Tijdens vers vuur brengt kunstenaar Ruben Mardulier een aantal kunstwerken waaraan hij sinds het begin van vorig jaar sleutelt. De serie 'POETRY' bestaat uit videos, installaties en activaties waarbij het woord 'poetry', ofwel 'poëzie', zichtbaar wordt.Hijzelf interpreteert deze groeiende serie werken als een multimediale reactie op het beeldgedicht. Note: Ruben is de hele avond in de tentoonstelling aanwezig en zal van tijd tot tijd enkele kunstwerken live activeren.
Puzzel zelf geestige, ontroerende, absurde of pijnlijk herkenbare gesprekken uit een databank van afgeluisterde zinnen. ENFIN/SOIT is een game die je meeneemt in de poëzie van de small talk. Speel ENFIN/SOIT in de bar, tijdens het wachten of op de trein naar huis. Leg ook zelf je oor te luisteren in gesprekken en vul de databank aan met heerlijke zinnen.
Enfin, wij zijn tenminste normale mensen.
Eet uw broodje maar op.
Ik voel veel ongerichte boosheid.
Hoor ik daar een sorry?
Hoor ik daar een vraag?
Ik heb een nieuwe voordeur gekocht.
Soit, ik denk dat wij niet dezelfde taal spreken.
Geef chatbots het nakijken en doe met ENFIN/SOIT wat geen A.I. kan: zeer menselijke gesprekken maken, gevoed door onze eigen menselijke imperfectie en knullige onbeholpenheid. Lees hier het interview dat we met Pieter afnamen over zijn project.
Naast allerhande podia, hebben we op vers vuur ook performances op het programma in een intieme setting van een caravan. Terre is schrijver, tarotlezer en traditioneel astroloog. In hun lezingen wordt tarot casual en inclusief voor wie meer wil leren over de schoonheid van divinatie. In hun een-op-een-lezingen brengt zo min mogelijk 'manifestatie'-bullshit, rigide gendernormen, validisme, healthism, ageism en alle andere -ismes in hun lezingen (en ook geen determinisme).
Nee, het is geen ziekte die ervoor zorgt dat je spontaan Lucebert voordraagt. Literaire Schurft is de feestelijke lancering van een nieuw nummer bij Kluger Hans. Dit keer draait het om het thema “Mutaties”. De teksten raken in #45 Mutaties aan het onheilspellende, maar tonen vooral een fascinatie voor de sprongsgewijze verandering. Tijdens vers vuur geven we een vrijbrief aan Kluger Hans voor een eigenzinnig aangekleed moment. Ze nodigen vier auteurs uit die in de nieuwste editie gepubliceerd staan. Kom luisteren en laat je verrassen door nieuw en opkomend talent, zoals Femke Zwiep, Aafke van Pelt, Hanna de Grave Loyson en Nelson Morus.
Passa il tempo. Een performance over het verglijden van de tijd, met vuur én circus voor kinderen en volwassenen van iedere leeftijd.
Van & met: Pietro & Milo Chiarenza, Dot Van Vlierberghe, Daniele Contino
Veel meer hoeven we daar niet over te zeggen. Laat je verrassen door een vurig spektakel!
Dit project is een recent opgericht koor door kunstenaar Ignace Cami, die een grote liefde heeft voor volkscultuur. RE:ANKER is zijn nieuwste project waarin twaalf zangers, stuk voor stuk 'nieuwkomers' in het Nederlands, die Antwerpse volksliedjes zingen over de stad en haar haven. De zangers schreven hun eigen teksten op basis van opnames van de liederen. Via deze puur fonetische transcriptie transformeerden ze de originele woorden en klanken tot iets nieuws en raadselachtigs. Deze nieuwe versies van de volksliederen werden na slechts vier repetities opgenomen en door Cami gedocumenteerd en verzameld in een publicatie met 7-inch plaat.Dit project kwam tot stand met de steun van M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen.
Met al meer dan 150 jaar op hun teller bewijst De Scheldezonen dat melodieën een universele en tijdloze taal zijn. De Scheldezonen komen van Hobokense bodem. Noem hun aantreden in de Blikfabriek dus gerust een thuiswedstrijd. Ze spelen met 70(!) personen.
Speciaal voor vers vuur kiezen ze uit hun oeuvre muziek die hun wortels vindt in literaire bronnen. Ze brengen een gevarieerd programma waarbij heel wat verschillende genres de revue passeren. Ze laten songteksten en herinneringen in je hoofd dansen met nostalgische evergreens en filmmuziek.
Dries is een gepassioneerd tafelgoochelaar. Met zijn close-up magic met alledaagse objecten verricht hij vlak voor jou neus de meest onvoorstelbare wonderen. Objecten verdwijnen, veranderen - ze schijnen te leven. De combinatie vingervlugheid, verwondering en humor zorgen voor de ideale ijsbreker tijdens vers vuur.
