zaterdag 16 september 2023

Dakentoers over Antwerpse daken met DAKkan

meerdere dagen Diverse daken in Antwerpen
Tickets

Een weekend lang kun je weer de Antwerpse daken op met DAKkan. Geen festival dit keer, maar gegidste Dakentoers, langs bijzondere groene, architecturale of culturele daken. VONK & Zonen voorziet een programma met woordkunstenaars, makers & muzikanten om de stad eens vanaf een andere hoogte te bekijken.

Diverse dakentoers op za 16 en zo 17 september

Tijdens de Dakentoers neemt een gids je in een mee op sleeptouw langs een drietal daken: groene en klimaatrobuuste daken, daken die architecturaal of qua erfgoed een verhaal te vertellen hebben en daken waar een culturele beleving centraal zal staan. Voor dat laatste staat VONK & Zonen garant.

We kiezen voor een mix van leeftijden en disciplines.

Johannes Lievens brengt een deel van zijn solovoorstelling De Eenzame Stad op het dak van het districthuis van Borgerhout. In juli 2022 hing Johannes een week lang rond in Parc Montsouris, een prachtig park in het zuiden van Parijs. Hij sprak er mensen aan om met hem te praten over eenzaamheid en nodigde hen uit om op het einde van de week samen rond een vuur te komen zitten.

Loeke Vanhoutteghem brengt spoken word samen met beatboxer Wouter Konings a.k.a. Uruz. Naast muziekproducer en acteur is hij vooral een fenomenale beatboxer. Een gewezen Belgisch vicekampioen beatboxen zowaar! In 2019 maakte hij ook furore in het programma "Belgium's Got Talent" Uruz schuimt graag alle kleine en grote festivals af in België en daarbuiten om zijn absurde mondklanken ten toon te spreiden. Ze zijn beiden verbonden aan de hiphop Academy De Stroate in Kortrijk en brengen nu hun werk vanop de overkapping van de Plantin en Moretuslei.

Radicale Gezelligheid
brengt wat bewustwording van het lichaam en haar sterfelijkheid met een spruitmeditatie tussen de moestuinbakken op het dak van PAKT. Speciaal voor de Dakentoers serveren ze één gang uit hun voorstelling Misschien een laatste maal. Een theatraal diner waarbij ze met een kleine groep mensen drie uur lang dineren en spreken over de sterfelijkheid.

Karlijn Sonderen Smit is werkzaam als actrice, theatermaker en schrijver en zal haar gedichten voordragen, geflankeerd door de klanken van de viool van Renaud Ghilbert(Absynthe Minded, Les Cerveaux Lents en Sioen), op het dak van Pulcinella.

Veerle De Caestecker staat op het dak van avAnt Campus Rivierenhof samen met een trio van muzikanten rond Bolster de Koster. Deze jonge artiesten laten je in een poëtisch-muzikale samenwerking kennis maken met de verdwenen wereld van de aalscholver.

Op het dak van MINO Art Space maak je kennis met de POETRY-werken van Ruben Mardulier.

Er zijn per dag vier verschillende toers op verschillende uren, langs verschillende daken.
In elke toer start je met één programma van VONK & Zonen. Het precieze programma en de aanvangsuren vind je op de website van DAKkan.

'We zitten te weinig op de daken in Antwerpen. De ruimte op de daken in de stad is nog altijd onderbenut. Initiatieven als DAKkan tonen aan hoe groendaken kunnen bijdragen aan een klimaatvriendelijke stad. Volgens de bouwcode zijn groendaken trouwens verplicht bij de aanleg of verbouwing van je dak. Tijdens een van de Dakentoers kunnen we allemaal inspiratie opdoen.’
Tom Meeuws Schepen voor leefmilieu
Schermafbeelding 2023 08 24 om 17 31 13

Dakentoers ticketverkoop

10u00-16u00 verschillende toers van +- 1,5 uur

€8 volwassenen / €4 -12jaar / €2 kansentarief

Er is maar beperkte plaats in de toers, dus reserveer tijdig je plek

op ons programma zaterdag

Loeke Vanhoutteghem (°1996, Kortrijk) is beeldend-performatief woordkunstenaar. Ze schrijft in diverse genres gaand

Loeke Vanhoutteghem (°1996, Kortrijk) is beeldend-performatief woordkunstenaar. Ze schrijft in diverse genres gaande van gedichten over lied- en theaterteksten tot uitdagende slam poetry. In 2020 werd ze West-Vlaamse Kampioen poetry slam in Schouwburg Kortrijk. In 2021 werd ze ook nog eens Gents kampioen poetry slam. In haar beeldend en performatief werk linkt Loeke haar liefde voor taal en symbolen aan andere media zoals textiel en keramiek. Loeke is verbonden aan het Letterzetter-collectief en Hiphop Academy De Stroate (beide in Kortrijk). Ze studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en daarna autonome vormgeving aan KASK Gent.

