Een festival in de breedste zin van het woord

Op zaterdag 16 december 2023 steken we samen vers vuur aan. Dit gloednieuwe festival van VONK & Zonen palmt de magische site van de Blikfabriek in voor een onbegrensde avond in de breedste zin van het woord. Kom kijken naar taal die danst in muzikale acts en uit de mouw van een goochelaar verschijnt. Neem een warme drank in de hand, laat je toekomst voorspellen of leg je oor te luister bij een dichter.

Een ongehoord festival om de feestdagen (spreek)woordelijk in te luiden.

Wij beloven marshmallows, vuurkorven, verwarmde banken en een prikkelend programma met o.a. ROOSBEEF, Delphine Lecompte, Fleur De Roeck, Maud Vanhauwaert, ENFIN/SOIT, Concertband De Scheldezonen, koffiedik lezen met Tülin Erkan, Brik Tu-Tok, Andy & the Androids, Joost Oomen, RE:ANKER, Vieze Meisje, Martin Malibu, Sprookjes enzo/Pietro Chiarenza, Alara Adilow, Ruben Mardulier, Terre Mulier, Dries Notelteirs, Lies Van Gasse, drukatelier Rombus

Vers vuur mensen

Praktische info:

datum: zaterdag 16 december 2023

locatie: Blikfabriek, Krugerstraat 232 2660 Antwerpen, Hoboken

deuren open: 18u30

Stekje blauwe achtergrond

Blokkenschema

Op een blik te krijgen op het volledige programma en de timing kun je alvast het blokkenschema bekijken. Bij de ingang van vers vuur zullen ze ook in fysieke vorm aanwezig zijn.

VZ Stekje

FAQ

Voor allerlei praktische vragen te beantwoorden hebben we een lijst met veelgestelde vragen opgesteld die je op weg helpen.

uitsnede vers vuur

tickets

VVK 15 euro (tot 1 december!)
Regulier
20 euro
Korting
(-26, studenten, VT, inwoners 2660) 13 euro

Alara Adilow(1988) debuteerde in 2022 met de dichtbundel 'Mythen en stoplichten' die verscheen bij Uitgeverij Prome

Alara Adilow(1988) debuteerde in 2022 met de dichtbundel 'Mythen en stoplichten' die verscheen bij Uitgeverij Prometheus. De bundel werd lovend ontvangen en werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2023 en de C. Buddingh'-prijs 2023. Ook werd de bundel genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2023.

...
Lees meer
Lees minder

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (uitgeverij Querido) ontv

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (uitgeverij Querido) ontving ze de Vrouw Debuut Prijs en voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (Querido) de Hughues C. Pernathprijs. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. Daaruit vloeide het boek Het stad in mij (Das Mag), bekroond met de Jan Campertprijs. Ze schrijft twee keer per week een column voor de krant De Morgen en eind september 2023 verscheen bij Das Mag haar debuutroman 'Tosca'.

...
Lees meer
Lees minder

Martin Malibu ontstond in 2019 als kunstproject van muzikant/theatermaker Marnix Vinkenborg. Na de Martin Malibu-mo

Martin Malibu ontstond in 2019 als kunstproject van muzikant/theatermaker Marnix Vinkenborg. Na de Martin Malibu-mockumentary, vertoond op oa. Nederlands Film Festival, volgden solo performances van Martin Malibu tijdens clubavonden, dinnershows, expositie-openingen en festivals. Vinkenborg: "Mijn alter-ego Martin Malibu doet alles wat ik nooit zou kunnen doen in het echte leven. Hij is mijn ode aan popcultuur, cultfilms en experimenteel theater".

