‘Achterafgedichten’ in De Morgen

Voor de rubriek ‘Achterafgedicht’ in de krant De Morgen schrijven vijf dichters elke donderdag beurtelings een gedicht over de actualiteit dat het momentum overstijgt. Een project van VONK & Zonen en De Morgen dat van start ging op Gedichtendag, 31 januari 2013. Lees alle achterafgedichten via deze link!

Achterafgedichten

Elke donderdag een gedicht over de actualiteit in De Morgen.

In samenwerking met VONK & Zonen formuleerde de krant De Morgen het voornemen om vijf dichters afwisselend en wekelijks in de donderdageditie te laten terugblikken op de actualiteit. Max TemmermanDelphine LecompteMaarten InghelsRuth Lasters en Michaël Vandebril belichten met een gedicht een onderwerp dat nog nazindert.

De nieuwe rubriek ‘Achterafgedicht’ overspant het jaar 2013 en laat een waaier aan onderwerpen aan bod komen. De politieke wereld, cultuur, maar ook het klimaat, de slabakkende economie en kleine fait divers is de inspiratie voor hun poëzie. Historische momenten naast achteloze anekdotes. Alle gebeurtenissen die het gezegende jaar 2013 kleur en smaak geven, krijgen de kans vertaald te worden in een ‘Achterafgedicht’.

Van november 2013 tot januari 2014 speelt de eindejaarsvoorstelling ‘Achterom’ waarin vijf dichters samen met De Held en de frontman van Isbells tien schouwburgen of cultuurcentra bezetten. In deze best-of voorstelling trakteren De Morgen en VONK & Zonen u op een eigenzinnig jaaroverzicht.

Achterom_webbanner_01

2013 passeert met al zijn pieken en dalen, historische momenten en achteloze anekdotiek. In een indrukwekkend filmisch decor (in samenwerking met VJ DAXX) gaan de melancholische muziek van De Held en de poëtische teksten van de dichters hand in hand.

VIJF DICHTERS

Volgende dichters schrijven elke donderdag een gedicht voor de rubriek ‘Achteraf gedicht’ in De Morgen:

(1979) studeerde Romaanse in Brussel en schrijft en werkt momenteel in Antwerpen. Met haar roman Poolijs won ze de debuutprijs 2007 en haar dichtbundel Vouwplannen werd bekroond met de prijs van het Liegend Konijn 2009. In 2010 verscheen haar tweede roman Feestelijk zweet. Momenteel werkt ze aan een nieuwe dichtbundel en een roman. Overdag geeft ze les in het multiculturele hart van Borgerhout.
(1972), jurist van opleiding, leidt de stedelijke dienst Antwerpen Boekenstad. Hij maakte in 2009 als dichter deel uit van het spraakmakende dichtersproject BOEST. In 2010 cureerde Vandebril de 5de Nacht van de Poëzie in Gent. Zijn poëziedebuut Het vertrek van Maeterlinck / L’exil de Maeterlinck (2012) werd meteen uitgegeven in de twee belangrijkste landstalen en werd zojuist bekroond met de Herman de Coninckdebuutprijs 2013.
(1978) debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel, De dieren in mij, viel twee keer in de prijzen: de C. Buddingh’-prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen 2011. 

In januari 2012 verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen haar derde bundel Blinde gedichten die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Gedichtendag 2013 verschijnt haar nieuwe bundel Schachten en amuletten. Ze heeft een achtenzeventigjarige muze die kaas voor haar koopt en op tijd zegt dat het tijd is om te gaan slapen.
(1975) debuteerde in 2011 met Vaderland (Uitgeverij Vrijdag), een melancholische bezinning op wat een mens zoal bindt: bloedbanden, het geboorteland, maar evengoed een lied van Brel. De bundel was meteen goed voor een nominatie van de C. Buddingh’-prijs 2012. Max Temmerman regisseerde en produceerde literaire voorstellingen met o.m. Bart Moeyaert, Annelies Verbeke, Kristien Hemmerechts, Andy Fierens en Stijn Vranken. Momenteel werkt hij aan een tweede bundel.
(1988) is dichter, schrijver en coördinator van de Eenzame Uitvaart te Antwerpen. In 2012 verscheen zijn roman De handel in emotionele goederen en een literair non-fictieboek Een landloper op batterijen. Een bloemlezing uit zijn twee dichtbundels, Waakzaam en Tumult, werd naar het Engels en het Duits vertaald. Zijn werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen.