VONK & Zonen en initiatiefnemer Carmien Michels bouwen verder aan de creatieve werkplek voor literaire makers, het Watlab in de Blikfabriek in Hoboken. Het Watlab (Writing Apart Together Laboratorium) gaat zijn tweede jaar in. Meer dan een co-workingspace is het een laboratorium waar literaire makers elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en waar er ruimte is voor experiment.
In 2023 zoeken we 10 literaire makers die de huidige residentenwerking aanvullen.
Voor wie?
Wij zijn op zoek naar professionele literaire makers in brede zin: interdisciplinaire makers, digitale woordkunstenaars, romanschrijvers, dichters, spoken word artiesten, theaterauteurs, podcastmakers, illustratoren… die nood hebben aan een boeiende creatieplek.
We kiezen specifiek voor een kleine groep literaire makers die de talentontwikkeling is ontgroeid en aan een tweede, derde of vijfendertigste boek, theaterscript, podcastreeks, podiumtekst of multidisciplinaire literaire project schrijft. We hanteren geen leeftijdsgrens.
Het Watlab BIEDT:
een schrijfplek
Meer dan zomaar een bureau: een broedplek, een atelier, een laboratorium én een ruimte in opbouw.
Een rustige, inspirerende gemeenschappelijke werkplaats waar je dag en nacht binnen kan en waar de basisvoorzieningen (koffie, thee, printer, wifi, koelkast, etc.) voor je geregeld zijn
een community
De inspirerende aanwezigheid van collega-literaire makers.
Toegang tot de magische site van de Blikfabriek, waar je horeca, bijzondere tuinen, constructies, organisaties en kunstprojecten tegenkomt.
Immateriële ondersteuning vanuit VONK & Zonen, die hun kantoor houden in het Watlab.
We zorgen voor een maandelijkse gezamenlijke maaltijd.
intervisie
Momenten waarop je met collega-makers in gesprek kan gaan over kwesties uit je werkpraktijk, zowel inhoudelijk als praktisch.
Het Watlab doet aan actieve kennisdeling. Je wordt door de andere makers gevoed en bevraagd en er is de mogelijkheid om experts uit diverse vakgebieden uit te nodigen
Het Watlab VRAAGT:
Engagement: je bent in de gelegenheid om regelmatig in het Watlab in Hoboken te schrijven. In de realiteit zullen bepaalde makers soms voor een bepaalde periode afwezig zijn, dan weer intensief aanwezig. We lezen er graag over in je aanvraag.
Een literair project waaraan je werkt of gaat werken.
Een open houding: je hebt interesse in het werk van de andere residenten en staat er voor open om over je eigen werk(methode) in gesprek te gaan.
Autonomie: je werkt autonoom aan je eigen literaire projecten en neemt initiatief als je zaken wil zien bewegen/groeien in het Watlab.
Een maandelijkse huur van 50 euro/maand.
Hoe stel je je kandidaat?
De selectie van de residenten verloopt via twee rondes. We vragen je om jezelf en je werk kort voor te stellen via het formulier hieronder. Het formulier wordt niet tussentijds opgeslagen en dient enkel om te verzenden. Het kan dus handig zijn om de antwoorden op je vragen te (her)formuleren op een andere plek.
Het formulier stuurt geen bevestiging op je e-mail. Als het is gelukt zie je dit staan: 'Je inzending werd succesvol verstuurd. Je hoort eind januari van ons.'
deadline inzenden formulier: 22 januari 2023
uitslag ronde 1: 27 januari 2023
intakegesprekken: 9 februari 2023
De inzendingen worden gelezen door een commissie bestaande uit Carmien Michels, Lotte Lola Vermeer, Pim Cornelussen, Shamisa Debroey & Tülin Erkan.
Op 27 januari hoor je of je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek op 9 februari.
De aftrap is voorzien op 23 februari 2023. We vragen je deze datum vrij te houden.
* Met deze oproep willen wij geen kwalitatief onderscheid maken tussen de aanvragers noch een oordeel vellen over hun persoon of werk. Wel proberen we voor deze tweede editie een spannende en diverse poule van professionele literaire makers samen te brengen. We willen bouwen aan een plek en een gemeenschap die het métier van het schrijven ondersteunen. Vanuit een duurzame omkadering hopen we zo een stimulans te geven aan wat er gecreëerd wordt. Tegelijk hopen we met deze oproep de behoefte aan literaire broedplekken en schrijverscommunity’s in kaart te brengen, zodat we in de toekomst kunnen bijdragen aan een sterker en collectiever literair veld.
waar is het Watlab precies? In de Blikfabriek, Krugerstraat 232, 2660 Antwerpen.
vanaf wanneer gaat het in? Vanaf half februari tot en met december 2023.
We gaan in het najaar met iedere maker in gesprek over eventuele verderzetting.
vragen?
Kijk voor een antwoord eerst hier onderaan bij veelgestelde vragen. Zit je vraag er niet bij? Mail dan naar info@vonkenzonen.be
Het Watlab resideert in de Blikfabriek. Het is een ruimte met (flex)bureau's, wifi, een leeshoek, een printer en een koffiezetapparaat. De bureau's van VONK & Zonen staan er ook. Op de site van de Blikfabriek zelf is er plek om opnames te voorzien, installaties te maken of repetities te huisvesten. Andere noden kunnen we in overleg bespreken.
Als eerste vragen we een open houding. Als resident verbind je je ertoe om actief in dialoog te gaan met de andere makers. Daarvoor is er elke maand een intervisieavond. Daarnaast werk je zelfstandig aan een artistiek project waarvoor je de ruimte van het Watlab gebruikt. Er is geen minimale aanwezigheid verplicht, maar we vragen wel om de ruimte actief te gebruiken als je als resident wordt uitgekozen. Je staat er daarnaast voor open om je eigen en andermans werk op een opbouwende manier te bespreken.
Een deel van de residenten die in 2021/2022 zijn gestart zullen in het Watlab blijven werken.
We vellen geen kwaliteitsoordeel over de kandidaten. Wel proberen we expliciet een spannende en diverse poule van professionele literaire makers samen te brengen.
Je hoort op 27 januari of je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Die vindt plaats in de Blikfabriek, zodat je ook alvast een beeld hebt van het Watlab en de site waarin we werken. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten en zal je voeren met Carmien Michels, Lotte Lola Vermeer & Pim Cornelussen.
Het formulier stuurt geen bevestigingsmail.
Als het is verstuurd is het formulier vervangen door:
Je inzending werd succesvol verstuurd. Je hoort eind januari van ons