Foto persmoment eenzame uitvaart
© Benny Proot

De Eenzame Uitvaart gaat van start in Brugge

Geplaatst op 14 jul. 2023
Plaatselijke dichters waaronder Tania Verhelst en Delphine Lecompte zullen voortaan persoonlijke gedichten schrijven en dit tijdens eenzame uitvaarten van hun stadsgenoten voordragen.

VONK & Zonen is initiatiefnemer van het project dat al sinds 2009 lopende is in Antwerpen en sinds 2015 in Leuven, waar we intussen al zorg hebben gedragen voor gedichten bij ruim 120 eenzame uitvaarten. Ondersteund door het Vierkant tegen Eenzaamheid sluit Brugge zich nu aan als derde stad. Gisteren stelden we De Eenzame Uitvaart en de plaatselijke Poule des Doods officieel voor aan de stad, tijdens een persmoment op begraafplaats Assebroek.

Voormalig stadsdichter Tania Verhelst zal de coördinatie in Brugge op zich nemen. Ze moest niet lang twijfelen toen haar gevraagd werd om de stadscoördinatie in Brugge op zich te nemen: " In De Eenzame Uitvaart laat poëzie zich zien van een van haar meest kwetsbare kanten." Het sluit voor Tania dan ook goed aan bij een eerdere samenwerking met Vierkant tegen Eenzaamheid. Daarnaast is er ook een plaatselijke Poule des Doods aangesteld. Delphine Lecompte, Frederik Lucien De Laere & Herman Leenders engageren zich om de persoonlijke gedichten te schrijven. Tania is degene die waar mogelijk informatie over de overleden persoon probeert te achterhalen, door eens een bezoek te brengen aan de omgeving van waar diegene verbleef of overleed. Tania zal met de dichter van dienst samen de uitvaart bijwonen, waar de dichter het persoonlijke gedicht zal voordragen aan de urne of de kist.
Vervolgens schrijft Tania een verslag over het mogelijke leven van de overledene, tot aan het moment van het afscheid. Deze verslagen plaatsen we op de website van De Eenzame Uitvaart. Op die manier maken we het project, de verhalen en de gedichten publiekelijk, maar altijd anoniem.

DSC 0049
© Bert Quintens


Schepen Pieter Marechal: “Stad Brugge voert al enkele jaren actief strijd tegen vereenzaming. ‘De Eenzame Uitvaart’ ligt in het verlengde van deze filosofie. Wie overlijdt en geen nabestaanden heeft, verdient hoe dan ook een menswaardig afscheid met een mooie toets."

Schepen Pablo Annys: “Deze dienstverlening wordt kosteloos aangeboden door Stad Brugge. We doen een warme oproep aan mensen om er gebruik van te maken als ze weet hebben van of geconfronteerd worden met een eenzaam overlijden.” Aanmeldingen verlopen via de website van de stad Brugge

Telkens nadat er een Eenzame Uitvaart heeft plaatsgevonden, schrijft de stadscoördinator een verslag van de zoektocht naar het mogelijke leven dat de overledene heeft geleid tot aan het afscheid. Dit wordt samen met het persoonlijke gedicht gepubliceerd op de website van De Eenzame Uitvaart.

In de pers

Betrokken makers

Portretfoto Tania Verhelst

Tania Verhelst

Foto Delphine met hond

Delphine Lecompte

Delphine Lecompte is dichter, columnist, pyromaan, punker en misfit. Ze houdt van alpaca's, van mismaakte rottweilers, van Francis Bacon, van ijsjes, van Thin Lizzy en van Griekse black metal.

Frederik Lucien De Laere

Herman Leenders

Schermafbeelding 2023 05 19 om 15 16 56
© Kato Clarysse

De Eenzame Uitvaart

De Eenzame Uitvaart is een sociaal en literair project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart voordragen.

Meer over dit project