Hoeveel combinaties kan je maken met de woorden uit de zin ‘ik spreek de taal nog niet zo goed’? Exact 40 320! Wat als we al die combinaties zouden inspreken? Dan krijg je het langste audiovisuele gedicht ter wereld!
Schrijver Maud Vanhauwaert werkt dit ambitieuze project uit in samenwerking met Christophe Scholliers, professor Informatica aan de UGent.
Maud: “Ik herinner mij dat ooit iemand tegen mij zei, zich een beetje verontschuldigend: ‘ik nog niet goed spreek de taal.’ In eerste instantie dacht ik ‘wat een gekke formulering’, maar toen stelde ik mij de vraag: hoeveel combinaties kan je eigenlijk maken met de acht woorden uit die ene zin? Een duizelingwekkend aantal. Als je dat beseft, begin je te begrijpen waarom taalverwerving zo’n ingewikkeld proces is.”
Tijdens vers vuur kun je meewerken aan het allerlangste audiovisuele gedicht ter wereld.
Fleur De Roeck schildert op linnen, papier, stof, stenen en stoffen maar ook op u! In een ruimtelijke installatie gelijkend op een droombloemententenkamp en geïnspireerd op een waarzeggerszigeunerhut schildert ze de lagen af je om je ware of verborgen gedroomde fantasiewezen of spiritdier naar boven te toveren.
Met Sofie Verraest, Francesca Birlogeanu & Anna Borodikhina
Alledrie zijn ze verbonden aan Hyster-X een schrijverscollectief voor womxn en non-binaire personen die in België wonen of werken.
Sofie Verraest schrijft en treedt op in het Nederlands, Engels en West-Vlaams. Hun poëzie, proza en non-fictie verschenen in tijdschriften in Europa, de VS en Australië.
Francesca Birlogeanu (2002) is student geneeskunde, dichter en amateurtheatermaker. In hun werk zoekt die graag de scherpe kantjes op van vrouwelijkheid, familiale banden en menselijke interacties.
Anna Borodikhina aka Anna Khina is een podiumdichter, rapper en theatermaker. Anna is een Masterstudente Seksuologie, met reeds een Bachelor in de Psychologie in haar pocket.
Delphine Lecompte is dichter, columnist, pyromaan, punker en misfit. Ze houdt van alpaca's, van mismaakte rottweilers, van Francis Bacon, van ijsjes, van Thin Lizzy en van Griekse black metal. Tijdens vers vuur zal ze voordragen uit haar werk.
Bij Tülin Erkan kan je tijdens vers vuur op de koffie. Ze serveert deze niet met een stukje taart, maar wel met een antwoord over wat er te lezen is in je koffiedrab. In dit gebruik uit de Turkse cultuur ontstaat een verhaal dat samen ontrafelt moet worden. Tülin debuteerde in 2021 met haar roman ‘Honingeter’, waarin de onkunde om te communiceren en de constante zoektocht naar manieren om dat wel te doen centraal staan. Haar project literaire (on)waarzeggerij laat zich enkel vormen wanneer er iemand aan de andere kant van de tafel plaatsneemt. De rollen worden omgedraaid: de lezer wordt de verteller, en de auteur het publiek.
Noem Martin gerust een theatrale charmezanger of het alterego van muzikant en theatermaker Marnix Vinkenborg.
Als Martin Malibu voelt Marnix zich vrij om te doen wat zijn officiële naam hem niet toelaat: een belichaming worden van popcultuur, cultfilms en experimenteel theater. Dat doet hij door theatraal te zingen over de vrouwen die hij heeft verloren in zijn leven. Met zijn lage baritonstem zorgt hij eigenhandig voor een comeback van de crooner-stijl.
Martin Malibu weet dat een performance meer is dan een goede stem alleen, en trakteert zijn publiek op bijpassende choreografieën (inclusief achtergronddansers) en wervelende kostuums.
Wat is een gedicht? Leven alle dichters op tochtige zolderkamers? En wat moet je schrijven wanneer je je geliefde mooier vindt dan de maan? In Alle dichters hebben gouden helikopters legt Joost Oomen uit hoe poëzie werkt. Hij gaat op zoek naar het poëtische gevoel dat je kan overvallen als je een mier per ongeluk op de post doet of wanneer de sterren in de circustent van gaten blijken te zijn gemaakt. In een heldere analyse vol verhalen over de grootste dichters (van Vondel tot Campert tot Jonker) en met gedichten van Oomen zelf, maakt hij de poëzie voor iedereen toegankelijk. Zijn missie: iedereen aan het gedichten lezen krijgen! Tijdens vers vuur treed Joost ten tonele met een deel van zijn soloshow waarmee hij momenteel de Nederlandse theaters verovert: Alle dichters hebben gouden helikopters.
Alara debuteerde in 2022 met de dichtbundel 'Mythen en stoplichten' die verscheen bij Uitgeverij Prometheus. De bundel werd lovend ontvangen en werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023 en de C. Buddingh'-prijs 2023. Ook werd de bundel genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2023. Op vers vuur zal Alara voordragen uit haar werk.
