‘Dichter des Vaderlands’ Charles Ducal

Charles Ducal wordt vanaf Gedichtendag, 30 januari 2014, de eerste Dichter des Vaderlands van België. Het is een literair initiatief van het Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta (Brussel).

Het idee is geïnspireerd door de ‘Dichter des Vaderlands’ in Nederlands die sinds 2000 wordt benoemd door Poetry International. De Dichter des Vaderlands in België slaat als literair uitwisselingsproject een brug tussen de drie taalgemeenschappen.

CHARLES DUCAL IS DICHTER DES VADERLANDS

Vanaf 30 januari 2014

De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema’s die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in samenwerking met het Vertalerscollectief van Passa Porta in de drie landstalen ter beschikking gesteld. De gedichten worden steeds gelijktijdig gepubliceerd in de kranten De Morgen, l’Avenir en GrenzEcho.

SCHRIJF U IN OP DE NIEUWSBRIEF OM GEEN GEDICHT TE MISSEN!

De eretitel, die in 2014 wordt toegekend aan een Nederlandstalige dichter, zal na twee jaar worden overgedragen aan een Franstalige dichter. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid. De eerste Dichter des Vaderlands is de Vlaamse dichter Charles Ducal.

Charles Ducal

60 jaar dichter

Charles Ducal (Leuven, 1952) is een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. Hij debuteerde in 1987 met de bundel Het huwelijk en schreef tot nu toe zeven dichtbundels. In 2012 werden die samengebracht in Alsof ik er haast ben. Verzamelde gedichten 1987-2012. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel De buitendeur. Ducal schrijft een op het eerste gezicht poëzie in een klassieke vorm, maar inhoudelijk gaat het vaak over (innerlijke) conflicten, en niet zelden spreekt er ook een grote maatschappelijke betrokkenheid uit zijn werk.

Praktisch

Volg de Dichter des Vaderlands op de voet
  • Het project Dichter des Vaderlands wordt woensdag 29 januari 2014 in Passa Porta voorgesteld aan pers en publiek. Charles Ducal presenteert er ook zijn eerste gedicht.
  • Lees de Gedichten des Vaderlands en nieuwsberichten op www.dichterdesvaderlands.be (of www.poetenational.be (Franstalig) en www.nationalerdichter.be (Duitstalig))
  • De Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van het Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen). Alle gedichten worden in samenwerking met het Vertalerscollectief van Passa Porta in de drie landstalen ter beschikking gesteld. De gedichten worden steeds gelijktijdig gepubliceerd in de kranten De Morgen, Vers l’Avenir en GrenzEcho