Oud Zot

foto ( c) Koen Broos

Benno Barnard en Luuk Gruwez zijn inmiddels middelbare heren in de Nederlandse literatuur. Ze zijn onmodieus: ‘hedendaagsheid’ is een begrip dat hun lachlust opwekt. Schaamteloos eren zij de traditie en hun individuele vroeger: heimwee is hun handelsmerk. Het taboe daarop laat hen onverschillig; beiden zoeken al een heel volwassen leven naar het afgebroken huis van hun kindertijd.

Thuis: dat is waar datgene onderdak krijgt wat hun het dierbaarst is. Voor Barnard zijn dat de herinneringen aan zijn dode dichter-vader, beelden van Engeland, maar ook fragmenten ‘burgerlijk leven’ met zijn vrouw en kinderen. Gruwez op zijn beurt koestert er het defecte bestaan van al wie mededogen verdient, geeft ze onderdak en wekt er zijn dierbare doden weer tot leven. Thuis: dat is vooral de plek van hun geliefden,  die zij niet los willen laten en die tot in lengte van dagen hun geliefden moeten blijven, de beste geliefden ter wereld.

Wat Barnard en Gruwez in dit haast antieke streven toch eigentijds maakt, is de hardnekkige rebellie tegen alle verdwijntrucs die hun door het huidige maatschappelijke bestel worden gedicteerd. Barnard en Gruwez: zij zijn het voortdurend oneens met de wijzers van de klok. Beiden zijn zij romantische jongemannen van zestig in een samenleving waarin je niet langer ouder dan veertig mag zijn.

Tussen de gedichten door brengen chansonnière Sarah D’hondt en accordeonist Stijn Bettens Franse chansons. Samen hebben zij de voorbije jaren veel opgetreden met Frans repertoire. Sarah D’hondt won de Liesbeth List-prijs en begin 2015 is haar eerste cd uitgekomen onder de titel Souvenir.

De voorstelling Oud Zot is perfect om te programmeren in culturele centra, bibliotheken, boekhandels en literaire festivals. Oud Zot duurt ongeveer 80 minuten en is geschikt voor kleine zalen tot 200 personen.  De voorstelling kan doorlopend worden geprogrammeerd. Wil u de voorstelling boeken? Mail info@vonkenzonen.be.

Oud Zot is een organisatie van VONK & Zonen met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.