...
Lees meer
Lees minder

Karlijn Sonderen Smit (1982) werkt als actrice, theatermaker en schrijfster. Ze houdt van stijlexperimenten, ongema

Karlijn Sonderen Smit (1982) werkt als actrice, theatermaker en schrijfster. Ze houdt van stijlexperimenten, ongemak, grensgebieden, alles wat wankelt en het absurde alledaagse. Karlijn werd geselecteerd als Nieuwe Maker en ontwikkelde zich onder de vleugels van theatergezelschap BonteHond tot een eigenzinnig maker. Haar teksten verschenen o.a. bij deBuren, het Gezeefde Gedicht, in de poëziekrant en op menig podium. Ze werkt daarnaast als kinder- en jongerenfilosoof.

...
Lees meer
Lees minder

Johannes Lievens (2001) behaalde in 2021 een Master Woordkunst met een honderd-dagen-lang klimaatprotest en een mon

Johannes Lievens (2001) behaalde in 2021 een Master Woordkunst met een honderd-dagen-lang klimaatprotest en een monoloog over De Baron in de bomen van Italo Calvino. Wijzen naar de wereld is het centrale thema in zijn werk, zowel in het theater, in spel, een interview of een audiowerk.

...
Lees meer
Lees minder

Radicale Gezelligheid (bestaande uit Lisanne van Aert & Lotte Lola Vermeer) maakt theater om existentiële en ma

Radicale Gezelligheid (bestaande uit Lisanne van Aert & Lotte Lola Vermeer) maakt theater om existentiële en maatschappelijke vraagstukken inzichtelijk te maken. Hiervoor roepen zij de hulp in van allerlei soorten (ervarings)experts, variërend van seniorenpopkoren tot cryptogram-makers en onze moeders. Vaak delen zij ook het podium met hen. Op deze manier creëren ze een gemeenschappelijk platform om met elkaar en de ander in dialoog te gaan. Radicale Gezelligheid druist in tegen de gehaaste en individualistische tijdgeest. Wij streven naar een gezellige sfeer, al kan deze door onze kritische inborst altijd ineens omslaan.

...
Lees meer
Lees minder

ons programma op zondag

Ruben Mardulier (1993, Tienen) studeerde in 2015 af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In o

Ruben Mardulier (1993, Tienen) studeerde in 2015 af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In oktober 2016 vormde Ruben samen met Michiel Deprez het kunstenaarsduo 'Mardulier en Deprez (MenD)' waarmee ze zowel zichzelf als circusartiesten als hun directe omgeving op een absurde manier onderzochten. De zomer van 2022 betekende het einde van 'MenD' en de start van een nieuwe artistieke wending waarbij Ruben zich verder ontplooit als multi-mediaal kunstenaar. Net zoals tijdens de maakprocessen van 'MenD' komen concepten voornamelijk tot stand uit observatie en dialoog. Mardulier's werk uit zich voornamelijk in korte activaties, video, installaties en performances met een absurd en vanzelfsprekend karakter. Ruben Mardulier is huisresident van Circuswerkplaats Miramiro (2020-2025) en focusartiest van 30CC in Leuven (2023-2024).

...
Lees meer
Lees minder

Veerle is schrijver, denker en zelfverklaarde geveltuinverzorger. In het Slow Writing Lab 2024 werkt ze aan een pol

Veerle is schrijver, denker en zelfverklaarde geveltuinverzorger. In het Slow Writing Lab 2024 werkt ze aan een polyfoon verhaal over ecologische rouw. Verder wordt ze warm van theater, woorden die ze op straat van de grond raapt en poëzie. Een terugkomende vraag die ze zich doorheen haar werk stelt, is hoe we kunnen leren luisteren naar mensen, dieren en dingen waarnaar vandaag doorgaans minder goed geluisterd wordt.

...
Lees meer
Lees minder

in samenwerking met

Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by