Dat Yella Arnouts (Antwerpen, 1959) thuishoort in de literaire wereld staat buiten kijf. Ze is docente Literaire Analyse aan de Artemis Hogeschool en verdiende haar strepen als kenner. Zij publiceerde gedichten, essays en recensies in o.a. Het Liegend Konijn, Deus ex Machina, De Leeswolf, Vlaanderen, Poëzierapport en Ons Erfdeel. Een buitengewoon inzicht in literaire vaardigheden, een diepe kennis van taal en haar mogelijkheden zijn de vruchtbare bodem voor haar prachtige dichtbundels. Haar opgemerkt debuut Men schort wat op verscheen in 2011.
F7 Bt Yde5 400x400

Maarten Inghels

Maarten Inghels (1988) is een kunstenaar, dichter en schrijver die zich niet tot papier beperkt. In 2021 verscheen zijn roman ‘Het mirakel van België’ (Das Mag), over zijn ervaringen met de grootste meesteroplichter ter wereld. Met zijn dichtbundel ‘Contact’ (De Bezige Bij, 2018) verbond Inghels de poëzie en het beeldend werk die ontstonden tijdens zijn stadsdichterschap van Antwerpen.
Foto lies van gasse voor stadsdichters

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse (België, 1983) dicht met verf en schildert met woorden. Ze illustreerde gedichten van Guido Gezelle, H.C. Pernath en teksten van Peter Theunynck, maar ook in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld in wat ze toepasselijk beschrijft als ‘graphic poems’. Samen met Vicky Francken ontwierp ze onlangs ook VER+VERS, een webapplicatie om online graphic poems te creëren. Naast haar artistiek werk is Van Gasse als leraar verbonden aan de academie van Deurne (opleiding Beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Ze gaf ook al freelance les als schrijfdocent aan onder andere de Schrijversacademie, WISPER en de Universiteit Utrecht. Van Gasse zette zich in 2008 meteen duidelijk op de kaart als dichter met haar debuut Hetzelfde gedicht steeds weer, wat een groot succes werd bij lezers en critici. Ze won verschillende prijzen, onder andere de Dirk Martens-prijs voor de cross-medialiteit van haar werk. Crossmediaal was onder andere het project Het boek Hauser dat ze samen met Annemarie Estor uitwerkte. Daarnaast maakte ze in 2019 een theatervoorstelling naar haar gelijknamige boek Een Held en bezocht ze woonzorgcentra met de vertelvoorstelling Mijn oma is kwijt (samenwerking met Peter Theunynck). Haar laatste bundel beestjes verscheen in 2021 bij Wereldbibliotheek. In 2023 verschijnen de boeken palganeem, een crossmediaal brievenproject, en Woorden Temmen 3, een educatief boek rond poëzie (samenwerking met Laurens Ham).
414ffefe f5d1 11e9 bc0b 5c42fde67eb0

Stijn Vranken

Stijn Vranken (Leuven, 1 februari 1974) is dichter en poëzieperformer. In 2008 verscheen zijn eerste dichtbundel ‘Vlees mij!’ bij Meulenhoff/Manteau. Samen met illustratrice Sabien Clement bracht hij in 2010 het boek Aaron Holsters, Restauratie van een droom uit. Daarna volgden ‘Wees gerust, maar niet hier’ (2011), Maak plaats van mij (2014) en ‘Fiat Lux – Stadsgedichten’ (2016), uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen. Een aantal van zijn gedichten werden vertaald naar het Frans, Engels en Russisch. Van 2014 tot 2016 was hij stadsdichter van Antwerpen.
Lotte Lola 1

Lotte Lola Vermeer

Lotte Lola Vermeer(1992) is schrijver, theatermaker en scenarist. Ze studeerde Writing For Performance aan de HKU in Utrecht en behaalde de master Audiovisuele kunsten-Schrijven aan het RITCS in Brussel. Lotte Lola is artistiek leider van Radicale Gezelligheid waarmee ze theater schrijft, maakt en brengt. Daarnaast bezint ze zich op performances, podcasts, digitale interventies en ander soort poëzie. Lotte Lola is werkzaam in België en Nederland. Ze dwaalt digitaal rond en bezoekt de uiteinden van Google Streetview. Ze vertaalt haar ervaring in de fysieke en digitale werkelijkheid in audio en reviewpoëzie.
Schermafbeelding 2023 05 19 om 15 16 56
© Kato Clarysse

De Eenzame Uitvaart

De Eenzame Uitvaart is een sociaal en literair project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart voordragen.

Meer over dit project
Koffietafel

De Koffietafel

Een literaire happening waar collega’s, familie en vrienden een ode brengen aan een overleden dichter.

Meer over dit project
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by