DEU in antwerpen via GvA
© Patrick De Roo

De Eenzame Uitvaart in Antwerpen - Mevrouw R.E.

Geplaatst op 24 feb. 2023
Mevrouw R.E. is geboren op 23 september 1952 in Brecht en overleden op 27 december 2022 in UZAntwerpen. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 13:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst: Bart Stouten. Auteur verslag: Yella Arnouts

De Eenzame Uitvaart van mevrouw R.E.

Mevrouw R.E. is geboren op 23 september 1952 in Brecht en overleden op 27 december 2022 in UZAntwerpen. Haar uitvaart vond plaats op dinsdag 31 januari 2023 om 13:30 op begraafplaats Schoonselhof. Dichter van dienst was Bart Stouten.

Dichter van dienst: Bart Stouten
Verslag: Yella Arnouts

Het initiatief van De Eenzame Uitvaart in Antwerpen leek een tijd geleden met uitsterven bedreigd. Maar niets is minder waar. De laatste weken bleek vanuit de samenleving zelf de vraag te leven naar begeleiding door dichters van de eenzame uitvaarten in de stad. Uit een gesprek met Tom Meeuws, schepen van Antwerpen en huidig verantwoordelijke voor het OCMW blijkt dat hij het initiatief ten zeerst genegen is en dat hij het mogelijke zal doen voor het voorbestaan ervan. Tegelijk is in de schoot van VONK & Zonen, de vzw die de logistieke steun van De Eenzame Uitvaart draagt, het idee geboren om het initiatief nationaal uit te rollen. Een nationaal coördinator is aangesteld, Lotte Lola Vermeer.

Onder meer het artikel van Maaike Floor in Gazet Van Antwerpen over De Eenzame Uitvaarten in de stad heeft effect gesorteerd. Niet zoveel later immers word ik uitgenodigd voor een interview op Antwerpen Live. En op de eenzame uitvaart van mevrouw R.E. blijken nogal wat belangstellenden aanwezig.

Het contrast kan niet groter zijn. Over mevrouw R.E. weten we weinig of niets. Ze was op 22 december in het ziekenhuis, het UZA, binnengebracht. Vijf dagen later is ze overleden. Er zou een dochter zijn maar het OCMW vond bij haar geen gehoor. En ook de huisarts van de vrouw bleek onbereikbaar. Ik vind dichter Bart Stouten bereid om voor mevrouw R.E. een gedicht te schrijven.

Als ik een kwartier voor de uitvaart aankom aan parking 2 staat Bart te praten met een journaliste van Gazet van Antwerpen, in gezelschap van een fotograaf. De begrafenisondernemer zelf en een van zijn mederwerksters vervoegen de groep. En ook Lotte Lola woont deze keer de uitvaart bij. Zoals altijd leidt ceremoniemeester Stefaan alles in goede banen. En zoals het ritueel vraagt, voert hij een respectvol openingswoord. Hij zegt dat het lichaam van deze vrouw als as verwaait maar dat haar leven, haar geest in herinneringen van anderen voortleeft. Stefaan vraagt Bart om het gedicht voor te dragen dat hij voor mevrouw R.E. geschreven heeft. Bart leest met zachte stem:

Ik laat je niet alleen zijn, Rita, waarom zou ik,
ik heb weer en wind meegebracht naar de weide
waar mijn woorden worden verstrooid
om het stof van je herinnering te ontmoeten.

Woorden, verdwenen tussen de jaren
die Brecht verlichten, hoog tussen de sterren.
Daar vallen ze, deze verzen die ik als vondelingen
laat glijden door de bus van je anonieme dood.

Er kwam een liefde in je leven, kijk hoe leesbaar
de schim van zijn lente is geworden. Er is niemand
om door de krassen van de winter te kijken.
Prille warmte, die terugkeert in deze geboorte.

Ik laat je niet alleen zijn, Rita, ik kijk terug naar jou,
vrouw op de verpakking van Petrus de Beukelaar,
zoals jij naar mij, wanneer ik mijn koffie drink,
altijd zal ik zwaaien door de kringelende rook.

Verstrooide woorden, vondelingen bij de koffie,
geur van lyriek om pijn te verdrijven vandaag:
in het raam van de kliniek staren verplegers
naar de vrouw die achterbleef in een gedicht.

Met mij als publiek.

Wat sluiten de woorden mooi aan bij de toespraak van de ceremonieleider. En hoe weinig we ook van mevrouw R.E. weten, we groeten haar een laatste keer met alle eer die we haar kunnen bewijzen, ieder op eigen wijze.

Wat later gaan de journaliste, de fotograaf, de baas van het uitvaartcentrum, zijn medewerkster elk hun eigen weg. Samen met Peter Theunynck die zich al heeft aangediend en Lotte Lola wacht ik op Stefaan en zijn collega voor de volgende uitvaart.

Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by