Fatena’s Poëziesalon

De Palestijnse dichteres Fatena Al Ghorra vindt in VONK & Zonen een partner om haar droom te realiseren een literaire ontmoetingsplek te creëren waar dichters van hier en elders elkaar ontmoeten, teksten voorlezen en vertalen. De vorm waarin ze dat doet, is het ‘Poëziesalon’, een belangrijke traditie in de Arabische cultuur. Dit soort salons werd vanouds georganiseerd door dichters die collega-dichters voor een avond vol voordrachten uitnodigden in hun huis.

Fatena Al Ghorra is een Palestijnse dichteres die sinds 2009 woont en werkt in Antwerpen. Ze publiceerde in 2014 een eerste bundel in Nederlandse vertaling bij uitgeverij P, ‘Gods bedrog’. Fatena stamt uit de Arabische poëzietraditie en heeft intussen een intens contact opgebouwd met Vlaamse en Nederlandse dichters, alsook met Arabische dichters die in de Lage Landen en Europa wonen.

Tijdens het poëziesalon treedt Fatena zowel op als dichteres als gastvrouw:  ze nodigt inspirerende artiesten uit en combineert jong talent met gevestigde namen. Het beste van beide werelden samengebracht in een sfeervol kader. Zelfs Al Jazeera werd er lyrisch van (zie filmpje beneden).

Na edities in de Studio, Kunstencentrum Vooruit (Gent) en in het Zuiderpershuis/De Krachtcentrale (Antwerpen) is Fatena’s Poëziesalon klaar om uw stad aan te doen. Bent u geïnteresseerd om Fatena’s Poëziesalon te boeken? Mail naar info@vonkenzonen.be om de voorwaarden te bespreken.

Eerder werkte Fatena al samen met Lamia Makaddam, de Nederlands-Marokkaanse Nisrine Mbarki, de Syrische Axin Welat en Nederlandstalige dichters Annemarie Estor, Charlotte Van den Broeck, Els Moors, Mustafa Kör en Maarten Inghels.  Operastem Helena Schoeters en Osama Abdulrasol zorgden voor muzikale entr’actes. De precieze artiesten worden editie per editie geprogrammeerd.

Fatena’s Poëziesalon op Al Jazeera:

 

Fatena’s Poëziesalon is een organisatie van Fatena Al Ghorra en VONK & Zonen met steun van het Poëziecentrum en het Vlaams Fonds voor de Letteren.