Achterafgedicht Michaël Vandebril, week 36

Michaël Vandebril schreef op donderdag 12 september 2013 voor de rubriek ‘Achterafgedicht‘ in De Morgen een gedicht over de aanhoudende stroom bootvluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken naar Italië en op Lampedusa stranden.

BENVENUTI A LAMPEDUSA

daar bij de rotsen ontbloot ik mijn borsten waarin zich kronkelende slangen
hebben vastgebeten ik laat me zakken in het blauwe water zoek de bodem

van de zee luister het strand strekt zich voor ons uit met lede ogen wacht ik
te worden uitgespuugd de zon schijnt genadeloos op mijn hoofd elke voetstap

is misplaatst op dit land van zeevogels en wolven een kind huilt een mannenstem
vormt vreemde woorden mijn botten neuriën op het ritme van de baren hier lig ik

roerloos aan de oevers van volken natiën en tongen als een naakte gerimpelde vis
te rotten ik hoor gedempte stemmen (de mensenvisser komt hij stuurt zijn beste paarden)

www.michaelvandebril.be

Achterom, de eindejaarsvoorstelling

Voor de rubriek ‘Achterafgedicht’ schrijven vijf dichters elke donderdag beurtelings een gedicht over de actualiteit dat het momentum overstijgt. Een project van vzw VONK & Zonen en De Morgen dat van start ging op Gedichtendag, 31 januari 2013. In het najaar van 2013 volgt een avondvullende voorstelling.