...
Lees meer
Lees minder

Concertband de Scheldezonen speelt op <strong>vers vuur 2023. </strong>De Concertband kende vele hoogtepunten in ha

Concertband de Scheldezonen speelt op vers vuur 2023. De Concertband kende vele hoogtepunten in haar meer dan 150 jarig bestaan. Zo werd ze in 2013 gevraagd door het experimenteel ensemble Champ d’Action om mee te werken aan hun ‘Grand Opéra de Trash in 27 bedrijven - Hold your Horses’, met optredens in deSingel en in het Concertgebouw Brugge. Bij andere gelegenheden speelde de Concertband samen met bekende solisten zoals Jan Guns (klarinet), Robert Groslot (piano), Walter Boeykens (klarinet), Roland Broux (gitaar), Benny Wiame (trompet), Hideaki Iwai (klarinet) en Mutsuko Taneya (marimba).Een jaarlijks hoogtepunt is het Promenadeconcert op 11 november in deSingel. Het gevarieerd programma omvat vele genres waaronder klassiek, musicals, evergreens, filmmuziek, en hedendaagse werken van de beste Vlaamse componisten.In het lichtere genre organiseert de Concertband jaarlijks een Primaveraconcert. Wie vorige jaren de edities “Songs of Sanctuary”, “Les Miserables & Evita” of “Kleinkunst@The Movies” of eerdere edities met Barabara Dex, Tom Dice, Silke, Stijn Meuris, Paul Michiels, Sofie of Günther Neefs heeft meegemaakt weet dat dit concerten zijn waar de ambiance van afspat.De Concertband treedt ook naar buiten. Tijdens een familieweekend in Friesland werd een zeer gesmaakt matineeconcert gegeven dat zelfs de plaatselijke tv-zender haalde. In 2016 bezocht de Concertband de Musikverein Gevenich in Duitsland. Er werd samen gemusiceerd en de Concertband gaf een heerlijk concert in Bad Bertrich.In 2014 werd een geslaagde concertreis gemaakt naar Engeland met optredens in Blenheim Palace (Oxford), Eastbourne Bandstand en Londen.In 2011 werd tevens een concertreis ondernomen naar Tsjechië met door het publiek zeer gesmaakte concerten in het kasteel van Slavkov (Austerlitz) en het Conservatorium in Praag.Andere hoogtepunten uit het verleden zijn o.a. een prestigieuze integrale uitvoering in 2004 van de Carmina Burana van Carl Orff samen met het Antwerpse koor Arti Vocali in de Koningin Elisabethzaal. Ook luisterde de Concertband de 11-juliviering op in het Europees Parlement in Straatsburg en muziekliefhebbers herinneren zich ongetwijfeld nog de begintune van het radioprogramma Rondom de kiosk, een opname van De Scheldezonen.

...
Lees meer
Lees minder

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en heel erg grappig. Hij publiceerde meerdere romans en gedi

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en heel erg grappig. Hij publiceerde meerdere romans en gedichtenbundels. In 2021 verkoos de Volkskrant hem tot literair talent van het jaar én werd hij derde bij de kennisquiz De slimste mens. Sindsdien schrijft hij columns voor de noordelijke dagbladen en treedt hij regelmatig op voor radio, televisie en op festivals zoals Oerol, Lowlands en De Parade. Daarnaast runt hij met zijn twee beste vrienden het Instagramkanaal Poëzie is een daad, waarop elke dag een gedicht verschijnt.

...
Lees meer
Lees minder

Delphine Lecompte is dichter, columnist, pyromaan, punker en misfit. Ze houdt van alpaca's, van mismaakte rottweile

Delphine Lecompte is dichter, columnist, pyromaan, punker en misfit. Ze houdt van alpaca's, van mismaakte rottweilers, van Francis Bacon, van ijsjes, van Thin Lizzy en van Griekse black metal.

...
Lees meer
Lees minder

Een concert van Andy &amp; the Androids is ‘een explosie van poëzie en muziek’ (dixit Gazet van Antwerpen). De band

Een concert van Andy & the Androids is ‘een explosie van poëzie en muziek’ (dixit Gazet van Antwerpen). De band combineert spoken word met pompende grooves en snedige ritmes, gedrenkt in een vette saus van punk en blues. Verwacht je aan een bruisend en broeierig optreden, waarbij teksten gedeclameerd worden op het ritme van een repeteergeweer en waar surrealisme, lef en lol hand in hand gaan. Andy & the Androids bestaan uit dichter Andy Fierens, multi-insrumentalist Michaël Brijs (The Valerie Solanas) en contrabassist Filip Vandebril (Black Flower, Lady Linn, Antwerp Gipsy-Ska Orchestra).

