Achterafgedicht Michaël Vandebril, week 3

Michaël Vandebril schreef op donderdag 16 januari 2014 voor de rubriek ‘Achterafgedicht‘ in De Morgen een gedicht over over Het Belgisch Staatsblad dat in 2013 alweer een recordjaar beleefde met meer dan 104.000 pagina’s wetten, besluiten en andere officiële berichten, en waaruit een manifest wantrouwen spreekt van de overheid tegenover de burger.

DE WETTEN

aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen onze groet
u wordt niet geacht me niet te kennen maar wees gerust

in mijn spiegel van woorden zeg ik u wat moet of niet
moet zet alles op schrift met blinkend loden letters alles

is geregeld alles is gezegd en als het niet is geschreven
dan bestaat het niet echt iedere denkbare dwaling of flater

wordt in mijn bladzijden gegrift het is helder als water
ik hou van mensen die op me lijken ze verblijden mij

voorbeeldige burgers arbeidskrachten en goede huisvaders
als slippendragers van ons geluk dat onhoorbaar smeekt sla

die spiegel stuk en kijk wie er achter staat: uw regeldrift

Van november 2013 tot januari 2014 speelt de eindejaarsvoorstelling ‘Achterom’ waarin vijf dichters samen met De Held en de frontman van Isbells tien schouwburgen of cultuurcentra bezetten. In deze best-of voorstelling trakteren De Morgen en VONK & Zonen u op een eigenzinnig jaaroverzicht. Klik hier voor meer info.

Achterom_webbanner_01