‘HELLEMONDEN’

Vanaf 2014 herdenken vele Vlaamse steden en gemeenten dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog plaatsvond. Voor wie op zoek is naar een originele manier om de tragiek van de Groote Oorlog te evoceren, biedt VONK & Zonen een origineel poëzieparcours aan dat dichtersstemmen uit W.O.I. opnieuw laat weerklinken: HELLEMONDEN.

HELLEMONDEN

Een poëzieparcours langs de Groote Oorlog

‘HELLEMONDEN’ ging in Antwerpen in première tijdens het weekend van de pontonbrug. Meer dan tienduizend mensen bezochten het poëzieparcours op Linkeroever, dat plechtig werd geopend door de koning en de koningin. Bekijk de beelden van het openingsweekend hier.

‘HELLEMONDEN’ is een ingetogen tentoonstelling alsook een literair statement over de waanzin van de oorlog. De toeschouwer legt op eigen tempo een parcours af waarlangs 20 grafzerken in kunststof zijn opgesteld, die qua vorm gelijken op de uniforme graven op soldatenkerkhoven. Aan elk van deze graven, waarin kleine geluidsboxen zijn verwerkt, kan de bezoeker een ander gedicht van een oorlogsdichter beluisteren. Elke tekst is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. De gedichten werden ingelezen door Gene BervoetsNigel WilliamsAntoine Boute en Jobst Schnibbe.

“They were in one of many mouths of hell”

Wilfred Owen

Niet enkel bekende Engelse war poets komen aan bod, maar ook o.a. Belgische, Franse, Duitse, Roemeense, Egyptische, Italiaanse en Russische dichters. Meer dan andere schrijvers die zich door de eeuwen heen lieten inspireren door de verschrikkingen en het bloedvergieten op het slagveld, spreken ‘de dichters van de Grote Oorlog’ blijvend tot de verbeelding.

04
21

PRAKTISCH

Beschikbaar vanaf oktober 2014 tot en met einde 2018.