‘Achterom’, de eindejaarsvoorstelling

Van november 2013 tot januari 2014 speelt de eindejaarsvoorstelling ‘Achterom’ waarin vijf dichters samen met De Held en de frontman van Isbells tien schouwburgen of cultuurcentra bezetten. In deze best-of voorstelling trakteren De Morgen en VONK & Zonen u op een eigenzinnig jaaroverzicht.

Het jaar 2013 passeert met al zijn pieken en dalen, historische momenten en achteloze anekdotiek. In een indrukwekkend filmisch decor (in samenwerking met VJ DAXX) gaan de melancholische muziek van De Held en de poëtische teksten van de dichters hand in hand.

EEN EIGENZINNIGE EINDEJAARSVOORSTELLING

Vijf dichters, De Held en VJ DAXX

Want u hebt het gemerkt. Sinds Gedichtendag 2013 vond u op elke donderdag in de krant De Morgen een ‘Achterafgedicht‘ dat terugblikte op de actualiteit. Nog tot 30 januari belichten Max Temmerman, Delphine Lecompte, Maarten Inghels, Ruth Lasters en Michaël Vandebril met een gedicht een onderwerp dat nog nazindert. De vijf dichters tezamen vormen een opmerkelijk collectief. De jongste dichter is 25, de oudste 41.

De rubriek ‘Achterafgedicht’ in De Morgen overspande het jaar 2013 en liet een waaier aan onderwerpen aan bod komen. De politieke wereld, cultuur, maar ook het klimaat, de slabakkende economie en kleine fait divers is de inspiratie voor hun poëzie. Alle gebeurtenissen die het gezegende jaar 2013 kleur en smaak gaven, kregen de kans vertaald te worden in een ‘Achterafgedicht’.

Speellijst

Tickets voor de eindejaarsvoorstelling ‘Achterom’ koop je via de desbetreffende websites of kassa’s van volgende cultuurcentra:

MAAK KANS OP TICKETS OF BOEKEN VIA facebook.com/VONKenZonen

Biografieën

(1979) studeerde Romaanse in Brussel en schrijft en werkt momenteel in Antwerpen. Met haar roman Poolijs won ze de debuutprijs 2007 en haar dichtbundel Vouwplannen werd bekroond met de prijs van het Liegend Konijn 2009. In 2010 verscheen haar tweede roman Feestelijk zweet. Momenteel werkt ze aan een nieuwe dichtbundel en een roman. Overdag geeft ze les in het multiculturele hart van Borgerhout.
(1972), jurist van opleiding, leidt de stedelijke dienst Antwerpen Boekenstad. Hij maakte in 2009 als dichter deel uit van het spraakmakende dichtersproject BOEST. In 2010 cureerde Vandebril de 5de Nacht van de Poëzie in Gent. Zijn poëziedebuut Het vertrek van Maeterlinck / L’exil de Maeterlinck (2012) werd meteen uitgegeven in de twee belangrijkste landstalen en werd zojuist bekroond met de Herman de Coninckdebuutprijs 2013.
(1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel, De dieren in mij, viel twee keer in de prijzen: de C. Buddingh’-prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen 2011. 

In januari 2012 verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen haar derde bundel Blinde gedichten die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Gedichtendag 2013 verschijnt haar nieuwe bundel Schachten en amuletten. Ze heeft een achtenzeventigjarige muze die kaas voor haar koopt en op tijd zegt dat het tijd is om te gaan slapen.
(1975) debuteerde in 2011 met Vaderland (Uitgeverij Vrijdag), een melancholische bezinning op wat een mens zoal bindt: bloedbanden, het geboorteland, maar evengoed een lied van Brel. De bundel was meteen goed voor een nominatie van de C. Buddingh’-prijs 2012. Max Temmerman regisseerde en produceerde literaire voorstellingen met o.m. Bart Moeyaert, Annelies Verbeke, Kristien Hemmerechts, Andy Fierens en Stijn Vranken. Momenteel werkt hij aan een tweede bundel.
(1988) is dichter en schrijver. In 2012 verscheen zijn roman De handel in emotionele goederen en een literair non-fictieboek Een landloper op batterijen. Een bloemlezing uit zijn twee dichtbundels, Waakzaam en Tumult, werd naar het Engels en het Duits vertaald. In oktober 2013 verscheen het reportageboek ‘De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens‘ over zijn werkzaamheden als coördinator van ‘De eenzame uitvaart’ in Antwerpen.
maakt donkere slaapkamermuziek maar met lichtpunten. Denk: Toon Hermans, ontmoet Mark Everett (Eels) op een herfstige dag. Zijn titelloze debuut verscheen eind januari 2012. Eerste single Typisch Belgisch Weer werd meer dan drie maanden grijs gedraaid op de radio. Daarna volgde ‘Als Ik Met Jou Praat’ en ‘Twee Jonge Meisjes’. In De Morgen werd hij als CD van de week bekroond met 5 sterren en Humo gaf haar maximum van 4 sterren. Gaëtan Vandewoude van Isbells begeleidt hem op het podium.
is een Video Jockey met standplaats in Brussel. Al sinds 2004 actief in de live muziekscène, bewees hij over de nodige talenten te beschikken om van de meest simpele afbeeldingen, de indrukwekkendste visuals te componeren. Hij toonde zijn skills op de meest uiteenlopende feestjes, festivals en evenementen: Tomorrowland, Laundry Day, City Parade, Café D’anvers, Vooruit, enzovoort.

Een productie van vzw VONK & Zonen i.s.m. De Morgen en Arenberg, met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poëziecentrum