zaterdag 27 april 2024

Tot U - Slotshow Mustafa Kör

Mustafa Kor tot nu V5 2
20:30 30CC
Tickets

Na zijn tweejarige mandaat als Dichter des Vaderlands zwaait feestelijk af. Voor deze avond nodigt Mustafa artistiek verwante zielen uit die hem de afgelopen twee jaar bijstonden. In Leuven zijn dat Johannes Genard (School is Cool), Rick de Leeuw, Lisette Lombé, Lotte Dodion en Erhan Demirci. Zij zullen met Mustafa het podium betreden. In een avond vol poëzie, muziek & complimenten richt Mustafa zich nog eenmaal tot u.

hef uw hoofd uit dit donkere uur / dra zal ons pad vrij en onze tred weer licht zijn
Mustafa Kör Dichter des Vaderlands

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Mustafa was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn Poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017. In 2022 volgde hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Het was een parcours dat zich tekende door Mustafa's maatschappelijke betrokkenheid met publieke acties en lyrische rauwe poëzie over thema’s van vandaag.

...
Lees meer
Lees minder

Rick de Leeuw is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer. Hij was twintig

Rick de Leeuw is een Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator, acteur en muziekproducer. Hij was twintig jaar zanger van de rockband Tröckener Kecks. Daarna schreef hij meerdere romans en gedichtenbundels en werd hij bekend van tv-programma’s als De Laatste Show. Op Radio 1 presenteerde hij het muziekprogramma Het hol van De Leeuw. Hij acteerde met KVS en Union Suspecte, vertaalde middeleeuwse poëzie en schreef voor acteur Gène Bervoets een toneelstuk over pater Phil Bosmans. Met Jan Hautekiet speelde hij meerdere succesvolle theatertournees door Vlaanderen en Nederland. Hij is al tien jaar actief voor Te Gek!?, de organisatie die het taboe rond geestelijke gezondheidszorg tracht te doorbreken. Sinds 2015 is De Leeuw tevens voorzitter van Het Ventiel, een bloeiende buddywerking rond mensen met jongdementie. Hij schreef het boek Nooit alleen, over waarom zorgen voor een ander zorgen voor jezelf is.

...
Lees meer
Lees minder

Lisette Lombé is een veelzijdige en grensoverschrijdende kunstenares met een diploma in literatuur en bemiddeling.

Lisette Lombé is een veelzijdige en grensoverschrijdende kunstenares met een diploma in literatuur en bemiddeling. Ze is dichteres, podiumartieste, beeldend kunstenaar, activiste en pedagoge in één. Haar werk en strijd ontspringen aan haar eigen persoonlijke ervaringen als vrouw van gemengde afkomst, als moeder en lerares. Hieruit destilleert ze collages, performances, voorstellingen, boeken en workshops die opstand, vuur en eros uitdragen. Ze is medeoprichtster van het Collectif L-SLAM en kreeg in 2017 de titel Ereburger van de stad Luik voor haar werk als artiviste en ambassadrice voor slam in de Franstalige wereld. Ze was finalist voor de Prix Médicis 2023 met haar roman Eunice (Seuil) en won verschillende prijzen voor haar literaire werk (Grand Prix du roman 2023 van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, Prix Grenades/RTBF, Prix Scam/SACD, Golden Afro Artistic Awards, La Belle Hip Hop Awards). Ze is in 2024 en 2025 Dichteres des Vaderlands van België zijn.

...
Lees meer
Lees minder

Johannes Genard is de frontman en bezieler van School is Cool, dat in 2010 Humo’s Rock Rally won, waarna passages v

Johannes Genard is de frontman en bezieler van School is Cool, dat in 2010 Humo’s Rock Rally won, waarna passages volgden op Pukkelpop, Dranouter, Rock Werchter en de grote concertzalen in België. Met de drie albums die Genard met zijn band inmiddels afleverde: Entropology (2011), na een bezettingswissels Nature fear (2014) en Good News (2017), zijn ze inmiddels een vaste waarde in het muzieklandschap. Als soloartiest interpreteerde Genard nummers van anderen in het VTM-programma Liefde voor muziek en produceerde hij muziek voor theatervoorstellingen, waaronder het internationaal toerende £¥€$ (2017) van Ontroerend Goed en De Wereld Redden (2018) van Lazarus, met zijn broer Pieter Genard. Momenteel broedt hij op een 4e School is Cool-album en een soloproject.

...
Lees meer
Lees minder

Erhan Demirci<strong> </strong>werd geboren in het shtijle Beringen. Samen met zijn broer en zussen groeide hij op

Erhan Demirci werd geboren in het shtijle Beringen. Samen met zijn broer en zussen groeide hij op in het nog shtijlere Limburgse Ham. Erhan wandelt, op zijn gekende manier, door zijn schooljaren en gaat studeren in Brussel. Hij krijgt de smaak te pakken en volgt verdere opleidingen in Gent en Washington DC. Hierna gaat hij aan de slag als marketing- en communicatiespecialist. Tijdens zijn studentenjaren begint hij al te experimenteren met comedy. Zijn finaleplaats op de Culture Comedy Award 2010 én de juryprijs van de 123 Comedy Award 2011 maakte van hem een meteen de grootste belofte binnen het Vlaamse comedyland. “Van deze man gaan we nog horen” opperde “De Standaard” met 4 sterren en Erhan loste die verwachting meteen in.

...
Lees meer
Lees minder

Lotte Dodion (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. Haar missie? Verwondering strooien in de hamsterrad

Lotte Dodion (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. Haar missie? Verwondering strooien in de hamsterradertjes van deze krakende tijd. Lotte schrijft in vele vormen, van ingetogen haiku tot absurd audioverhaal. Maar het liefst zet ze poëzieprojecten op waarin ze experimenteert met social design en poëzie als medium voor verbinding inzet. Lotte is gefascineerd door audio en werkt graag samen met muzikanten. Dodion stond op tal van podia en festivals in binnen- en buitenland o.a. Crossing Border, de Nacht van de Poëzie, Poetry International, Ars Poetica, Incubate en Lowlands. Haar gedichten verschenen veelvuldig in (inter)nationale tijdschriften en bloemlezingen. Na haar debuutbundel ‘Kanonnenvlees’, volgde in 2022 haar tweede boek,’STUDIO HAIKU’. Een selectie van haar werk werd vertaald naar het Frans, Engels, Duits, Turks en Arabisch. In 2023-2024 is ze onafhankelijk stadsdichter van Antwerpen.

...
Lees meer
Lees minder
Schermafbeelding 2023 01 20 om 16 20 08


over Mustafa Kör

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren.

Mustafa was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn Poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017.

In 2022 volgde hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Het was een parcours dat zich tekende door Mustafas maatschappelijke betrokkenheid met publieke acties en lyrische rauwe poëzie over thema’s van vandaag.

HEADE Rlogo

over Dichter des Vaderlands

Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van VONK & Zonen, Poëziecentrum en Maison de la poésie, in samenwerking met Passa Porta, Les Midi de la poésie, Maëlstrom en Maison de la Poésie d'Amay. De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema’s die ons land aanbelangen. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid. Lisette Lombé volgt Mustafa Kör in 2024 op.

Luc daelemans mustafa koe orig

Dichter des Vaderlands

De Dichter des Vaderlands is een literair uitwisselingsproject dat een brug wil slaan tussen de drie taalgemeenschappen. Het biedt de kans om elkaars dichters te leren kennen.

Meer over dit project
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by