...
Lees meer
Lees minder

Francesca Birlogeanu (2002) is student geneeskunde, dichter en amateurtheatermaker. Haar werk is te lezen in o.a. K

Francesca Birlogeanu (2002) is student geneeskunde, dichter en amateurtheatermaker. Haar werk is te lezen in o.a. Kluger Hans, Deus ex Machina en Het Liegend Konijn. Ze volgde een talentontwikkelingstraject bij Vuurland en deed mee aan Dans Dichter Dans en het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry. In hun werk zoekt die graag de scherpe kantjes op van vrouwelijkheid, familiale banden en menselijke interacties.

...
Lees meer
Lees minder

Sofie Verraest schrijft en treedt op in het Nederlands, Engels en West-Vlaams. Hun poëzie, proza en non-fictie vers

Sofie Verraest schrijft en treedt op in het Nederlands, Engels en West-Vlaams. Hun poëzie, proza en non-fictie verschenen in tijdschriften in Europa, de VS en Australië. In 2023 won Sofie de VLOED-schrijfwedstrijd, kreeg ze een talentontwikkelingsbeurs van Literatuur Vlaanderen en werd ze door die laatste en Passa Porta geselecteerd voor een schrijfresidentie aan het National Centre for Writing (Norwich). Eerder werd Sofie o.m. gekozen als schrijfresident en -bursaal door Akademie Schloss Sollitude (’22) en de Elizabeth Kostova Foundation for Creative Writing (’18), als talent van het jaar bij Deus ex machina (’22) en als een van de “New Voices in International Writing” van Ninth Letter (VS, ’19). Recente publicaties zijn o.m. de novelle “She Kong” (Failbetter Magazine, ’23) en diens Nederlandse zelfvertaling “Sji Kong” (Deus ex machina, ’22), en de gedichtencyclus “Waking Up Going to Sleep”, opgenomen in Versopolis Poetry Expo ’23. Sofie werkt aan hun debuut, een performance en zichzelf. Die woont in Brussel

...
Lees meer
Lees minder

Dries Notelteirs studeerde in 2018 af als speler aan de toneelschool RITCS in Brussel. Hij speelde onder andere mee

Dries Notelteirs studeerde in 2018 af als speler aan de toneelschool RITCS in Brussel. Hij speelde onder andere mee in de jeugdvoorstellingen SHOW van BRONKS theater voor jong publiek, WOESTZOEKER van Antigone & Theater Artemis en Do You Wanna Play van KVS en Mars. Ook zette Dries in 2021 zijn eerste stappen als schrijver en theatermaker met de jeugdvoorstelling 5 KILO PASCAL, een coproductie tussen BRONKS theater voor jong publiek en SPINRAG festival Kortrijk. Naast zijn werk als maker en speler is Dries ook een gepassioneerd close-up goochelaar.

...
Lees meer
Lees minder

Ruben Mardulier (1993, Tienen) studeerde in 2015 af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In o

Ruben Mardulier (1993, Tienen) studeerde in 2015 af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In oktober 2016 vormde Ruben samen met Michiel Deprez het kunstenaarsduo 'Mardulier en Deprez (MenD)' waarmee ze zowel zichzelf als circusartiesten als hun directe omgeving op een absurde manier onderzochten. De zomer van 2022 betekende het einde van 'MenD' en de start van een nieuwe artistieke wending waarbij Ruben zich verder ontplooit als multi-mediaal kunstenaar. Net zoals tijdens de maakprocessen van 'MenD' komen concepten voornamelijk tot stand uit observatie en dialoog. Mardulier's werk uit zich voornamelijk in korte activaties, video, installaties en performances met een absurd en vanzelfsprekend karakter. Ruben Mardulier is huisresident van Circuswerkplaats Miramiro (2020-2025) en focusartiest van 30CC in Leuven (2023-2024).