Een concert van Andy & the Androids is ‘een explosie van poëzie en muziek’ (dixit Gazet van Antwerpen). De band combineert spoken word met pompende grooves en snedige ritmes, gedrenkt in een vette saus van punk en blues. Verwacht je aan een bruisend en broeierig optreden, waarbij teksten gedeclameerd worden op het ritme van een repeteergeweer en waar surrealisme, lef en lol hand in hand gaan. Andy & the Androids bestaan uit dichter Andy Fierens, multi-instrumentalist Michaël Brijs (The Valerie Solanas) en contrabassist Filip Vandebril (Black Flower, Lady Linn, Antwerp Gipsy-Ska Orchestra).
Met Esmé van den Boom, Gidi Pols & Oumaima Belkhdar
deBuren nodigen enkele van de talenten uit hun Parijsresidentie uit:
Esmé van den Boom (1993) schrijft gedichten, proza, toneel en liedjes. Haar werk draait altijd om fascinatie en ontdekking, een onderzoek naar het vertrouwde.
Gidi Pols (1993) onderzoekt als journalist De Zuidas-mens. Soms druppelt er wat van door in zijn gedichten. Vaker gaat zijn poëzie over de vlavoorkeur van daklozen, de vuurtoren aan het Haringvliet of wachten op het ontspruiten van bonenplanten.
Oumaima Belkhdar(2000) schrijft poëzie, proza en scenario. Haar fantasierijke verhalen gaan vaak over mentale gezondheid, postkolonialisme, (on)mogelijke tijdreizen, vage internetgesprekken, ramptoeristen die boodschappen doen en snoepkanonnen.
Brik Tu-Tok begon ooit als dadaïstische proza en leidt nu een eigen leven in zowel het theater- als muziekcircuit. Hun beeldspraak is een combinatie van prettig ontspoorde mijmeringen en offbeat fantasie. De Gentse band bestaat uit acteurs en theatermakers Maxim Storms en Linde Carrijn. Ze kneden het theatrale met het muzikale tot een nieuw absurd universum, waar excentrieke personages hun zieleroerselen bezingen. Een Brik Tu-Tok Live Concert is een kleurrijke catwalk van weirde synthesizerpop, Do-It-Yourself Avant-Garde, Kitsch & Clumsy second hand Fashion en uit de hand gelopen nonsensicale intermezzo's. De ziel van hun eerdere album The Giggle Gallery (2021) schuilt in de poëtische lyrics en de cryptische storytelling. Ze brengen je naar een parallelle wereld waarin een breed arrangement aan geluiden tot leven wordt gewekt door samples en allerhande huiselijke en zelfgemaakte objecten.
Begin dit jaar bracht ROOSBEEF een nieuwe plaat uit: Zomer in Nederland. Tijdens vers vuur brengt de band songs die donker en broeierig aandoen. In melodieën met zijsprongetjes zoeken ze het avontuur op. Noem het psychedelische gitaarpop, klank en inhoud gaan altijd samen bij ROOSBEEF.
Vieze Meisje bestaat uit Maya Mertens en Azertyklavierwerke. Zij schrijft eigenzinnige poëzie die hartverwarmend eerlijk, hilarisch en soms brutaal elegant is. Hij componeert acrobatische beats, loops en klanken voor een gedeconstrueerd dansfeest dat eindigt in een complete sonorische chaos. Aangevoerd met liederen over wakame, mayonaise, vlees & steen veroveren ze festivals, podia en clubzalen van de AB tot in Noorwegen. Life is a vieze cirkel. Eens je bij een optreden van Vieze Meisje bent geweest, ben je voor altijd onderdeel van de Vieze Cirkel van het leven.
Alle literaire makers worden uitgenodigd om hun slechte teksten uit 2023 te verbranden
woorden die nodig waren om het vuur brandend te houden
teksten die we graag achterlaten
om 2024 met een schone lei te kunnen beginnen.
Jan Ducheyne: "Ik zou er veel kunnen over schrijven. Over dat dj'en als Monsieur Le Selecteur. Het is echter héél eenvoudig. Als het goed zit, als de vibe juist is, dan ontstaat er iets dat weinig dj's mij nadoen. Het is het lezen van mensen op een dansvloer. Het mooiste compliment kwam ooit van PJ Vervondel die mij nat van het zweet van het dansen toesprak zoals enkel hij dat kan : 'Weet ge waarom dat ge mijn favoriete dj zijt? Omdat ge de hersengolven van de mensen kunt lezen.' In de lente speelde ik op een trouwfeest en toen iemand mijn dj-naam vroeg, en ik 'Monsieur Le Selecteur' zei, was zijn antwoord : 'Waarom niet 'De Man Die Alles Kiest'? Ik vond dat wel grappig, en ergens is het ook een veel te lange naam voor een dj, en daarom nét passend voor mij. Dus bij deze : De Man Die Alles Kiest! Jan Ducheyne Zelve!"