IJZER 2018

Van 15 tot en met 21 april 2018 rijdt een ‘poëtisch cycloteam’ van dichters door de Westhoek, met in hun kielzog iedereen die mee wil fietsen: buurtbewoners, toeristen, schoolkinderen, pers, politici, jij en ik. Bij monumenten, kerkhoven, loopgraven en onbekende herdenkingsplekken houden ze halt om hulde te brengen op de manier die ze het best kennen: met poëzie. Na de dagetappes op de fiets, wordt ’s avonds een literaire voorstelling opgezet in de toonaangevende musea.

‘Ijzer 2018’ wil in het laatste herdenkingsjaar een intiem en verbindend poëzieproject zijn waarbij heden en verleden versmelten, geschiedenis en toekomst in elkaar overlopen. Ijzer 2018 vertrekt van het rijke WO I-erfgoed en koppelt deze fysieke ‘lieux de mémoire’ aan opkomende literaire namen.  De deelnemende dichters gaan in dialoog met het landschap, putten uit het werk van bekende en minder bekende War Poets en brengen in reactie daarop nieuw werk.

Het publiek is een wezenlijk onderdeel van dit proces: samen met de dichters en vertellers stappen elke dag bezoekers en buurtbewoners op de fiets. Zij rijden onder begeleiding de hele dagetappe mee. De literaire avondvoorstelling vormt de dagafsluiter:  een programma van ongeveer anderhalf uur waarbij de tocht van die dag weerslag vindt in woord en muziek. Naast de fietsende dichters, wordt de line- up telkens thematisch aangevuld met (inter)nationale gastdichters en een gekende muzikale gast.

‘Ijzer 2018’ is een uniek en interactief herdenkingsproject waarbij de grens tussen vroeger en nu, tussen dichter en publiek vervaagt. Een intiem eerbetoon aan de honderdduizenden soldaten en burgers die in de Westhoek door de Groote Oorlog werden getekend. ‘Ijzer 2018’ wordt gedragen door de belangrijkste partners in de Westhoek (Westtoer, provincie West-Vlaanderen, alle deelnemende musea, steden en gemeenten) en kan rekenen op de steun van Poëzie Aarschot en het Goethe Institut.

Het Poëtisch Cycloteam bestaat uit dichters Bart FM Droog (NL), Eva Gerlach (NL), Andy Fierens, Els Moors, Max Temmerman, Maud Vanhauwaert en Laurence Vielle. De deelnemende muzikanten zijn Noëmie Schellens, Roland Van Campenhout, Gregory Frateur, Tijs Delbeke, Jonas Winterland, Mauro Pawlowski, Bert Hornickx en Myrthe Luyten. Gastdichters Charles Ducal en Joris Iven en vertellers Piet Chielens (In Flanders Fields Museum) en Tijs Mauroo (VRT) vervolledigen de line-up.

PRAKTISCHE INFORMATIE EN SPEELDATA

Ijzer 2018 gaat door van 15 tot en met 21 april 2018. Het project valt uiteen in twee delen: 6 dagtochten op de fiets en 6 avondvoorstellingen.

FIETSTOCHTEN

 • maandag 16 april : Diksmuide-Nieuwpoort-Diksmuide
 • dinsdag 17 april: Ieper- Langemark- Ieper
 • woensdag 18 april: Ieper-Woesten- Ieper
 • donderdag 19 april: Passchendaele- Zonnebeke
 • vrijdag 20 april: Ploegsteert- Kemmel- Ploegsteert
 • zaterdag 21 april: Poperinge- Loker- Poperinge

TIMING EN LOCATIES VAN DE AVONDVOORSTELLINGEN:

 •  zondag 15 april : Nieuwpoort, Bezoekerscentrum Westfront/ Monument Albert I
 • maandag 16 april: Diksmuide, Museum aan de Ijzer/ Ijzertoren
 • dinsdag 17 april: Ieper, In Flanders Fields Museum
 • woensdag 18 april: dichters brengen hulde aan de Menenpoort
 • donderdag 19 april: Zonnebeke, Memorial Museum Passchendaele 1917
 • vrijdag 20 april: Ploegsteert, Plugstreet ’14-’18 Experience
 • zaterdag 21 april: Poperinge, Talbot House

Voor de dagtochten op de fiets, kan je tickets kopen via VONK & Zonen. Voor de avondvoorstellingen gebeurt de ticketverkoop via de respectievelijke musea. Meer informatie over de ticketverkoop volgt spoedig.