...
Lees meer
Lees minder

De interdisciplinaire praktijk van Ignace Cami vertrekt vanuit zijn fascinatie voor folklore, rituelen en traditie.

De interdisciplinaire praktijk van Ignace Cami vertrekt vanuit zijn fascinatie voor folklore, rituelen en traditie. Aan de hand van objecten, installaties, performances en teksten reanimeert hij deze gebruiken in een nieuwe vorm. Door op speelse wijze te experimenteren met verschillende vormen van cultureel erfgoed, getuigt Cami's praktijk van zijn karakteristieke generositeit, waarbij hij mensen uitnodigt om deel te nemen.

...
Lees meer
Lees minder

<strong>Jan Ducheyene:</strong> Ik zou er veel kunnen over schrijven. Over dat dj'en als Monsieur Le Selecteur. Het

Jan Ducheyene: Ik zou er veel kunnen over schrijven. Over dat dj'en als Monsieur Le Selecteur. Het is echter héél eenvoudig. Als het goed zit, als de vibe juist is, dan ontstaat er iets dat weinig dj's mij nadoen. Het is het lezen van mensen op een dansvloer. Het mooiste compliment kwam ooit van PJ Vervondel die mij nat van het zweet van het dansen toesprak zoals enkel hij dat kan : 'Weet ge waarom dat ge mijn favoriete dj zijt? Omdat ge de hersengolven van de mensen kunt lezen.' In de lente speelde ik op een trouwfeest en toen iemand mijn dj-naam vroeg, en ik 'Monsieur Le Selecteur' zei, was zijn antwoord : 'Waarom niet 'De Man Die Alles Kiest'? Ik vond dat wel grappig, en ergens is het ook een veel te lange naam voor een dj, en daarom nét passend voor mij. Dus bij deze : De Man Die Alles Kiest! Jan Ducheyne Zelve!

...
Lees meer
Lees minder

Tülin Erkan (1988) is auteur van 'Honingeter'. Ze groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelsta

Tülin Erkan (1988) is auteur van 'Honingeter'. Ze groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Als klein meisje werd haar toekomst vaak voorspeld aan de hand van het lezen van koffiedrab, een bekend en alledaags ritueel in de Turkse cultuur.

...
Lees meer
Lees minder

Terre Mulier (1994) is schrijver. Hen studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Samen me

Terre Mulier (1994) is schrijver. Hen studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Samen met hun broer Bram maakte die de radiodocumentaire 'Geduld, Californië', die de jubileumeditie van de NTR Radioprijs won. Deze documentaire maakte bovendien deel uit van de tentoonstelling 'Ongehoord' die van 2 april 2021 - 6 juli 2021 te zien was in het Museum Dr. Guislain.

...
Lees meer
Lees minder

Pieter Delfosse (°1985) is schrijver, theatermaker en acteur. In 2022 won Pieter De VONK met zijn plan voor ENFIN/

Pieter Delfosse (°1985) is schrijver, theatermaker en acteur. In 2022 won Pieter De VONK met zijn plan voor ENFIN/SOIT. Hij studeerde af aan de schrijfopleiding van het RITCS (2010) en later aan de Toneelacademie Maastricht (2016) als regisseur-dramadocent. Sindsdien werkte hij als schrijver samen met Laika, Inne Goris, LOD, Julie Pfleiderer + ICTUS, Boris Bezemer en anderen. In 2021 richtte hij de Queer Writing Group op en stichtte hij met enkele theatercollega’s het gezelschap Het Eerste Huwelijk. In zijn schrijfwerk gaat Pieter het liefst op zoek naar vormen, werkwijzen en samenwerkingen die hem uitdagen om alles wat hij over schrijven weet, te vergeten en het opnieuw te mogen uitvinden. De laatste jaren combineert hij theaterschrijven met participatieve schrijfprojecten en gaat hij steeds vaker op zoek naar interactieve manieren om (samen met een publiek) een verhaal te vertellen. Sinds 2019 geeft Pieter ook les op de schrijfopleiding van het RITCS.

