Bijna een Amerika

Twee jaar na Vaderland, het inmiddels uitverkochte debuut van Max Temmerman, verscheen vorige week de opvolger Bijna een Amerika. Op zaterdag 5 oktober hielden uitgeverij Vrijdag en de auteur de bundel boven de doopvont bij Tutti Fratelli te Antwerpen. Een bomvolle theaterzaal was er getuige van de première van het videogedicht Horror, een sprookje, een filmische adaptatie door cineast/dichter Jess De Gruyter van het openingsgedicht van de bundel.

Max Temmerman schrijft al het hele jaar Achterafgedichten voor VONK & Zonen en De Morgen. Dit najaar gaat hij mee op tournee in de eindejaarsvoorstelling Achterom.

Bijna een Amerika

Bijna een Amerika

Horror, een sprookje (dat u hierboven kan bekijken) vertelt in epische verzen, roadmovie-gewijs, over de dagelijkse tocht die de dichter maakte naar het palliatieve centrum waar zijn moeder haar einde in de ogen keek. Zeggen dat de bundel donker begint, is een understatement, maar zoals inleidster Annelies Verbeke tijdens haar presentatie aanhaalde:

“Bijna een Amerika” is meer dan een beklijvende archivering van het verlies, zelfs meer dan een hoogst persoonlijke getuigenis over gevloerd worden en weer recht krabbelen. Het is ook, en misschien vooral, een bundel over geluk. ‘Les gens heureux n’ont pas d’histoire’ hoorde ik mezelf in het verleden wel eens beweren. Tot ik dat plots onzin vond. Deze bundel heeft me mede gesterkt in die laatste overtuiging.”

Singer-songwriter Matt Watts speelde enkele nummers (waarvan één gebaseerd op Vaderland), en Max Temmerman sloot de avond af met enkele gedichten, van donker naar verblindend licht. Een filmische impressie van het geheel vindt u hieronder. Max Temmerman signeert zijn nieuwe bundel de komende weken meerdere malen.

DETAILS

ISBN 978 94 6001 214 3
15 euro
Gesigneerde auteursexemplaren verkrijgbaar via www.demian.be
Data en info op www.maxtemmerman.be

BOEKPRESENTATIE