...
Lees meer
Lees minder

Oumaima Belkhdar(2000) schrijft poëzie, proza en scenario. Haar fantasierijke verhalen gaan vaak over het grijze ge

Oumaima Belkhdar(2000) schrijft poëzie, proza en scenario. Haar fantasierijke verhalen gaan vaak over het grijze gebied tussen maatschappelijke posities en identiteit. Binnen dit thema schrijft zij onder andere over mentale gezondheid, postkolonialisme, (on)mogelijke tijdreizen, vage internetgesprekken, ramptoeristen die boodschappen doen en snoepkanonnen. Zij ging in 2023 met deBuren op residentie in Parijs en heeft onder andere werk gedeeld voor Mensen Zeggen Dingen.

...
Lees meer
Lees minder

Esmé van den Boom (1993) schrijft gedichten, proza, toneel en liedjes. Haar werk draait altijd om fascinatie en ont

Esmé van den Boom (1993) schrijft gedichten, proza, toneel en liedjes. Haar werk draait altijd om fascinatie en ontdekking, een onderzoek naar het vertrouwde. Ze stond op vele podia als Noorderzon, Read My World, Dichters in de Prinsentuin en de Frankfurter Buchmesse. Esmé was Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, finalist van Write Now! en deelnemer aan het Zomerkamp van Das Mag. De gemeente Groningen kende haar het Hendrik de Vriesstipendium toe voor haar bundel Eigen kamers, over de toekomstdromen en -angsten van Groningse vrouwen.

...
Lees meer
Lees minder

Gidi Pols (1993) onderzoekt als journalist De Zuidas-mens. Soms druppelt er wat van door in zijn gedichten. Vaker g

Gidi Pols (1993) onderzoekt als journalist De Zuidas-mens. Soms druppelt er wat van door in zijn gedichten. Vaker gaat zijn poëzie over de vlavoorkeur van daklozen, de vuurtoren aan het Haringvliet of wachten op het ontspruiten van bonenplanten. In de zomer van 2023 liftte hij de ringwegen van Parijs rond, op zoek naar de waarde van ontmoetingen met vreemden. Op vers vuur staat Gidi op het programma via deBuren.

...
Lees meer
Lees minder

Iets wat ooit begon als dadaïstische proza leidt nu een eigen leven in zowel het theater- als muziekcircuit. Dit d

Iets wat ooit begon als dadaïstische proza leidt nu een eigen leven in zowel het theater- als muziekcircuit. Dit duo kneedt het theatrale met het muzikale tot een nieuw absurd universum, waar excentrieke personages hun zielsroerselen bezingen. Een Brik Tu-Tok Live Concert is een kleurrijke catwalk van weird synthesizerpop, Do-It-Yourself Avant-Garde, Kitsch & Clumsy second hand Fashion en uit de hand gelopen nonsensicale intermezzo’s.

...
Lees meer
Lees minder

Anna Borodikhina aka Anna Khina is een podiumdichter, rapper en theatermaker. Ze is lid van het schrijverscollectie

Anna Borodikhina aka Anna Khina is een podiumdichter, rapper en theatermaker. Ze is lid van het schrijverscollectief ‘Hyster-X’. Anna is een Masterstudente Seksuologie, met reeds een Bachelor in de Psychologie in haar pocket.

...
Lees meer
Lees minder

Vieze Meisje is pop, performance, humor en rave in één act. Het duo bestaat uit performer-zangeres Maya Mertens en

Vieze Meisje is pop, performance, humor en rave in één act. Het duo bestaat uit performer-zangeres Maya Mertens en componist Alan van Rompuy (a z e r t y Klavierwerke), die instaat voor de meest acrobatische beats. Samen zorgen ze voor spetterende liveshows die je sneller zullen boosten dan een energy drink. “Life is a vieze cirkel!”

...
Lees meer
Lees minder
20240527 vonkzonen LRc Tim Theo Deceuninck 34
© Tim Theo Deceuninck

vers vuur

Een festival in de breedste zin van het woord.

Meer over dit project

Met ondersteuning van

Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by